Header


Forum Left TopZdravlje Diskusije vezane za zdravlje i lepotu: pravilna ishrana, dijete, kozmetički saveti, lečenje bolesti (klasičnih i bolesti zavisnosti), itd...

Odgovori
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 25.04.2008, 02:30 PM   #1
 
Avatar korisnika princeza_od_sna
 
Status : Diskutant
Reputacija : princeza_od_sna je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 17.09.2007
Pol : Žensko
Lokacija : iza horizonta
Godine : 29
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,362
Default uticaj racunara na zdravlje

ovo ce vas verovatno zanimati...


Naučna javnost osporava nalaze pojedinih stručnjaka da dugotrajno i preterano korišenje računara izaziva sterilitet i komplikacije u trudnoći, ali su saglasni da može uzrokovati poremećaje vida i ozbiljne psiho-somatske tegobe

Među sve aktuelnijim istraživanjima o uticaju računara na zdravlje korisnika, najveću prašinu u javnosti su podigli nalazi da postoji veća učestalost rađanja telesno oštećene dece i spontanih pobačaja kod žena operatera. Reč je o pojedinačnim radovima dvojice američkih, jednog britanskog i jednog australijskog stručnjaka, koji su došli do sličnih rezultata: da jaka mikrotalasna elektromagnetna polja izazivaju promene ćelijskog metabolizma svih hranljivih materija, genetske i hromozomske promene, povećanje telesne temperature, oštećenje epitela polnih organa i sterilitet.

Međutim, objavljeni nalazi su vrlo brzo u naučnoj javnosti označeni kao sporni iz dva ključna razloga. Prvi je generalno utvrđena činjenica da elektromagnetna mikrotalasna polja, čija je gustina zračenja manja od 1 mW po kvadratnom centimetru, nemaju značajnijih posledica po zdravlje. Drugi počiva na rezultatima većine merenja, naročito onih na samom ekranu kompjuterskog monitora, prema kojima je gustina zračenja od 20 do 50 puta manja od naznačene gornje granice.
Kao dodatni argument da računari nisu glavni uzročnik komplikacija u trudnoći ili steriliteta, navode se nalazi da je njihova učestalost utvrđena i kod drugih profesija koje zahtevaju dugotrajnu koncentraciju, sedenje i boravak u zatvorenom prostoru. Takođe, dokazano je da su rizici veći ukoliko je celokupan način života nezdraviji: počevši od ishrane i loših navika, poput zavisnosti od nikotina i kofeinskih napitaka, do nedostatka fizičkih i sportskih aktivnosti.

Najugroženiji vid

Sve u svemu, generalna poruka glasi da, iako nove, za informacione tehnologije - kada je reč o njihovom uticaju na zdravlje - važi veoma staro pravilo: pitanje zdravlja je pitanje mere. Izuzetak od pravila, za sada, čine osobe koje boluju od epilepsije, kod kojih je pouzdano utvrđeno da, kao i kod gledanja televizije, korišćenje računara nosi ogroman rizik od izazivanja napada, zbog titranja slike na ekranu.

Kod ostalih, čije se zdravlje može okvalifikovati kao prosečno, ukoliko se pred računarom provodi više od šest sati dnevno bez prekida, najčešće posledice su poremećaji vida - saglasni su medicinski i ergonomski stručnjaci. U prilog njihovim tvrdnjama, govore i noviji podaci iz okulističkih ordinacija, prema kojima se, pored operatera i drugih informatičkih profesionalaca, na slične tegobe sve češće žale i bankarski, poštanski i službenici u državnim upravama, osobe koje rade za šalterima, ali i studenti tehničkih nauka.

Zajedničko im je to da ispred kompjutera svakodnevno provode najmanje osam časova, a najčešći simptomi na koje se žale su: naprezanje i umor očiju, nadražaj, suvoća i peckanje kapaka, osećaj bola u očima, nesposobnost fokusiranja pogleda, ili pojava ''dvostrukih slova'' na monitoru, nesposobnost dužeg gledanja u jednom pravcu, ali i sve učestalije glavobolje.

Sa druge strane, na stepen vidnog naprezanja utiče i opšte zdravstveno stanje korisnika: ukoliko je bolestan, sklon migrenama, upotrebljava lekove ili već ima probleme sa vidom, i posledice dugotrajnog rada za kompjuterom će biti drastičnije.

Psiho-somatski poremećaji

Tokom rada za računarom, na poremećaje vida najdirektnije utiče tzv. bleštanje sa ekrana, koje može biti i posledica odraza sa ekrana ili radnih površina. Razlog je istovremeni dotok sunčevog ili veštačkog svetla sa svetlošću koju zrači ekran. Bleštanju doprinose i titranje slike i neodgovarajuća boja slova, slaba organizacija podataka na ekranu, koja prisiljava korisnika na predugo pretraživanje, kao i prevelika gustina i neodgovarajuća veličina slova na ekranu.

Pored problema sa vidom, zaposleni koji svakodnevno koriste kompjuter često osećaju zdravstvene smetnje zbog preopterećenosti koštano-mišićnog sistema: bol i ukočenost vrata i ramena, glavobolju, pritisak u glavi i vratu, bol i ukočenost ruku, leđa i nogu i otečenost mišića i zglobova. Međutim, objašnjavaju stručnjaci, te smetnje su daleko više vezane za dugotrajno sedenje na radnom mestu, nego za upotrebu računara. Izvesna razlika u odnosu na druge ''sedeće'' profesije je u tome što računarski ekran zahteva stalnu i dugotrajnu koncentraciju.

Gomilanje različitih i, naizgled, banalnih simptoma, tokom vremena dovodi do psiho-somatskih poremećaja koji se manifestuju opštim umorom, iscrpljenošću, depresijom, zabrinutišču, tromošću, razdražljivošću i značajno umanjenom sposobnošću za obavljanje radnih zadataka. Rad ispred monitora nije diraktan uzročnik stresa, već su to, tvrde eksperti, sadržaj posla, potreba za mnogobrojnim ponavljanjem radnji, dugotrajna povaćana koncentracija, ograničavanje socijalnog kontakta zbog vezanosti za ekran, nivo odgovornosti, stepen lične prilagođenosti zahtevima koje nameću nove tehnologije, lična motivacija, tip ličnosti, ali i način rukovođanja u firmi i uvođenja promena u poslovanju.

Takođe, fizički stres zbog loših ergonomskih rešenja radnog mesta, često dovodi i do psihičkog stresa koji, zavisno od psihofizičkih karakteristika pojedinca, dalje uzrokuje lakše ili teže poremećaje.

Preporuke stručnjaka

Stoga ergonomi preporučuju da se udaljenost radne površine od poda projektuje prema važećim standardima, kao i da ona bude dovoljno velika za smeštaj sve opreme i dokumenata. Stolica traba da omogućava podešavanje nagiba, visine i okretanja, osvetljenje mora da bude dovoljno, ali ne intenzivno, a svetlost sa ekrana ne sme da dolazi iz istog pravca kao i sunčevo svetlo, niti ekran sme da bude okrenut prema prozoru. Podovi moraju da budu od antistatičkih materijala, a, ako se u prostoriji nalazi više monitora i printera, neophodno je da se instalira odgovarajuća ventilacija, koja će sprečiti povećanje toplotnog zračenja i garantovati da vlažnost vazduha u prostorijama neće biti manja od 40 odsto.

Kada je u pitanju upotreba računarske opreme, preporučuju se veći ekrani, monitori čiji položaj može da se podešava, korišćenje većih slova i umerenog kontrasta. Ergonomi podsećaju da slika sa svetlim slovima i tamnom pozadinom proizvodi manji intenzitet zračenja, dok se slika sa tamnim slovima i svetlom pozadinom lakše čita pri uobičajenoj kancelarisjkoj rasveti i vidni napor je manji, usled jednakog izgleda teksta na papiru i slike na ekranu.

Kontrolni tasteri na monitoru za regulaciju svetla moraju da budu na dohvat korisniku, a tastatura da bude odvojena od ekrana, uz optimalan nagib prema stolu, otimalnu visinu i razmak između tastera. Printer takođe mora da bude nadohvat ruke i smešten levo od korisnika.

Preporuke, naravno, imaju i lekari. Oni savetuju da se na računaru bez prekida ne radi duže od dva sata, a bilo bi idealno ukolko se za računarom ne bi provodilo više od šest sati dnevno. Budući da je to kod određenih profesija teško izvodljivo, preporučuje se veći broj kratkih pauza.
Od velike je važnosti da se u preduzeću obezbedi što bolja edukacija zaposlenih za rad na računaru, kao i njihovo prilagođavanje novoj organizaciji i zahtevima posla, u čemu treba da učestvuju i operateri. Neophodno je i omogućavanje raznolikosti poslova na vidoeoterminalu, da se radni zadaci kombinuju sa poslovima koji ne zahtevaju neprekidno korišćenje ekrana, kao i da se vrši redovna kontrola zračenja, same opreme i njeno redovno održavanje.

Lekari podsećaju i na važnost redovnih kontrola vida, kao i na pravovremeno obraćanje zdravstvenim ustanovama ukoliko se pojave simptomi zdravstvenih poremećaja, kako bi se odmah prepisala adekvatna terapija. I, na kraju, ono najvažnije: što više fizičkih aktivnosti tokom slobodnog vremena i odlazaka u prirodu - daleko od računara.

izvor: emportal :: EMG
__________________
"Sklopljene oči drugačije gledaju svet..."
princeza_od_sna nije na forumu   Odgovori sa citatom
Sponsored Links
Old 22.07.2008, 01:10 PM   #2
 
Avatar korisnika raise
 
Status : Diskutant
Reputacija : raise je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 19.07.2008
Pol : Muško
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 259
Default

ima gomila naucnika koji tvrde jedno i gomila koji tvrde suprotno.. ne treba se previse obazirati ni na jedne ni na druge..
raise nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 22.07.2008, 01:40 PM   #3
Asteroids Champion, Starship Legend Champion, Hexxagon Champion, El Emigrante Champion, Desert Battle Champion, jetpacker Champion
 
Avatar korisnika Shadowed
 
Status : Diskutant
Reputacija : Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!Shadowed ima izuzetnu reputaciju!
Reputaciona moć : 5345
Korisnik od : 11.04.2008
Pol : Muško
Lokacija : Republika Vojvodina
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 11,442
Default

Naprotiv, treba uzeti u obzir i jedne i druge pa izvuci zakljucak.
__________________

Dva najčešća elementa u prirodi su vodonik i ljudska glupost.
------
Mole se pametniji da više ne popuštaju, stanje je kritično!
Shadowed je trenutno na forumu   Odgovori sa citatom
Old 22.08.2008, 04:01 AM   #4
 
Avatar korisnika DZOKER1
 
Status : Diskutant
Reputacija : DZOKER1 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 10.07.2008
Pol : Muško
Godine : 39
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,055
Default

Po meni nije pozeljno da trudnice provode vreme za racunarom.Meni licno provedeno vreme za racunarom ne smeta,a hoce li mi smetati,e to ne znam.Jedni govore jedno,drugi govore drugo i najbolje je da sam covek proceni kako mu organizam reaguje na racunar.Ako ne oseca,zamor,pad koncentracije ili nesto trece onda zasto ne bi provodio vreme za racunarom.Postoje i dosta stetnije stvari od sedenja za racunarom.Mislim da se isuvise prica o zavisnosti od interneta i uticaju racunara po zdravlje ljudi.To je relativno pitanje od coveka do coveka.Nismo svi isti.
DZOKER1 nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 23.08.2008, 01:17 AM   #5
 
Avatar korisnika Baltazar
 
Status : Diskutant
Reputacija : Baltazar je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 15.08.2008
Pol : Muško
Lokacija : BGD
Godine : 26
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 186
Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku Baltazar Pošaljite poruku preko Skype™ korisniku Baltazar
Default

treba samo umereno koristiti racunar
__________________
Be happy
Baltazar nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 27.01.2010, 07:09 PM   #6
 
Avatar korisnika hadzikadunic
 
Status : Diskutant
Reputacija : hadzikadunic je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 09.01.2010
Pol : Muško
Godine : 45
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 84
Default

Citat:
Autor citiranog posta raise Pogledaj Post
ima gomila naucnika koji tvrde jedno i gomila koji tvrde suprotno.. ne treba se previse obazirati ni na jedne ni na druge..
To i ja mislim!
hadzikadunic nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 22.03.2010, 08:56 PM   #7
 
Avatar korisnika mariolino
 
Status : Diskutant
Reputacija : mariolino je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 11.01.2007
Pol : Muško
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 82
Default

Definitivno da loše utječe na zdravlje. Posao mi je vezan za računala a i kod kuće ga dosta koristim. Glavobolje , problemi s kičmom, vidom i sl.
Tehnologija koliko dobrog toliko i lošeg je donijela.
mariolino nije na forumu   Odgovori sa citatom
Odgovori

Bookmarks

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen


Slične teme
Tema Temu otvorio/la Forum Odgovora Poslednji post
Zastita i odrzavanje racunara bajkerrr Zastarele i obrisane teme 11 14.08.2009 12:51 PM
Pomoc oko kupovine racunara ajhman Hardver 34 14.04.2008 12:22 AM
Omiljeni brend desktop racunara i prenosivih racunara? _Anna_ Hardver 8 14.03.2008 03:25 PM
umrezvanje racunara pcmenager Windows aplikacije 2 14.03.2008 01:15 AMForum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,153
Tema: 19,564
Poruka: 837,391

Trenutno je 401 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right