Header


Forum Left TopZastarele i obrisane teme Diskusije.net - teme koje više nisu aktuelne ili su obrisane.

 
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 10.06.2008, 10:31 AM   #11
 
Avatar korisnika anja007
 
Status : Diskutant
Reputacija : anja007 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 27.08.2006
Pol : Žensko
Lokacija : Germany
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 3,371

Raspoloženje
Kupka

Default

Zelim svima da se zahvalim na idejama.Krstenje je ispalo sper, kumcici se odusevili poklonima (lanci od srebra sa krstom)pop je bio mlad i lepo je pevao.
Za sve sam se snasla jedino omanuh sa ljubljenjem popa u ruku.Obicaji i neke babe ispred mene koje mu ruke izljubise a da ga ja ljubim malo me bio blam, i jos mlad pop tek dosao sa faxa.
Sve u svemu hvala vam lepo je biti kuma , cak sam i one obicaje sve obavila kao da sam se za njih unapred spremala .
Torta je bila exstra i nju sam sama umesila , tako da je sve na kraju bilo kompletno.
__________________
Oni koji se pretjerano bave malim stvarima često postaju nesposobni za velike.
La Rochehoucauld
anja007 nije na forumu  
Sponsored Links
Old 10.06.2008, 11:25 AM   #12
 
Avatar korisnika Search
 
Status : Diskutant
Reputacija : Search je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 13.02.2008
Pol : Žensko
Lokacija : Beograd
Godine : 51
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,240

Raspoloženje
Cvećeee

Pošaljite poruku pomoću ICQ-a korisniku Search Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku Search Pošaljite poruku preko Yahoo korisniku Search
Default Kuma

@ anja007 ...drago mi je zbog tebe...lepo je biti kuma..to sada znaš kada si doživela to..znaš koko naš narod kaže '' bog je na nebu a na zemlji kum'' ..što bi se reklo da je to velika čast .

Evo mali prilog za one koji se možda spremaju da budu kumovi...


KrŠtenje
Krštenje je sveta tajna kojom čovek postaje hrišćanin i član crkve. Samo kršten čovek ima pravo na sve ostale tajne i obrede u crkvi. Ovde cemo izneti ono sto je važno za crkvu, počev od samog rođenja deteta.

Popravilu crkve, trebalo bi da sveštenik čita molitvu porodilji u prvi dan kada rodi dete, zatim u osmi dan posle rodjenja, kada se detetu daje ime, i kada postaje oglašeni, i zatim u četrdeseti dan, kada se vrši ocrkovljenje deteta (unošenje u crkvu). Medjutim, prilike i okolnosti su u praksi zadržale samo sva momenta vezana za ovu Svetu Tajnu a to su znamenje i krštenje


ZNAMENJE

Posle nekoliko dana od porodjaja, kada majka i dete izadju iz porodilišta, vrši se znamenje deteta. Naime, neko od mladjih ukućana, srodnika ili komšija, odlazi kod nadležnog sveštenika, sa jednom flašom za vodu po znamenje. Sveštenik osveti vodicu, naspe u flašu, stavi u nju jedan stručak bosiljka i daje detetu ime,koje dete nosi do krštenja. To ime se zove " ime na znamenju". Ovo se vrši u spomen kada su malog Hrista, odneli u osmi dan u hram i kada je dobio ime. Vodica u flaši se donosi kuci i ta vodica se dodaje četrdeset dana u vodu sa kojom se kupa dete, ili sve do krštenja.


KRŠTENJE

Čim dete malo ojača, posle nedelju dana ili dve, može da se izvrši krštenje. Crkva preporučuje da se krštenje obavi sto pre, jer ukoliko bi se desio nesretan slucaj (nedaj bože) , da dete umre nekršteno, nad njim se nemože izvršiti opelo. Krštenje se vrši u hramu.

Za krštenje treba pripremiti i krsnicu. Krsnica je platno bele boje, ili beli peškir, veličine od jednog do jednog i po metra, u koje se dete uvije posle krštenja. Od te krsnice se potom detetu sašije košuljica, benkica ili jastučić za spavanje. Običaj je u nekim krajevima, da kad počne krštenje,dete se zavije u očevu belu košulju sve dok ne bude kršteno vodom. Bela košulja i krsnica simbolizuju nevinost, čednost i bezgrešnost, jer je bela boja simbolčistoće duhovne i telesne. Posle krštenja, voda se prosipa na mesto gde se ne gazi, ili se izlije uz neki kalem ili u cveće. Kosica koju sveštenik postriže pri krštenju, stavlja se u vosak, pa se i ona stavlja na neki kalem, u strop od plafona, ili se čuva u kući kao uspemena na ovaj veliki dogadjaj u životu deteta. Sveća koja se pali na krštenju, takodje se čuva u kući kao draga uspomena.


Vreme Krštenja

Imajući u vidu da svečeni događaj krštenja prate obavezno i gozbe, dakle priprema svečanog ručka, crkva preporučuje da se krštenje obavlja u dane kada se mrsi, a u protivnom ako se krštenje obavlja uz post, obavezno treba spremati posnu hranu. Veliki greh čine oni roditeli koji za tako važan i veliki dan i događaj svoga deteta, uz post pripremaju mrsnu hran, i tako vrše javnu sablaz i navlače prokletstvo na sebe i svoje nedužno dete. Inače krštenje se može izvršiti svaki dan, i u svako doba dana i noći. Tada se dete pričesti, a bilo bi dobro da se i roditelji taj dan pričeste. Smisao i potpunost krštenju daje Sveta Liturgija u kojoj se sve osvećuje i u kojoj se novi hrišćanin sjedinjuje sa Hristom u Svetom Pričešću. Sveto Pričešće ostaje kroz život naša veza sa Crkvom Božjom jer ako krštenje nazivamo novim rodjenjem onda je zasigurno Sveto Pričešće isto sto i vazduh za disanje.

Kum na Krštenju

Pored sveštenika koji krštava, važna ličnost na krštenju je i kum. Kum daje detetu ime. on je svedok krštenja i duhovni otac deteta koje se krštava. Zato kum mora biti pravoslavne vere, kršten, čistoga i moralnog života, duhovno zrela osoba. Roditelji ne mogu biti kumovi svojoj deci. Kum na krštenju se u ime deteta odriče satane, i sjedinjuje sa hristom, čita odnosno ispoveda Simbol pravoslavne vere u ime kumčeta. Zato je njegova dužnost, da u daljem životu brine o verskom vaspitanju svog kumčeta. U našem narodu je zbog toga institucija kumstva u velikoj visini. Narod ne kaže uzalud: " Bog na nebu - kum na zemlji".

Krštavanje odraslih

Iz poznatih razloga, u poslednjih nekoliko decenija, ostalo je dosta nekrštenih osoba u našem narodu. Danas srećom, mnogi se nteresuju za svoju veru i crkvu, i žele da se krste. Šta je važno kada je u pitanju krštenje odraslih osoba.. Važno je najpre to, da osoba koja želi da se krsti, želi to iskreno i po slobodnoj volji. Zatim treba da se upozna sa osnovnim istinama svoje vere, i da na krštenju ona čita simbol vere, a ne kum kao kod dece. Takodje treba da se pripremi za krštenj, tako sto će postiti i posle krštenja primiti Sveto Pričešće. Odrasli takodje treba da imaju kuma. Crkva je snishodeći prema odraslima, primenila praksu, da se odrasli mogu krstiti i oblivanjem vode, a tamo gde ima i krstionica i gde se vrši pogruženje, postoje svlašionice i specijalne bele haljine u koje se obleče odrasli

krštenje u nuždi

Ako se desi da dete u slučaju bolesti, dodje u životnu opasnost, vrši se takozvano krštenje u nuždi. To krštenje može da izvrši svaka krštene osoba na sledeći način:
Dete se polije, ili pokropi vodom i govore se sledeće reči:

Krštava se sluga Božji ime u ime Oca Amin i sina Amin i Svetoga Duha Amin, sada i uvek i kroza sve vekove Amin.

To je fromula krštenja koju posle sveštenik , ako dete ostane živo ne izgovara, a sve ostale molitve i radje vrsi po poretku.

POSEBNOSTI VEZANE ZA SVETU TAJNU KRŠTENJA
U NAŠOJ PAROHIJI

- Za Krštenje potrebno je obavestiti sveštenika najkasnije tri sedmice pre nego što se planira krštenje.
- Za Krštenje ne postoji nikakva taksa.
- Kršenje se ne sme vršiti nigde osim u Crkvi Svete Petke, ili u nekoj od drugih pravoslavnih crkava u gradu, ukoliko postoji saglasnost od strane te crkve.
- Nadležni paroh obavlja sva krštenja.UPUTSTVA ZA RODITELJE

- Pažljivo izaberite kuma za svoje dete, koji će biti dobar i uzoran hrišćanin i prohvatati ozbiljno sve odgovornosti koje podrazumeva institucija kuma.
- Roditelji treba da učestvuju u staranju za svoju Crkvu, kako redovnim učešćem u Svetim Liturgijama i službama Crkve, tako i prilogom u onoj meri koja nije opterećujuća za porodicu.
- U skladu sa tradicijom Pravoslavne Crkve, samo jedno ime se daje detetu na Krštenju i to ime mora biti hrišćanskog porijekla.

UPUTSTVA ZA KUMA

- Kum mora biti pravoslavni Hrišćanin.
- Treba da učestvuje u Starateljstvu za svoju crkvu.
- Ukoliko je venčan, mora biti venčan u Pravoslavnoj crkvi i od strane Pravoslavnog sveštenika.
- Ukoliko je iz druge parohije, treba da priloži dokaz od svoga sveštenika da je staratelj i pomagač svoje Crkve, te potom može kumovati.
- Kum mora biti spreman da čita Simvol vjere, bilo na srpskom, bilo na engleskom.
- Prvih par nedelja, novokršteni treba da se donosi u hram da primi Sveto Pričešće.
- Za Krštenje je potrebno:

- kompletna odeća za dete (najbolje je da bude bela),
- flaša maslinovog ulja,
- krstić za dete,
- sveća koju kum kupuje u Crkvi, a može da se kupi nekoliko dana ranije, pa da se ukrasi.
- jedan ili dva velika bela peškira.

UPUTSTVA ZA VREME BOGOSLUŽENJA

- Jedna osoba treba da bude odre|ena da dete skine pre i obuče posle krštenja.
- Kum za vrijeme službe treba da drži sveću koja se pali tek nakon oblivanja vodom.
- Fotografisanje je dozvoljeno, ali sa merom da ne ugrožava službu. Fotograf mora da zna gde je dozvoljeno stajati za vrijeme fotografisanja ili snimanja. Ukoliko to ne zna, potrebno je da se posavetuje sa sveštenikom pre Bogosluženja.

DANI KADA SE KRŠTENJA NE BI TREBALA OBAVLJATI

Krštenja se ne bi trebala obavljati, osim u slučaju nužde ili nekog drugog valjanog razloga, u sljedeće dane:
- u periodu od Božića do Krstovdana i,
- U toku Velike, Strasne sedmice (izuzev Velike Subote).


Izvor:Srpska Pravoslavna Crkva Sveta Petka
__________________
Šta to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote,ko to živi u prošlosti mojoj a još nije umro od sramote

Poslednju izmenu radio/la Search: 10.06.2008 u 11:30 AM.
Search nije na forumu  
Old 10.06.2008, 11:42 AM   #13
 
Avatar korisnika _corey_
 
Status : Diskutant
Reputacija : _corey_ je na odličnom putu!_corey_ je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 134
Korisnik od : 17.08.2006
Pol : Muško
Lokacija : Srbija, Ns
Godine : 30
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 4,267
Default ...

Citat:
Autor citiranog posta Search Pogledaj Post
Kum na Krštenju

Pored sveštenika koji krštava, važna ličnost na krštenju je i kum. Kum daje detetu ime. on je svedok krštenja i duhovni otac deteta koje se krštava. Zato kum mora biti pravoslavne vere, kršten, čistoga i moralnog života, duhovno zrela osoba. Roditelji ne mogu biti kumovi svojoj deci. Kum na krštenju se u ime deteta odriče satane, i sjedinjuje sa hristom, čita odnosno ispoveda Simbol pravoslavne vere u ime kumčeta. Zato je njegova dužnost, da u daljem životu brine o verskom vaspitanju svog kumčeta. U našem narodu je zbog toga institucija kumstva u velikoj visini. Narod ne kaže uzalud: " Bog na nebu - kum na zemlji".

Izvor:Srpska Pravoslavna Crkva Sveta Petka
Evo josh jednog primera razdvajanja naroda.. naravno zbog religije. Zashto meni kum/kuma ne moze biti katolichke veroispovesti? Shta njih bole *bip* kome se on/ona klanja? Ja sam krshten samo da bih jednog dana, ako bude trebalo, venchanje bude u tzrkvi (za mame, tate, i ostale..). Poshto nije bilo, zao mi je shto sam krshten, ali mi je opet drago shto jesam, jer sam kroz taj protzes uvideo koliki su to lopovi i skotovi..

Izem ti religije..
__________________
"All the ways you wish you could be, that's me. I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not." by Tyler Durden
_corey_ nije na forumu  
Old 10.06.2008, 12:49 PM   #14
 
Avatar korisnika Search
 
Status : Diskutant
Reputacija : Search je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 13.02.2008
Pol : Žensko
Lokacija : Beograd
Godine : 51
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,240

Raspoloženje
Cvećeee

Pošaljite poruku pomoću ICQ-a korisniku Search Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku Search Pošaljite poruku preko Yahoo korisniku Search
Default

Citat:
Autor citiranog posta _corey_ Pogledaj Post
Evo josh jednog primera razdvajanja naroda.. naravno zbog religije. Zashto meni kum/kuma ne moze biti katolichke veroispovesti? Shta njih bole *bip* kome se on/ona klanja? Ja sam krshten samo da bih jednog dana, ako bude trebalo, venchanje bude u tzrkvi (za mame, tate, i ostale..). Poshto nije bilo, zao mi je shto sam krshten, ali mi je opet drago shto jesam, jer sam kroz taj protzes uvideo koliki su to lopovi i skotovi..

Izem ti religije..
..Slažem se sa tobom u potpunosti..nekada je to bila stvarno samo vera sada je to sve više čist biznis..(krštena sam kao beba ali nisam se venčala u crkvi čak ni zbog mame tate i ostale rodbine).
Ja ne smatram da je je to prepreka ,da ti ljudi druge veroispovesti (ili oni što su krštenu u drugoj veri)ne mogu biti prijatelji..
__________________
Šta to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote,ko to živi u prošlosti mojoj a još nije umro od sramote
Search nije na forumu  
Old 10.06.2008, 01:12 PM   #15
 
Avatar korisnika _corey_
 
Status : Diskutant
Reputacija : _corey_ je na odličnom putu!_corey_ je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 134
Korisnik od : 17.08.2006
Pol : Muško
Lokacija : Srbija, Ns
Godine : 30
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 4,267
Default

To stoji, i jesu prijatelji, ali zamisli retzimo kako se osetjala kevina prijateljitza, koja je trebala da kumuje mojoj sestri, na krshtenju. No, medjutim od silne radosti svih, kasno saznasmo da je to problem jer je ona katolichke veroispovesti.

Dobro, uvredila nas je tzrkva, idemo dalje. Druga kevina prijateljitza uskochi na njeno mesto, koja je inache u tom momentu bila Ministarka Vere i Prosvete. Prodje tzeremonija, kod nas kutji (ja 17god, moja sestra 18), pop se doslovno nazdere i obloche, protrlja rukama i kaze "Ajde sad da se dogovorimo".
"Shta da se dogovorimo?" pita moja keva..
"Pa, tarifa.." reche masni pop.
"Zar nije, koliko dash, dash?", pita moja keva, iako se unapred dogovorila sa njim 2000din za oboje.
"Pa, druga su vremena, izlazak na teren, troshkovi..", poche da mrsomudi pop, i netju retji ni koju je tzenu zavalio, ali tek kada je izashao sa mojoj kevom u hodnik.
Naravno da smo kuma i ja to slushali, na shta ga je kuma pitala da li on zna ko je ona, i posle se izvinjavao, nije hteo da uzme pare i samo shto nije tzmizdrio.. koliko znam, vishe ne radi.

Dakle, obichaj, nekada znamenit u nashoj dugogodishnjoj traditziji je danas opshteprihvatjen za otimanje para, pravljenje feshte, i nishta vishe u sushtini.. nazalost..
__________________
"All the ways you wish you could be, that's me. I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not." by Tyler Durden
_corey_ nije na forumu  
Old 10.06.2008, 02:39 PM   #16
 
Avatar korisnika bunny the ripper
 
Status : Diskutant
Reputacija : bunny the ripper je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 12.11.2007
Pol : Žensko
Lokacija : NBG
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 2,350

Raspoloženje
Kupka

Default

Pa ako se krstis u pravolsavnoj crkvi onda kum mora biti pravoslavne vere. Krstenje je stvar izbora, mozes i ne moras. Al ako vec hoces onda ispostuj sva pravila.
Niko i nista ne moze da razdvoji prave prijatelje.
__________________
A hidden passion
Touching a spark
Flame a revolution
Burning wild in your gypsy heart...
bunny the ripper nije na forumu  
Old 10.06.2008, 03:48 PM   #17
 
Avatar korisnika _corey_
 
Status : Diskutant
Reputacija : _corey_ je na odličnom putu!_corey_ je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 134
Korisnik od : 17.08.2006
Pol : Muško
Lokacija : Srbija, Ns
Godine : 30
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 4,267
Default

A pravoslavna tzrkva poshtuje sva "pravila"? Mani me priche za laku notj..

Ne vidim shto bi pravoslavnoj tzrkvi smetao moj izbor? Prave selektziju, propagiraju oprashtanje, a udaraju restriktzije. No, netju dalje, religija je za mene ionako jako retardirana strana zivota.
__________________
"All the ways you wish you could be, that's me. I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not." by Tyler Durden
_corey_ nije na forumu  
Old 10.06.2008, 07:30 PM   #18
 
Avatar korisnika Search
 
Status : Diskutant
Reputacija : Search je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 13.02.2008
Pol : Žensko
Lokacija : Beograd
Godine : 51
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,240

Raspoloženje
Cvećeee

Pošaljite poruku pomoću ICQ-a korisniku Search Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku Search Pošaljite poruku preko Yahoo korisniku Search
Default

Citat:
Autor citiranog posta _corey_ Pogledaj Post
. Prodje tzeremonija, kod nas kutji (ja 17god, moja sestra 18), pop se doslovno nazdere i obloche, protrlja rukama i kaze "Ajde sad da se dogovorimo".
"Shta da se dogovorimo?" pita moja keva..
"Pa, tarifa.." reche masni pop.
"Zar nije, koliko dash, dash?", pita moja keva, iako se unapred dogovorila sa njim 2000din za oboje.
"Pa, druga su vremena, izlazak na teren, troshkovi..", poche da mrsomudi pop, i netju retji ni koju je tzenu zavalio, ali tek kada je izashao sa mojoj kevom u hodnik.
Naravno da smo kuma i ja to slushali, na shta ga je kuma pitala da li on zna ko je ona, i posle se izvinjavao, nije hteo da uzme pare i samo shto nije tzmizdrio.. koliko znam, vishe ne radi.

Dakle, obichaj, nekada znamenit u nashoj dugogodishnjoj traditziji je danas opshteprihvatjen za otimanje para, pravljenje feshte, i nishta vishe u sushtini.. nazalost..
Moram da konstatujem i ja sa tobom ''nažalost''..takvih primera ima dosta i oni samo ''guraju'' ljude dalje od crkve.
Navešću ti jedan '' morbidan'' primer.Porodica odlučila da preminulom sveštenik čita opelo.Predhodno je dogovorene ''tarifa'' .Pošto je sveštenik bio sprečen..poslao je svog crkvenjaka.(mislim da se tako zove)da to obavi umesto njega.Sve bi bilo u redu da crkvenjak nije na kraju opela duplirao ''tarifu''jer njemu se sleduje zarada po obavljenom poslu a svešteniku po dogovoru...
Svako ko bar malo veruje u ljudskost ,da ne kažemo u boga..ne bi mogao recimo da se ponaša na ovakav način..
__________________
Šta to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote,ko to živi u prošlosti mojoj a još nije umro od sramote
Search nije na forumu  
Old 11.06.2008, 09:19 AM   #19
 
Avatar korisnika anja007
 
Status : Diskutant
Reputacija : anja007 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 27.08.2006
Pol : Žensko
Lokacija : Germany
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 3,371

Raspoloženje
Kupka

Default

Citat:
Autor citiranog posta _corey_ Pogledaj Post
Evo josh jednog primera razdvajanja naroda.. naravno zbog religije. Zashto meni kum/kuma ne moze biti katolichke veroispovesti? Shta njih bole *bip* kome se on/ona klanja? Ja sam krshten samo da bih jednog dana, ako bude trebalo, venchanje bude u tzrkvi (za mame, tate, i ostale..). Poshto nije bilo, zao mi je shto sam krshten, ali mi je opet drago shto jesam, jer sam kroz taj protzes uvideo koliki su to lopovi i skotovi..

Izem ti religije..
Crkveni kum ne moze biti druge vere bar kod nas pravoslavaca da ne bi sirio propovedi svoje vere.Ali to nema veze, kum ti moze biti na vencanju u opstini, kakve veze ima crkva.Mada kad se okrenem u nazad, ja sam imala vencanje u evangelisitickoj crkvi ali su mi oba kuma bili pravoslavci.

Citat:
Autor citiranog posta bunny the ripper Pogledaj Post
Pa ako se krstis u pravolsavnoj crkvi onda kum mora biti pravoslavne vere. Krstenje je stvar izbora, mozes i ne moras. Al ako vec hoces onda ispostuj sva pravila.
Niko i nista ne moze da razdvoji prave prijatelje.
Tako je , pop je na krstenju govorio da je njegov otac bio covek koji je imao prijateljstva sa svim ljudima raznih veroispovesti.Da je covek onaj ko ima puno prijatelja i postuje sve vere.

Citat:
Autor citiranog posta Search Pogledaj Post
Moram da konstatujem i ja sa tobom ''nažalost''..takvih primera ima dosta i oni samo ''guraju'' ljude dalje od crkve.
Navešću ti jedan '' morbidan'' primer.Porodica odlučila da preminulom sveštenik čita opelo.Predhodno je dogovorene ''tarifa'' .Pošto je sveštenik bio sprečen..poslao je svog crkvenjaka.(mislim da se tako zove)da to obavi umesto njega.Sve bi bilo u redu da crkvenjak nije na kraju opela duplirao ''tarifu''jer njemu se sleduje zarada po obavljenom poslu a svešteniku po dogovoru...
Svako ko bar malo veruje u ljudskost ,da ne kažemo u boga..ne bi mogao recimo da se ponaša na ovakav način..
Znas kako ide ona izreka.Popu nikada ne smes reci daj pope ruku, vec na pope ruku.Na zalost vole i oni da zarade.Predhodni pop kod nas u Nemackoj bio je jako bezobrazan.Slucajno sam otisla u crkvu pred jedan bozic a on navalio pa trazi uplatnice za crkvu i to svakog meseca.Napljuvao one ljude preko mikrofona a oni jadni i pola priprosti samo klimaju glavom.Doslo mi bilo da izmazem popa i da ga pitam kako ga nije sramota, al ne htedoh da se pravim luda pred onolikim svetom.
Zar nije obicaj da se ode u crkvu i da tamo ti das koliko hoces, (novac na ikonu) nego da ljudi prave u prevodu "kredit " za crkvu?
Sto se tice ovog sadasnjeg popa jako je bio korektan.
Ja sam platila belo platno, svece , i one crkvene knjige a drugi deo krstenja su platili roditelji.Zaista nije bas ni jeftino ali je u dijaspori pa racunam da tako treba.
Da i pop je pomenuo da se kumovi treba postovati, i ono njihovo "bog na nebu kum na zemlji" i da je to velika cast, cak je i kumcicima poklonio crkvene narukvice (brojanice).
Na pocetku ih je pitao "cija je bila ideja da se krste, i da li bi oni na to sami pristali"?
Sto je donekle i normalno jer niko nikoga ne tera na krstenje.
Ah da ne zaboravim.Rekao je deca se krste mala , ali oni ne pamte svoje krstenje.Velika deca imaju tu cast da zapamte kad su krstena i da se secaju svoga krstenja tako da po njemu nije greh ni kad se krstis veliki.
Seticu se ja jos necega ali sada zurim...
__________________
Oni koji se pretjerano bave malim stvarima često postaju nesposobni za velike.
La Rochehoucauld

Poslednju izmenu radio/la anja007: 11.06.2008 u 09:29 AM. Razlog: ...
anja007 nije na forumu  
 

Bookmarks

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen


Slične teme
Tema Temu otvorio/la Forum Odgovora Poslednji post
IBM kupuje SUN Vlada Linux 0 21.03.2009 10:03 AM
Aeroflot kupuje JAT? Minea Zastarele i obrisane teme 9 05.06.2007 02:00 AMForum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,146
Tema: 19,563
Poruka: 837,364

Trenutno je 382 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right