Header


Forum Left TopStrane države i gradovi Da li živite u inostranstvu? Predstavite nam lepe i ružne strane mesta u kojima živite. Koja država Vas fascinira i voleli bi da je posetite?

Odgovori
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 14.07.2007, 01:10 AM   #1
 
Avatar korisnika VuXman
 
Status : Diskutant
Reputacija : VuXman je na odličnom putu!VuXman je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 132
Korisnik od : 03.02.2007
Pol : Muško
Lokacija : Срб
Godine : 20
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 5,340

Raspoloženje
Cvećeee

Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Yahoo korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Skype™ korisniku VuXman
Default SAD-Sjedinjene Americke Drzavezastava
grb

Sjedinjene Američke Države su savezna republika u Severnoj Americi sastavljena od 50 država. Prostire se od Atlantskog Okeana na istoku, do Velikog Tihog Okeana na zapadu. Ima kopnene granice sa Kanadom na severu i Meksikom na jugu. Na moru se graniči sa Ruskom Federacijom na zapadu, i ima skup oblasti, teritorija, i poseda širom sveta, uključujući države Aljaska i Havaji, kao i teritorije poput Portorika, Atola Midvej i Guama.

Istorija

Teritorija je hiljadama godina bila naseljena brojnim indijanskim narodima, koji su najverovatnije došli iz Azije. Dolaskom i naseljavanjem Evropljana od 16. veka započelo se raseljavanje Indijanaca. Prva stalna naselja Evropljana podigli su Španci u Sent Ogastinu na Floridi 1565. Britanci su nastanili Džejmstaun 1607, Plimut i Masačusets 1620, Merilend 1634. i Pensilvaniju 1681. Preuzeli su Njujork, Nju Džersi i Delaver od Holanđana godinu dana pošto su obe Karojine prepuštene britanskom plemstvu. Britanska pobeda nad Francuzima 1763. osigurala je Britaniji političku upravu nad 13 kolonija.

Politički nemiri izazvani britanskom kolonijalnom politikom dostigli su svoj vrhunac u Američkoj revoluciji u periodu od 1775 do 1783. kada se 13 kolonija izborilo za svoju nezavisnost. Formiranju današnje američke federacije prethodio je Severnoamerički savez, da bi u sadašnjem obliku SAD nastale 1787. godine. Granice su zatim proširene ka zapadu do Misisipija, uključujući Špansku Floridu. Zajedno sa zemljom dobijenom od Francuske kupovinom Luizijane 1803, teritorija skoro da je udvostručena.

Geografija

Sjedinjene Američke Države su površinom treća najveća država na svetu, nakon Rusije i Kanade, sa ukupnom površinom od 9.631.418 km˛. Sa ovako ogromnom teritorijom, geografija Sjedinjenih Američkih Država u velikoj meri varira od jednog područja do drugog. Planinski lanci Apalači i Stenovite planine su dva glavna planinska masiva na teritoriji Sjedinjenih Država. Stenovite planine su više i nalaze se na zapadu, dok se niži Apalači nalaze na istoku.

Istočno od Misisipija (najveće reke u Severnoj Americi) tlo je uglavnom šumovito. Apalači dele ovo područje u istočne i srednjozapadne Sjedinjene Američke Države, iako se "južne države" često smatraju posebnom regijom prvenstveno zbog kulturnih razloga. Zapadno od Misisipija su zapadne Sjedinjene Američke Države. Između Misisipija i Stenovitih planina nalazi se Velika ravnica (SAD) (Većina Divljeg zapada) dok se Tihookeanske Sjedinjene Američke Države nalaze zapadno od Stenovitih planina. Daleka država Aljaska se smatra arktičkom zemljom, dok su Havaji u tropskoj zoni.

Sjedinjene Američke Države imaju dugu granicu sa Kanadom i Meksikom. Granica sa Kanadom je duga 8.893 km, a sa Meksikom 3.326 km. SAD imaju čak 19.924 km vodenih granica. Što se tiče klime, največi deo Sjedinjenih Američkih Država ima blagu klimu, izuzev nekoliko područja koji imaju arktičku (Aljaska) ili tropsku klimu (Florida, Havaji). Neka područja Sjedinjenih Američkih Država izložena su čestim uraganima (države na južnoj atlantskoj obali i države Meksičkog zaliva), tornadima (središnje države) i zemljotresima (Kalifornija i Vašington).

U Sjedinjenim Državama postoji 6,3 miliona kilometara puteva, 268.700 km željezničkih pruga i 5.500 javnih aerodroma.

politika

Čuveni početak američkoj Deklaraciji nezavisnosti napisao je Džon Lok, engleski filozof koji je u 18. veku, neposredno pre Američke revolucije, napisao u svojoj Prvoj raspravi o vladi, da su svakom savesnom čoveku određeni "život, sloboda i imanje". Tomas Džeferson je promenio zadnji deo (imanje) rečima "dobijanje sreće". Deklaracija nezavisnosti je prvi američki državni dokumenat, a verovatno i prva kodifikacija slobodarskih ideja 18. veka u praksi. Iste godine započeo je proces stvaranja Severnameričkog saveza kao prve jedinstvene tvorevine na tlu Severne Amerike.

Vlada i politika Sjedinjenih Država je zasnovana na Ustavu Sjedinjenih Američkih Država, napisanom 1787. godine. Ustav iz 1787. je do danas dopunjen sa nekoliko amandmana. Prvih 10 su prihvaćeni nedugo nakon nastanka samog ustava. Grupno se nazivaju "Povelja prava" (Bill of Rights), a odnose se na osnovna prava državljana Sjedinjenih Američkih Država, kao što su pravo na slobodu govora i veroispovesti.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je jedna od najstarijih na svetu. Kao federalna demokratija sastoji se od izvršne, zakonodavne, i sudske vlasti. Izvršna vlast se sastoji od predsednika i njegovog kabineta, uz dodatak raznih državnih službi.

Zakonodavna vlast je Kongres Sjedinjenih Američkih Država koji se sastoji od Doma zastupnika (eng. House of Representatives) i Senata. Zastupnici i senatori su podeljeni po saveznim državama. U Domu zastupnika svaka savezna država ima broj predstavnika srazmeran njenom broju stanovnika, dok u Senatu svaku državu zastupaju dva senatora. Broj zastupnika u Domu zastupnika je 435. Senat trenutno broji 100 senatora.

Sudska vlast se sastoji od svih sudova u Sjedinjenim Državama. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država broji devet sudija, koji su na doživotnom mandatu. Nakon smrti ili povlačenja sudije, predsednik SAD nominuje novog sudiju, a nominacije se šalje u Senat na glasanje.

Svaka savezna država u Sjedinjenim Državama ima svoju vladu, čije su granice moći ispod nivoa moći federalne vlade. Koliko tačno vlasti svaka država može imati je tema mnogih rasprava u američkoj politici. Glavne političke stranke Sjedinjenih Država su Republikanska Stranka i Demokratska Stranka.

Politicke podele

Sjedinjene Američke Države se sastoje od 50 saveznih država. Svaka savezna država ima svoju vladu koja uglavnom radi po istom principu kao federalna vlada u Vašingtonu. Svaka država ima glavni grad i državne simbole, kao i ustav i zakone. Nisu dozvoljeni zakoni koji se kose sa postojećim federalnim zakonima. Tačan balans nezavisnosti koji bi savezne države trebalo da imaju od federalne vlade je kroz istoriju tema brojnih rasprava u američkoj politici, naročito tokom 19. veka.

Osim saveznih država, Sjedinjene Države broje i jedan Federalni distrikt; Distrikt Kolumbije, gde je smešten Vašington D.C.. Nekoliko ostrvskih teritorija je takođe u sastavu Sjedinjenih Država. To su: Američka Samoa; ostrvo Bejker; Guam; ostrvo Hauland; ostrvo Džarvis; atol Džonston; Kingman Rif; atol Midvej; Navasa ostrvo; Severna Marijanska ostrva; atol Palmyra; Portoriko; Devičanska ostrva i Vejk ostrvo.

Alabama
Aljaska
Arizona
Arkanzas
Kalifornija
Kolorado
Konektikat
Delaver
Florida
Džordžija
Ajdaho
Ilinois
Indijana
Ajova
Kanzas
Kentaki
Luizijana
Mejn
Merilend Masačusets
Mičigen
Minesota
Misisipi
Misuri
Montana
Nebraska
Nevada
Nju Hempšir
Nju Džerzi
Njujork
Severna Karolina
Severna Dakota
Ohajo
Oklahoma
Oregon
Pensilvanija
Rod Ajlend
Južna Karolina
Tenesi
Teksas
Juta
Vermont
Virdžinija
Vašington
Zapadna Virdžinija
Viskonsin
Vajoming
Havaji
Nju Meksiko
Južna DakotaStanovnistvo

Prema najnovijim procenama, Sjedinjene Države trenutno broje oko 293.027.571 stanovnika. Glavne etničke grupe su belci, crnci, hispanoamerikanci, azijati, i američki starosedeoci (Indijanci, Eskimi i dr.).

Od ukupnog broja belaca, 23% su poreklom Nemci, 16% Irci, 13% Englezi, 6% Italijani, 6% Holanđani, i 7% Sloveni (uglavnom iz Poljske i Rusije).

Crnci čine malo manje od 13% stanovništva Sjedinjenih Država. Hispanoamerikanci čine 13,4% stanovništva, ali dolaze iz raznih zemalja iz Centralne i Južne Amerike. Većina su Meksikanci koji tekođe čine većinu u nekim saveznim državama na jugozapadu zemlje. Azijati čine 4,2% stanovništva a američki starosedioci tek 1.5%.

Što se tiče religija, 2001. godine većina Amerikanaca (52%) su protestanti, 24,5% katolici, 13,2% ne pripada određenoj veri i 1.3% su Jevreji. muslimani i budisti čine manje od 1% ukupnog stanovništva.

Od ukupnog broja stanovnika, muškaraca ima 48,8%, a žena 51,2%. Gustina naseljenosti iznosi oko 30 ljudi na kvadratni kilometar, gde u gradovima živi 80%, a na selima 20% stanovnika. Sjedinjene Države imaju oko 97 miliona domaćinstava, u kojima prosečno živi 3,26 članova. Belci muškarci dožive prosečno 73 godine, a žene 80 godina. Obojeni muškarci dožive 68, a žene 77 godina života.

Kultura

Kultura Sjedinjenih Država ima velik uticaj na svetsku kulturu i svet uopšte. Američka muzika, a posebno džez i bluz popularni su širom sveta. Amerikanci su imali veliki uticaj na rokenrol muziku, odnosno, može se reći da je rokenrol i nastao u SAD.

Američka kinematografija spada među najuticajnije i najpopularnije kinematografije na svetu. Čuvena "fabrika snova", Holivud, nalazi se u blizini Los Anđelesa.

Sjedinjene Države imaju preko 4.000 univerziteta, a neki, poput Harvarda i Jejla, među najčuvenijim su visokoobrazovnim institucijama na svetu. Mnogi poznati pisci i naučnici bili su rođeni Amerikanci, poput Marka Tvena i Tomasa Edisona.
__________________
Mi zivotinje zovemo zivotinjama zato sto su drugacije od nas, a covek je dva puta krvolocniji kada je u pitanju svoj opstanak od svih ,,zivotinja", pa bi smo s' pravom mogli sebe da nazivamo zivotinjama.

Takodje posetite: http://www.youtube.com/user/VuXman?feature=mhum
VuXman nije na forumu   Odgovori sa citatom
Sponsored Links
Old 14.07.2007, 01:21 AM   #2
 
Avatar korisnika VuXman
 
Status : Diskutant
Reputacija : VuXman je na odličnom putu!VuXman je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 132
Korisnik od : 03.02.2007
Pol : Muško
Lokacija : Срб
Godine : 20
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 5,340

Raspoloženje
Cvećeee

Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Yahoo korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Skype™ korisniku VuXman
Default

Glavni grad:Vašington 38°53′N 77°02′W
Najveći grad:Njujork
Službeni jezik:ne postoji
Vlada:Savezna Republika
- Predsednik Džordž V. Buš
- Potpredsednik Dik Čejni
Nezavisnost
- Objava Od Kraljevine VB
4. jul, 1776.
- Priznata:3. septembar 1783.
Površina
- Ukupno:9,631,420 km˛ (3.)
- Voda (%):4,87
Stanovništvo
- 2007.:301.160.000 (3 ą)
- 2002 popis 299.058.932
- Gustina 31/km˛ (172)
BDP (PPP) 2006 približno
- Ukupno $13.05 triliona (1)
- Po glavi stanovnika $44.333 (3)
HDI (2003) 0,944 (10) – visok
Valuta Dolar ˛ (USD)
Vremenska zona UTC -4 do -10
Internet domen .us .gov .edu .mil .um
Pozivni broj +1
__________________
Mi zivotinje zovemo zivotinjama zato sto su drugacije od nas, a covek je dva puta krvolocniji kada je u pitanju svoj opstanak od svih ,,zivotinja", pa bi smo s' pravom mogli sebe da nazivamo zivotinjama.

Takodje posetite: http://www.youtube.com/user/VuXman?feature=mhum
VuXman nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 14.07.2007, 07:46 AM   #3
 
Avatar korisnika Bezlični
 
Status : Diskutant
Reputacija : Bezlični je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 27.02.2007
Pol : Muško
Lokacija : Крушевац -1371.
Godine : 27
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,987
Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku Bezlični Pošaljite poruku preko Skype™ korisniku Bezlični
Default

Odlichno, sad kad imamo sve te podatke moze da razvijemo strategiju teroristichko nuklearnog napada.

Daj samo josh znacajnije vojne centre i tajne baze gde im se kriju legije nindzi, obavestjen sluzbe i atomke. :>
Bezlični nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 16.07.2007, 09:07 PM   #4
 
Avatar korisnika VuXman
 
Status : Diskutant
Reputacija : VuXman je na odličnom putu!VuXman je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 132
Korisnik od : 03.02.2007
Pol : Muško
Lokacija : Срб
Godine : 20
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 5,340

Raspoloženje
Cvećeee

Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Yahoo korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Skype™ korisniku VuXman
Default

hehehe ce vidim u sistem pentagona
__________________
Mi zivotinje zovemo zivotinjama zato sto su drugacije od nas, a covek je dva puta krvolocniji kada je u pitanju svoj opstanak od svih ,,zivotinja", pa bi smo s' pravom mogli sebe da nazivamo zivotinjama.

Takodje posetite: http://www.youtube.com/user/VuXman?feature=mhum
VuXman nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 17.07.2007, 10:14 AM   #5
 
Avatar korisnika kalamiti_dzejn
 
Status : Diskutant
Reputacija : kalamiti_dzejn je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 17.05.2007
Pol : Žensko
Godine : 31
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,567
Default

Od Aljaske do Meksika prostire se država
van vremena i prostora misli da je najveca
polje sume livade gradove i planine to su naše SLAVNE
sjedinjene države .....

itd itd itd ...

manje više znamo uslove u kojima je nastala ova pjesma
__________________
"Mnogi ljudi gube male radosti nadajuci se velikoj sreci"
Pearl S. Buck
kalamiti_dzejn nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 17.07.2007, 01:33 PM   #6
 
Avatar korisnika VuXman
 
Status : Diskutant
Reputacija : VuXman je na odličnom putu!VuXman je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 132
Korisnik od : 03.02.2007
Pol : Muško
Lokacija : Срб
Godine : 20
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 5,340

Raspoloženje
Cvećeee

Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Yahoo korisniku VuXman Pošaljite poruku preko Skype™ korisniku VuXman
Default

hehehe ta ti je dobra
__________________
Mi zivotinje zovemo zivotinjama zato sto su drugacije od nas, a covek je dva puta krvolocniji kada je u pitanju svoj opstanak od svih ,,zivotinja", pa bi smo s' pravom mogli sebe da nazivamo zivotinjama.

Takodje posetite: http://www.youtube.com/user/VuXman?feature=mhum
VuXman nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 03.08.2007, 12:38 AM   #7
 
Avatar korisnika candygirl24
 
Status : Diskutant
Reputacija : candygirl24 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 03.08.2007
Pol : Žensko
Lokacija : Banjaluka
Godine : 31
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 130
Default

ma mozemo mi njih da volimo ili mrzimo...
Cinjenica jeste da su "one " na drugoj hemisferi drage nam planete!
i ono sto zaista stoji , da u Americi covjek moze da zivi kao covjek ako to zeli i ako se trudi!
imaju jako lijepa prirodna bogatstva...
klopa im je vrhunska!!
ma...
I LOVE USA!
candygirl24 nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 03.08.2007, 12:39 AM   #8
 
Avatar korisnika candygirl24
 
Status : Diskutant
Reputacija : candygirl24 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 03.08.2007
Pol : Žensko
Lokacija : Banjaluka
Godine : 31
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 130
Default

i da...jako su ljubazni kao nacija!!
ma vrh....
candygirl24 nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 03.08.2007, 12:58 AM   #9
 
Avatar korisnika LiquidJesus
 
Status : Diskutant
Reputacija : LiquidJesus je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 29.08.2006
Pol : Muško
Lokacija : Majka Srbija
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 924
Default

Citat:
Od Aljaske do Meksika prostire se država
van vremena i prostora misli da je najveca
polje sume livade gradove i planine to su naše SLAVNE
sjedinjene države .....
amerika amerika bogata i ponosna , amerika amerika GOMILA KLOVNOVA!!
__________________
Mozete da me volite! Mozete da me mrzite! Ali morate da me postujete! :starac:
Rat je skupa lekcija. Mnogo naucis ali i previse platis.
''Rodoljublje je stvaralacka snaga kulture covecanstva, a kultura je stvaralacka snaga rodoljublja."-A.C.Kuza
LiquidJesus nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 03.08.2007, 09:57 AM   #10
 
Avatar korisnika kalamiti_dzejn
 
Status : Diskutant
Reputacija : kalamiti_dzejn je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 17.05.2007
Pol : Žensko
Godine : 31
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,567
Default

Citat:
Cinjenica jeste da su "one " na drugoj hemisferi drage nam planete!
Da drage nama a koliko je draga njima :confused: . Jedina nacija koja nije htjela da potpise onaj cuveni ugovor o ocuvanju nase drage nam planete ....

Citat:
da u Americi covjek moze da zivi kao covjek ako to zeli i ako se trudi!
imaju jako lijepa prirodna bogatstva...
To za prirodna bogatstva se apsolutno slazem sa tobom, stvarno covjek ima cemu da se divi ... a sto se tice slobodnog zivota i rada, he he. Pa radis nekih 12-13 satni dnevno da bi mogao pristojno da zivis, pretvaras se u masinu i samo te otkaz dijeli od beskucnika. Sve za raju, sve na kredit. Mozes da umires na ulici niko te nece ni pogledati. Svi su vec uveliko mozga ispranog kao masine samo gledaju ispred sebe.

Citat:
klopa im je vrhunska!!
Vecinom GMO i naravno taj cuveni MC Donalds ukusan jeste ali (10kg po jednom sendvicu) ......

Naravno da USA ima svoje prednosti ali .... licno je ne mogu smisliti
__________________
"Mnogi ljudi gube male radosti nadajuci se velikoj sreci"
Pearl S. Buck
kalamiti_dzejn nije na forumu   Odgovori sa citatom
Odgovori

Bookmarks

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen


Slične teme
Tema Temu otvorio/la Forum Odgovora Poslednji post
Americke palacinke CrveniZmaj Gastronomija 13 26.08.2008 12:37 AM
AMERICKE FOKE (Navy Seal) UNICORN Specijalne jedinice 0 19.09.2007 01:03 PMForum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,293
Tema: 19,595
Poruka: 838,075

Trenutno je 242 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right