Header


Forum Left TopOdgovori
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 26.10.2007, 04:52 AM   #1
 
Avatar korisnika UNICORN
 
Status : Diskutant
Reputacija : UNICORN je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 10.08.2006
Pol : Muško
Lokacija : Zona Sumraka
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 6,181
Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku UNICORN
Default M-93 Crna Strela

TEHNICKE KARAKTERISTIKE:

Kalibar: 12,7x108 mm, 12,7x99 mm
Masa puške: 16 kg, 14,5 kg
Dužina puške: 1670 mm ,1540 mm
Dužina cevi: 1007 mm, 840 mm
Kapacitet okvira: 5 metaka
Pocetna brzina zrna: 820 m/s, 888 m/s
Efikasan domet: oko 1600 m
Opticki nišan: 8x56Puska M-93 "Crna Strela" spada u vrstu snajperskih pusaka a u podkategoriju teska snajperska puska zbog njenih dimenzija a pre svega zbog vatrene moci kojom raspolaze.Njen razvoj je otpoceo 1991 godine u fabrici "Zastava" iz Kragujevca, gde se posle mukotrpnih sedam godina rada i zavrsava. U borbenu upotrebu se uvodi pocetkom 1998 godine i to najpre u naoruzanje specijalnih jednica, tada VJ i MUP-a Srbije.

Prvo "pravo" vatreno krstenje, u punom smislu te reci, dozivljava tokom intervencije nasih snaga bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije u sukobu sa siptarskim teroristima koji su pocetkom 1998 godine krenuli u pravi rat sa nasom policijom i vojskom. Tokom tog sukoba "Crna Strela" je pokazala zavidne performanse a zahvaljujuci svojoj vatrenoj moci brzo je postala omiljena medju policajcima i vojnicima koji su je koristili.

To je bio pocetak njene primene u ratnim dejstvima koje se nastavilo i 1999 god. tokom NATO agresije na SRJ, tokom koje su i dalje ( prakticno neprekidno od 1998 god.) trajala dejstva nase vojske i policije protiv siptarskih teroristickih bandi na Kosmetu koji su sluzili prakticno kao pesadija NATO-a.

Nakon toga krajem 2000 godine, dolazi do eskalacije, opet, siptarskog terorizma na jugu Srbije u vidu UCKPMB (oslobodilacke vojske Preseva,Bujanovca i Medvedje) i ponovnog angazovanja nasih snaga bezbednosti u tom podruciju a posebno specijalnih jedinica koji su sluzili za obezbedjivanje KZB (kopnene zone bezbednosti).

I nakon toga, 2002 godine dolazi do prelivanja i eskalacije nasilja i u Makedoniji od strane ANA (albanske nacionalne armije) i sukoba sa makedonskim snagama bezbednosti, koje su ranije za potrebe svojih specijalnih jedinica kupile odredjenu kolicinu "Crnih Strela".

Puška M93 je prvenstveno, namenjena za dejstvo protiv ciljeva na otvorenom prostoru do 1600 m i ciljeva u lakooklopljenim vozilima i iza zaklona na daljinama do 800 m. Pored uništavanja žive sile, kao primarna namena, "Crna Strela" se može koristiti i za dejstvo protiv ciljeva kao što su neoklopljena i lako oklopljena vozila, prizemljeni vazduhoplovi, radari i druga elektronska oprema, centri veze i komandna mesta. Pokazala je efikasnost i u borbi protiv neprijateljskih snajperista.

"Crna Strela" je tzv. repetirka, osnovne koncepcije zasnovane na Mauzer sistemu. Puška je razvijena u dva kalibra - VSCG koristi varijantu kalibra 12,7 x 108 mm , dok je za izvoz namenjena verzija prilagodena americkom metku 12,7 x 99 mm (metak za mitraljez Browning M2HB). Teška cev izradena je od hrom-nikl-vandijum celika koji se koristi za izradu topovskih cevi. Oružje se puni okvirom kapaciteta pet metaka. Energija trzanja ublažena je postavljanjem dvokomorne gasne kocnice na usta cevi i ugradnjom dva amortizera u kundak sto se u praksi pokazalo kao neophodno zbog velike jacine okidanja. "Crna Strela" je opremljena optickim nišanom "Zrak" M94 8x56, a mehanicki nišani ne postoje jer zbog svoje konstrukcije to nije moguce. Na oružje je ugraden dvonožac kao i preklapajuca rucica za lakše nošenje, sto je pored olaksanog nosenja olaksalo i montiranje i postavljanje puske u polozaj za dejstvo.

Sve u svemu ovo je jedna jako dobro odradjena puska, domace proizvodnje, koja je podigla mnogo "prasine" i zainteresovala mnoge strane zemlje, i to vecinom sa zapada, a poznato je da na svetu ne postoji veliki broj snajperskih pusaka u ovoj kategoriji tj. teskih snajperskih pusaka te je zbog toga i velika konkurencija i gde i najsitniji detalj presudjuje, a ocigledno bar po dosadasnjem interesovanju za "Crnu Strelu" ona ima sve adute da bude u samom vrhu.


izvor: Vojska -strela
__________________
UNICORN© 2007 All Rights Reserved.
UNICORN nije na forumu   Odgovori sa citatom
Sponsored Links
Old 19.01.2008, 09:40 PM   #2
 
Avatar korisnika kivi
 
Status : Diskutant
Reputacija : kivi je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 19.01.2008
Pol : Muško
Godine : 59
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 19
Default

Ja bio snajperista. Kad treba ceo dan da vucete m76 koja dupo laksa, posle nekog vremenaq vam dodje da je bacite. A vuci ceo dan strelu, strasno. Sem toga ne vidim prakticnu upotrebnu vrednost tih pusaka kal 50. Mozete za istu kilazu da ponesete minobacac od 60 mm i da napravite rusvaj. Jako malo ljudi moze stvarno da pogodi cilj na 1 km. Treba godine vezbanja, ako uopste imate smisla za to. Obuka za minobacac je laksa i brza. Te puske su deo slike mi smo strasni momci. Kao i kad vidite da neka specijalna jedinica koristi samostrel, zato stoje tih i efikasan. Pored prigusenih pistolja , ko bi jos vukao odistinski onoliki samostrel. Ali na TV-u izgleda mnogo spektakularnije neka upotreba samostrela, bacanje noza nego pucanje prigusenim pistoljem. I u specijalnim jedinicama postoji moda.
kivi nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 22.01.2008, 10:52 PM   #3
 
Avatar korisnika LiquidJesus
 
Status : Diskutant
Reputacija : LiquidJesus je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 29.08.2006
Pol : Muško
Lokacija : Majka Srbija
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 924
Default

Makedonci su imali primbedbe na pusku.
Na neke stvari.

- - -

Citat:
Puška M93 crna strela, kalibra 12,7 mm, koju je proizvela 1993 Kragujevačka Zastava nije nepoznata mudžahedinima i bosancima. Prvi put je korištena 1994 godine na Bihaćkom ratištu. Koristili su je muslimani pripadnici 105. Bužimske brigade, 5. korpusa armije BiH pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića. Njima je tu pušku prodala Srbijanska Služba državne bezbednosti. Muslimanski snajperista je pobio dosta pripadnika Vojske Krajine tom puškom prije nego je bio i sam ubijen. Iznenadio sam se kad je kod bosanca pronađena puška koja je tek proizvedena u Srbiji i koju naša Vojska Krajine nije posjedovala.
Ovo sam nasao na jednom sajtu.
__________________
Mozete da me volite! Mozete da me mrzite! Ali morate da me postujete! :starac:
Rat je skupa lekcija. Mnogo naucis ali i previse platis.
''Rodoljublje je stvaralacka snaga kulture covecanstva, a kultura je stvaralacka snaga rodoljublja."-A.C.Kuza

Poslednju izmenu radio/la MARLI: 23.01.2008 u 08:50 AM. Razlog: spajanje postova
LiquidJesus nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 25.03.2008, 04:07 PM   #4
 
Avatar korisnika zatra
 
Status : Diskutant
Reputacija : zatra je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 16.01.2008
Pol : Muško
Godine : 50
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 41
Default

mnoge zemlje pre nas razvile su puške tog tipa pa nije isključeno da je istog izgleda bila i ova
zatra nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 25.03.2008, 10:17 PM   #5
 
Avatar korisnika Vojvoda
 
Status : Diskutant
Reputacija : Vojvoda je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 24.03.2008
Pol : Muško
Lokacija : BG
Godine : 43
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 2,040

Raspoloženje
Smeh

Default

Da, ta puška zaista ostavlja upečatljiv utisak na čoveka koji ima prilike da je vidi, a tek da je koristi - to je poseban doživljaj. Imao sam prilike da se malko igram sa njom (ne i da je koristim) i zaista je impresivna, ali i prilično teška. Optički nišan je osnova za nju. Kači se tu i drugih vrsta nišana, zavisno od potrebe.
Snajperista ima više vrsta, oni koji nose lakše puške i kreću se po terenu i oni drugi koji rade iz veće daljine, čuče na jednom mestu kenjaju i pišaju danima u istu tačku i čekaju određenu metu duže vreme (drugog snajperistu, dobro čuvanu osobu itd) i ne smeju da promaše jer im se nova prilika možda neće ukazati. U tim slučajevima je takva puška neprikosnovena. Daleko od toga da puca i gađa sama, treba za nju podosta prakse i vežbanja.
S obzirom na kalibar metka i jačinu punjenja, nered koji pravi je priličan (možete da zamislite na šta liči meta nakon pogotka).

Poslednju izmenu radio/la Vojvoda: 25.03.2008 u 11:12 PM.
Vojvoda nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 27.02.2012, 01:24 PM   #6
 
Avatar korisnika sklokan
 
Status : Diskutant
Reputacija : sklokan je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 27.02.2012
Pol : Muško
Godine : 38
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 77
Default

na metu s rupom
inace kao sto gore receno
preteska za nositi ja sam imao macs2 u istom kalibru nakon normalnog hoda 6h mrtav si
doslovno svaki misic boli ,ne samo od tezine puske neg i od glomaznosti njene
iako ima preklopni kundak totalno nezgrapno
a terali nas po 10tak h da ju nosamo
huh jedva cekao da dodje prvi test da padnem
sklokan nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 31.03.2013, 01:49 PM   #7
 
Avatar korisnika nikdohad
 
Status : Diskutant
Reputacija : nikdohad je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 11.02.2009
Pol : Muško
Lokacija : Česká Republika
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 12
Default

http://www.zelenysport.cz/pusky/m93-...ci-puska-50bmg

M93 BLACK ARROW opakovací puška .50BMG

Citat:
Akce SPECIÁL. Srbská odstřelovací puška (zbraň kat. C)ráže .50BMG, optika ZRAK 8x56, závěr Mauser, kanelovaná hlaveň, úsťová brzda s účinností 62%, efektivní dostřel 1600m, záruka na přesnost 5000ran. Záruka na funkci zbraně 5let. Příslušenství: náhradní zásobník 5ran, pouzdro na optiku, sumka na 20ks střeliva naplněná odstřelovačským střelivem BALL 740grs, čištění, stavitelná dvojnožka.
150 000 Kč =cca 6000Eur(+)
nikdohad nije na forumu   Odgovori sa citatom
Odgovori

Bookmarks

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen


Slične teme
Tema Temu otvorio/la Forum Odgovora Poslednji post
Srbija vs Crna Gora Dr_Jeky|Mr_Hide Zastarele i obrisane teme 15 25.08.2012 07:27 PM
Crna Gora priznala Kosovo! Kobi Kosovo 222 14.11.2010 08:11 PM
Mala crna haljina! ivana Vaš stil 18 29.01.2010 11:50 AM
Kako vam se ne smuci 'crna hronika'? AnchY Zastarele i obrisane teme 36 15.12.2008 12:58 AM
Crna magija Charlievandjeo Zastarele i obrisane teme 1 03.11.2006 08:24 PMForum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,133
Tema: 19,555
Poruka: 837,201

Trenutno je 660 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right