Header


Forum Left TopIstorija Kažu da je istorija učiteljica života. Koliko smo zaista naučili od nje?

Odgovori
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 21.08.2011, 12:02 AM   #421
 
Avatar korisnika gosca123
 
Status : Diskutant
Reputacija : gosca123 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 04.07.2011
Pol : Žensko
Lokacija : Sabac
Godine : 29
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 6
Question ....

Citat:
Autor citiranog posta gosca123 Pogledaj Post
Da li mi neko moze reci nesto o poreklu prezimena Mićić,slava Sv.Luka.?Ono sto ja znam je da su se u Cvetulju(opstina Krupanj-Radjevina) doselili iz Crne Gore (Piva).Ali nigde ne mogu pronaci Mićiće koji slave Sv.Luku...Postoji mogucnost da su se ranije prezivali Ilic a po Mici koji se i doselio su Mićići (Mico je imao i brata Nikolu od koga su Nikolići).
.......
gosca123 nije na forumu   Odgovori sa citatom
Sponsored Links
Old 21.08.2011, 04:20 PM   #422
 
Avatar korisnika Sarko
 
Status : Diskutant
Reputacija : Sarko je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 15.01.2011
Pol : Muško
Lokacija : Svajcarska
Godine : 28
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 360

Raspoloženje
Ljubav

Default

Citat:
Autor citiranog posta Rascanin Pogledaj Post
Поздрав свима!
Зовем се Душан КОШАНИН. Из Рашке сам, рођен у Рашкој 1976.
Име мог оца је Михаило, рођен је 1946. у селу Беоци код Рашке.
Мој покојни деда по оцу звао се Радиша, рођен је 1911. у селу Беоци. Пре 2. Светског рата држао је дућан у селу Павлица и скелу на реци Ибар. У Павлици је био на миразу, а кумови су му били чувени Рашчански индустријалци тог времена Курсулићи. Из тог брака има сина Драгића, а Драгић синове Родољуба и Зорана. По упокојењу супруге му Даринке, од Ђоровића из Павлице, одлази на мираз у село Брвеница недалеко од манастира Градац. Жени Милосаву Андријанић и са њом добија два сина (Слободана и Михаила) и две ћерке (Мирјану и Ружу).
Отац мог деде звао се Симион, а његов отац Јефтимије. Симион се из села Тадење код Студенице доселио у село Беоци. У Тадењу и данас има доста Кошана. Крсно име нам је Света Петка.
Истраживањем порекла презимена Кошанин, један ми је рођак дошао до податка да потичемо из долине реке Мораче и да смо по селу Кос добили презиме Кошанин. Протерани од Васојевића Кошани делом одлазе у Плав од којих настају муслимани Којићи, делом на простор Космета где има албанаца са нашим презименом, делом насељавају Ибарски Колашин, а делом насељавају села Тадење, Девиће, Чечина... околина манастира Студеница.
Негде сам читао да смо по селу Кош на Космету, одакле потичемо добили презиме.
Међутим, од оца сазнајем да је он од свог деде сазнао да смо пореклом из Херцеговине, од Требиња.
Кошана има у Рашки, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Смедереву, на Космету (Зубин Поток, Ибарска Слатина...), Београду....
Најпознатији из наше фамилије Др. Недељко Кошанин, академик САНУ, ботаничар, оснивач социјалдемократске партије, по коме је основна школа у селу Девиће код Студенице добила име.
Уколико неко има информација, молио бих да ми емаилом пошаљет све што зна о пореклу мог презимена. Надам се да ћу ускоро добити одговор. Унапред хвала!
Cao Dusane.

Na Kosovu i Metohiji postoji selo Ko(s) i druge slicne nazive tog sela. A to su: selo (Kos-opstina Istok), selo (Kosutane-opstina Pec), selo (Kosare-opstina Djakovica), sela (Kosutica, Kosutovo-opstina Leposavic), selo (Kosutovo-opstina Kosovska Mitrovica), selo (Kostanjevo-opstina Strpce), selo (Kosare-opstina Urosevac).

Prilikom ispitivanje stanovnistva iz 1905 godine u Izbenici, opstina Varvarin: Zabelezena je je porodica: Kosanci (1 kuca, slave sv. Petku). Doselili se iz Kosana na Kosovu. (To znaci da su prozvati po selu iz kojeg su se iselili). Njih je od pamti veka samo jedna kuca. Ne pise nista o vremenu doseljavanja, ali mozemo da poverujemo da je ova porodica doseljena davno, jer pise da su od pamti veka samo jedna kuca.

U Gornjem Katunu, opstina Varvarin, 1905 godine je zabelezena porodica Kosajic (20 kuca, slave sv. Verige). Doseljena je oko 1750 godine sa Kosova. Ova porodica slavi sv. Verige, a Kosanci slave sv. Petku. I ova porodica je sigurno prozvata po selu svoje starine. Mozda je doseljena zajedno u isto vreme, iz istog sela sa Kosancima u Izbenici.


Prilikom ispitivanja stanovnistva Ibarskog Kolasina 1952 godine: Kosani su zabelezeni u Gazivodi-opstina Zubin Potok: Kosani (4 kuca, sv. Petka), a dosli iz susednog sela Vitakova-opstina Zubin Potok. O vremenu doseljavanja Kosana ne pise nista. Ali se zna da je novo stanovnistvo Gazivode doseljeno tek od 1850 godine. Znaci stanovnistvo ovoga sela se smenjivalo. U Gazivodi su ranije ziveli Strucici, Lomigore, Jacici i drugi, pa su se svi iselili u Srbiju. Verovatno za vreme prvog i drugog srpskog Ustanka.

Ima ih jos u selu Vitkojevice, nalazi se na strani Velikog Brda , opstina Zubin Potok. Ovo selo ne postoji vise pod starim imenom.
Kosani (Janicijevici i Milenkovici) (4 kuca, sv. Petka), doselili su se iz banjskog zaseoka Klecka-opstina Zubin Potok.

I ima ih jos u Tabalijama/Tabalije-opstina Zubin Potok- i ovo selo ne postoji vise pod starim imenom.
Kosani (9 kuca, sv. Petka), doseljeni oko 1860 godine iz Klecke, zaseok Banja- opstina Zubin Potok. Jedna kuca se iselila ranije u Vracevu-opstina Leposavic.

Nema sumnje da su Kosanini sa krsnom slavom sv. Petke, svi zajednickog porekla. Prema podacima koje sam ti ja naveo, ne bi reko da ste doseljeni iz Morace, a kamoli iz Trebinja. A i ako ste doseljeni iz tih krajeva, onda bi moralo to biti jako davno, mozda krajem 16 ili pocetkom 17. veka. Ja mislim i tvrdim da ste stara srpska porodica koja je zivela vekovima unazad na prostorima Metohije pa sve do Leposavica, kad to kazem mislim da ste ziveli i pre velikih seoba srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, sto i dokazuju toponimi od Djakovice sve do Leposavica.

A i nijedna porodica Kosana sa krsnom slavom sv. Petke, ne navodi starinu u oblasti osim Kosova, ovi u okolini Varvarina su doseljeni iz sela Kos na Kosovu. Kosajici doseljeni takodje sa Kosova oko 1750 godine, samo ovi slave drugu slavu. Onda ovi u Ibarskom Kolasinu svoju starinu ne znaju van Kosova, sto je jedan od dokaza da su Kosani stara srpska kosovsko-metohijska porodica. I da su se raseljavali za vreme velikih seoba, neki ostali na Kosovu, a neki se raselili na sve strane Varvarin, Raskoj, Vrnjackoj Banji i u druge krajeve.

Poslednju izmenu radio/la Sarko: 21.08.2011 u 04:32 PM.
Sarko nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 23.08.2011, 03:16 AM   #423
zar
 
Avatar korisnika zar
 
Status : Diskutant
Reputacija : zar je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 20.05.2011
Pol : Muško
Lokacija : Austrija,Bec
Godine : 39
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 5

Raspoloženje
Spava

Default

Citat:
Autor citiranog posta zar Pogledaj Post
Pozdrav svima a posebno ljudima kolji se trude da pomognu kao gosp. Sarko i gosp. Vujicic kao i svi ostali, neka nezamere ako ih nisam pomenuo. Pitanje za Sarka ili bilo koga, ko bi imao neke informacije i mogao da mi pomogne...Moje prezime je Radojevic po pretku Radoju koji se doselio izmedju 1800-1812 u okolinu Beograda (opstina Grocka) selo Begaljica slavimo Sv. Nikolu oduvek (bar otkako smo doseljeni u okolinu Beograda a i nema podataka, niti postoji bilo kakva prica u porodici sa kolena na koleno oko promene slave).Po prici Radoje se doselio(pobegao) iz Crne Gore i ja sam 7 generacija njegovih potomaka rodjen 1975 god. Moj predak Radoje je pobegao pred krv osvetom ,ubio je nekog turskog spahiju koji je probao da mu obescasti 1 zenu. Doselio se u nove krajeve i tu nakon nekoliko godina prizenio nekom udovom iz sela Vrcina i izrodio 2 sina starijeg Tanasija i mladjeg Todora.Kasnije krajem 19 veka moja familija je preuzela prezime Radojevic po Radoju koji je prvi dosao na te prostore. Radoje se po porodicnom predanju dovodi u neku vezu krvnu ili prijateljsku (to je jos uvek nejasno ali svakako veza postoji) sa Vekom Petrovim ili kako je posle prozvan Hajduk Veljko Petrovic , kasnije Srpski vojvoda...Prica stoji da kad je Radoje pobegao pred turcima, Veljko ga je postavio i sakrio tu gde sad i jesmo.Radoje je s vremena na vreme odlazio u Negotinsku krajinu i vracao se nazad. Sad sve bi to bilo puno jasnije da to nije bilo vreme velikih tajni i cudnih okolnosti i da je Radoje poziveo malo duze ali na njegovu i nasu zalost nije ,jer nekoliko godina nakon sto je dobio decu ,zavladala je velika susa i on se ponovo otisne do Krajine ali tu ga turci prepoznaju i ubiju.Sad ostaje nejasno dali je to bilo pre ili posle Veljkove pogibije.Isto bi bilo dosta jasnije da komunisti nisu spalili deo manastira Rainovac kao i kompletnu manastirsku arhivu za vreme II sv. rata. Sad ja sam bio na tom Crnogorskom sajtu sa prezimenima i tamo stoji isto moje prezime i mesto i datum , pominju se Bjelopavici i Rjeka Crnojevica ali stvar je u tome (1. Bjelopavici slave Sv.Petku ... 2. kod njih stoji datum preseljenja 1878 ,sto je ravno promasaju za nekih 70-80 god jer u to vreme moja porodica ima vec 3 generaciju.) Isto kod mene u mestu postoje jos 2 porodice Radojevic nismo u srodstvu i koje su se kasnije doselile, jedna porodica znam slavi Sv. Nikolu isto kao i mi a ovi drugi neznam.
Bio bih vam veoma zahvalan ako bih dobio bilo kakvu pomoc.
pozdrav i nek vas sreca prati sve zajedno.
Citat:
Autor citiranog posta Sarko Pogledaj Post
Pozdrav i tebi.
Tacno je da su se tvoji doselili iz Bjelopavlica.
Gruncici, Stankovici, Blagojevici i Radojevici svi doselili iz Bjelopavlica pre poslednjeg srpskog-turskog rata 1878 godine. O razlogu doseljavanja i o slavama nista ne pise. Znaci tvoji su se doselili pre 1878 godine. Znaci nije tacno kako vi tvrdite da se tvoji doselili pocetkom 19. veka. Ko zna mozda ste i pogresno zabelezeni mislim na godine doseljavanja. Da li ste u krvnom srodstvu sa Gruncicima, Stankovicima i Blagojevicima?
Citat:
Autor citiranog posta zar Pogledaj Post
Pozdrav hvala ti sto si se tako brzo odazvao. Vidi ovako kod nas ima jos jedna porodica Radojevic ("zivimo u istom mestu ali MI nismo u krvnom srodstvu sa njima"). Danas sam pricao sa dedom i izgleda da sam napravio gresku (Todor je Tanasiju bio otac a ne brat) i on isto kaze a i ja sam predpostavio da nam gore navedene porodice nisu u starom srodstvu Gruncici (sada Grujicici),Stankovic i Blagojevic ,ali pak mislim da one jesu u srodstvu ovih drugih Radojevica (njih je 3 kuce sada) ...A nasih Radojevica oko 30-35 kuca,mozda i malo vise ako uzmemo u obzir dijasporu. Opet svasta je moguce jer pisanih podataka za sada nema ili nisu godine ispravne ili nismo mi ti isti (Bjelopavici-slava Sv.Petka) a moji (Radojevici-slava Sv.NIkola) "nasa slava nije menjana". Evo ovako matematikom i priblizne godine rodjenja....(I ako uzmemo u obzir da je jedna generacija 30 god, "sto naravno mi ovde necemo primeniti jer su se nasi stari zenili malo mladji izmedju 20. i 25.god.," (Precizne podatke oko godina rodjenja, znam samo do cukundede Milana) .Isto moj predak Marko (neznam tacno koji se izraz koristi posle cukundede pa nebih da lupam...jer kod nas ima ono cuckuncukundeda,navrdeda,belapcela ali nisam siguran koji je tacno redosled) je rodjen iz drugog braka, (citiram svog dedu:"Prva Tanasijeva zena je umrla a sitna deca sve do uva jedno,drugom 2 sina i 5 cerki"- dedine reci) i tako da se Tanasije ozeni ponovo i dobije Marka , a razlika izmedju Marka i njegove polubrace i sestara (isti otac, druga majka) je bar 10 god, mislim razlika izmedju dece.Sto znaci da je Tanasije dobio Marka sa nekih 35 (+/-2,3 god.) Posle nekoliko godina umre i Tanasije i ostavi iza sebe 3 sina i 5 cerki ,njegov otac Todor odluci da snaju uda za tadasnjeg slugu Krstica(koji bese sluzio kod nas a imane je iz Kolara bio rodom) Tog slugu koji je bio dobra covek je voleo kao drugog sina i da mu jedan plac u blizini i naprave kucu,tjs prisini ga i to su danasnji Krstic-i u Begaljici... A rodonacelnik Radoje isto je otprilike imao godina kao i njegov unuk Tanasije kada se drugi put zenio.
#
Ja -1975
moj otac Mileta 1952
moj deda Predrag 1928
moj pradeda Ljubisav 1908
moj cukun deda Milan 1885
njegov otac Marko 1860 (Marko je dobijen iz Tanasijevog drugog braka )
njegov otac Tanasije 1825
njegov otac Todor oko 1805
Rodonacelnik Radoje oko 1770 (Radoje je dobio potomke iz drugog braka u Begaljici bio je oko 30-35 godina star, a nezna se sta je imao od dece iz prvog braka, i u kakvoj je tacno sprezi bila Krajina i Crna gora vec sam pisao o tome u predhodnom postu....)

Stvarno bih voleo da saznam sve te podatke pa zato ako neko moze da mi pomogne ,bio bih veoma zahvalan.
Pozdrav i svako dobro-
zar
RADOJEVIC -slava SV NIKOLA... (Rodonacelnik RADOJE doseljen iz Crne Gore pocetkom 19 veka Opstina Grocka) ima li neko informacija ili makar kakav putokaz, da se familijarne price podudaraju.

Poslednju izmenu radio/la zar: 23.08.2011 u 03:20 AM.
zar nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 30.08.2011, 01:08 PM   #424
 
Avatar korisnika sanjatasa
 
Status : Diskutant
Reputacija : sanjatasa je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 07.10.2010
Pol : Žensko
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 6

Raspoloženje
Telefonira

Default

Zdravo!Nova sam na sajtu i zanima me da li neko zna poreklo prezimena Mihajlovic?Prezime se menjalo,nije uvek bilo Mihajlovic.Slavimo slavu Mitrovdan.Znam samo da su pretci poreklom iz Crne Gore,pobegli zbog krvne osvete...Hvala unapred!
sanjatasa nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 30.08.2011, 06:57 PM   #425
 
Avatar korisnika sanjatasa
 
Status : Diskutant
Reputacija : sanjatasa je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 07.10.2010
Pol : Žensko
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 6

Raspoloženje
Telefonira

Default

Zdravo!Da li mozda znate poreklo porodice Dejanovic?Ziveli su u Talinovcu(selo kod Urosevca,Kosovo).Slave slavu Sv.Nikola...Hvala unapred...
sanjatasa nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 31.08.2011, 11:22 PM   #426
 
Avatar korisnika Sarko
 
Status : Diskutant
Reputacija : Sarko je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 15.01.2011
Pol : Muško
Lokacija : Svajcarska
Godine : 28
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 360

Raspoloženje
Ljubav

Default

Citat:
Autor citiranog posta sanjatasa Pogledaj Post
Zdravo!Da li mozda znate poreklo porodice Dejanovic?Ziveli su u Talinovcu(selo kod Urosevca,Kosovo).Slave slavu Sv.Nikola...Hvala unapred...
Cao Sanja.

Selo su 1864 godine osnovali Cerkezi, koje su Turci kao izbeglice iz svog zavicaja pod ruskom upravom kolonizovali. Pri doseljenju siptarskih muhadzira iz Toplice i Jablanice 1878 godine, Cerkezi se, bojeci se skorog dolaska Srbije na Kosovo, svi iz ovog sela presele u Urosevac, da bi se odatle iselili dublje u unutrasnjost Turske (neki od njih su u Urosevcu ostali sve do 1912 godine. Pri napustanju sela bilo ih je oko 20 kuca.

Srbi se doseljavaju u Talinovcu 1913 godine.
Prema ispitivanjima iz 1932 godine u selu su zivele sledece srpske porodice:
Dzumovici (3 kuca, Vavedenje), Krstici (5 kuca, VavedenjeI), Eskovici (4 kuca, Vavedenje), Dzangici (2 k, Vavedenje), Bilindarovici (1 k, Vavedenje).
Sovijini (3 k. sv. Nikola), Arsovici (5 k. sv. Nikola), DEJANOVICI (1. kuca, sv. Nikola), Trbusici (1 k. sv. Nikola). Svi su doseljeni 1913 godine iz Gornjeg Sela- opstina Prizren. Osim Bilindarovica koji su doseljeni 1924 godine iz istog sela.
Dzukelici (9 kuca, Djurdjic), doseljeni 1913 godine iz Musinkova-opstina Prizren, Spasici (1 k. sv. Arhandjeo), doseljeni 1927 godine iz Jazinca-opstina Strpce.

Svi ovi rodovi koji su doseljeni iz Gornjeg Sela, nisu starosedeoci u tom selu:
Nemam kompletnu monografiju o Gornjem Selu, ali imam podatke odakle je stanovnistvo po daljoj starini.
Prema ispitivanjima iz 1947 godine u selu je bilo ukupno 100 kuca, od toga Srbi pravoslavci 79 kuca. Muslimani srpskog porekla (21 kuca).

Preci svih rodova su stari doseljenici iz okoline Prizrena, sa Kosova. Iz Makedonije: iz Kiceva i okoline Skoplja. Ovi muslimani koji su se islamizirali rodjaci su pojedinih srpskih porodica. Danas se iznjasavaju mahom kao Bosnjaci. Ima ih jos puno u Sredackoj i Sretackoj Zupi. U selu je rodjen pesnik Lazar Vuckovic.

---------- Post je dodat u 11:22 PM ---------- Prethodni post je napisan u 11:15 PM ----------

Citat:
Autor citiranog posta sanjatasa Pogledaj Post
Zdravo!Nova sam na sajtu i zanima me da li neko zna poreklo prezimena Mihajlovic?Prezime se menjalo,nije uvek bilo Mihajlovic.Slavimo slavu Mitrovdan.Znam samo da su pretci poreklom iz Crne Gore,pobegli zbog krvne osvete...Hvala unapred!
Gde su ti rodjeni tata ili deda?

Poslednju izmenu radio/la Sarko: 31.08.2011 u 11:49 PM.
Sarko nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 04.09.2011, 12:45 AM   #427
 
Avatar korisnika Sarko
 
Status : Diskutant
Reputacija : Sarko je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 15.01.2011
Pol : Muško
Lokacija : Svajcarska
Godine : 28
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 360

Raspoloženje
Ljubav

Default

Poreklo muslimanskih bratstva u Bijelopoljskom kraju.

Bijelo Polje i okolna sela, Crna Gora

Iz plemena Kuca su: Abdici, Adzajici, Adzibegovici, Alici, Alickovici, Babajici, Bajramspahici, Bakija, Beganovici, Bektasevici, Biso, Bisonjici, Visnjici, Drekovici, Durovici, Zaimovici, Zajimovici, Zejnilovici, Zecirovici, Kajevici, Kasumovici, Kolici, Kos, Kocani, Krsici, Kujovici, Kukaljac, Kucevici, Licine, Lukaci, Medunjanini, Mehovici, Mekici, Mekici (Licine), Memici, Mulalici, Muratovici, Muslici, Numanovici, Omerovici, Omerhodzici, Pepeljak, Premtici, Radoncici, Rastoderi, Rizvanovici, Smailovici, Smakici, Spahici, Stanici, Cermani, Fetahovici, Fetici, Hadzajlici, Hadzibegovici, Halilovici, Hodzici, Cokovici, Cokorlije, Dzogovici, Sabovici.

Iz plemena Rovca su:Adzibulici, Adzovici, Alomerovici, Balijagici, Banda, Bandici, Brcavci, Dautovici, Drpljani, Erovici, Islamovici, Krljestorci, Kofrci, Kuburovici, Malagici, Mehonjici, Medjedovici, Mustafici, Muzurovici, Muhovici, Osmanovici, Pazarizi, Poljaci, Popara, Ramovici, Ramcici, Rovcani, Smailagici, Catovici, Hadzibulici, Hadzovici, Herovici, Husovici, Cokovici.

Iz plemena Vasojevica su:Agici, Asanagici, Becirbasici, Bibuljice, Bikici, Veskovici, Gorcevici, Guberenici, Dreici, Zulevici, Zverotici, Jasarevici, Kozari, Mandzukici, Mahmutovici, Madzgaliji, Mujanovici, Mujovici, Novalici, Omerovici, Pusije, Softici, Spahici, Tokovici, Trubljani, Ceranici, Hasanagici, Hasanovici, Crnovrsani, Sabotici, Semovici.

Iz Bosne su:Avdici, Avdici, Aksamovici, Barudzije, Bojadzici, Bosnjaci, Vreva, Vrevici, Delagici, Demovici, Destanovici, Dlakici, Imamovici, Jusmani, Kapetanovici, Kovacevici, Puzo, Puzovici, Sejdici, Spahici, Hodzici, Celebici, Dzankovici, Secerovici, Sejdovici, Kulenovici.

OD STARO BIJELO-POLJSKIH RODOVA SU:Akova, Begovici, Brzaci, Brcvaci, Dizdarevici, Dupljaci, Kadici, Kanalici, Kasici, Klapije, Pilice, Sejfici, Spahici, Suljevici, Cevapovici, Cosovici, Hadzajlici, Hadzimubovici, Hasanbegovici, Hasanovici, Hodzici, Sabanovici.

Iz Albanije su:Adilovici, Ajdinovici, Arslanovici, Alici, Becirovici, Zekovici, Kastrati, Pepici, Tutici, Hajdaragici, Hoti, Hubanici, Sahmani, Batilovici. (Ovi imaju albansko poreklo)

OD STARO BERANSKIH RODOVA SU:Zvrko, Kijameti, Kijametovici, Klapije, Mustajbasici, Radici, Sijarici, Taruhi, Tiganji, Tranjari, Sabanovici, Soljani.

Iz Turske su:Dervovici, Dobardzici, Kajabegovici, Karahmetovici, Kavazovici, Kurtcehajici, Lamezevici, Mulabegovici, Nuhodzici, Spahici, Cikici, Sukurice. (Ovi su turskog porekla)

Iz Hercegovine su:Ajdarovici, Alihodzici, Badzici, Zekici, Isovici, Mulici, Rahici, Salkovici, Fulurije, Hajdarovici, Hajrovici, Hamzici.

Sa Kosova su:Kurtaji, Madjaraji, Murati, Muhadri, Osmanaj, Osmanovici, Ramaji, Skenderovici, Tahiri, Huremagici, Cane, Cindraci, Dresaji, Ukela. (Ovi su albanskog, srpskog i goranskog porekla-islamizirani Gorani iz Gore)

Iz plemena Drobnjak su:Abazovici, Grbovici, Djurdjevici, Eci, Krijestorci, Skoko, Haskovici, Hasani, Heci, Dzafici.

Iz plemena Bijelopavlica su:Dervisevici, Kalici, Pecani, Ramovici, Heldici, Cikotici, Cokovici.

Iz Kolasinskog kraja su:Alilovici, Asanbegovici, Dizdarevici, Drndari, Jahjagici, Mesici, Spahici.

Iz Sjenice su:Agovici, Bukvici, Kapetanovici, Muhmatovici, Hadzikici, Hamidovici, Hukici.

Iz Stare Crne Gore su:Bahovici, Borancici, Gusmirovici, Kurgasi, Martinovici, Topuzovici.

Sa Pestera su:Jusufovici, Nurovici, Pucurice, Pucurinac, Recevici, Saronjici.

Iz Rozajskog kraja su:Demici, Kacari, Koljenovici, Majstorovici, Mulalici, Murici. (Ovde ima bratstva koji imaju albansko poreklo)

Iz Plava su:Gredici, Musici, Mucevici, Redzepagici, Rekovici, Ferhatovici, Gusinjci. ( I ovde ima koji su albanskog porekla, na primer Rezepagici su albanskog porekla)

Iz Niksica su:Bucani, Kapetanovici, Lujci, Musovici, Dzidici.

Iz Bratonozica su:Koraci, Ljaljevici, Polumente, Uremovici, Huremovici.

Iz Prijepoljskog kraja su:Sadovici, Sakici, Hadzici, Hurici.

Iz Pljevaljskog kraja su:Dokara, Strujici, Hrapovici, Cardaklije.

Iz plemena Ceklina su:Adrovici, Bejtici, Idrizovici, Hadrovici.

Iz plemena Njegusa su:Babace, Babacici, Rebronje.

Iz Baranja-danasnja Hrvatska su:Ajdarpasici, Corovici, Hajdarpasici. (Ovi su presli na islam u Baranju, mogu biti da su poreklom od Srba, Hrvata ili Madjara)

Iz Pribojskog kraja su:Altulahovici, Ribici, Salkanovici.

Iz Novopazarskog kraja su:Basici, Rugovci, France.( Rugovci su albanskog porekla. France su francuskog porekla, predak im ratovao na strani Turaka i presao na islam u 18. veku)

Iz Vranesa su:Suljevici, Suljevici (Hasanovici), Hodzici.

Iz plemena Saranaca su:Omerovici, Sadikovici.

Iz Brodarevskog kraja su:Mujezinovici, Tumbuli.

Iz Morace su:Ljuskovici, Puhovici.

Staropodgoricani:Bibezici, Mucici.

Iz Makedonije su:Selemovici, Selmanoski.

Iz plemena Pipera su:Burdzovici.

Iz plemena Pive su:Nisici.

Iz Kotora su:Agici.

Iz plemena Uskoka su:Balici.

Iz Like-danasnja Hrvatska su:Alibasici.

Iz Herceg Novog su:Dizdarevici.

Iz Zete su:Jahici.

Iz plemena Cuca su:Spahici.

Nepoznata starina:Abdulovici, Ahmetovici, Bahori, Bitici, Bunguri, Varandaci, Gargovici, Grudak, Gugaci, Guskici, Durmisevici, Emirovici, Zimovici, Ibrahimbasici, Kadribasici, Kajici, Karalici, Krivosici, Kuruglici, Ljucici, Maslaci, Mujasevici, Muradbasici, Nasufovici, Pejmanovici, Pilavci, Pljevovici, Tafici, Ustici, Fazlagici, Hadziahmetovici, Hasinovici, Sabanovici.

Oko 85 do 90% muslimana iz Bijelopoljske kraja imaju srpsko-crnogorsko poreklo. I oko 10 do 15% imaju albansko, tursko i drugo poreklo.

Poslednju izmenu radio/la Sarko: 04.09.2011 u 12:59 AM.
Sarko nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 04.09.2011, 01:47 AM   #428
 
Avatar korisnika Sarko
 
Status : Diskutant
Reputacija : Sarko je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 15.01.2011
Pol : Muško
Lokacija : Svajcarska
Godine : 28
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 360

Raspoloženje
Ljubav

Default

SREDACKA ZUPA KOD PRIZRENA PREMA PROUCAVANJU TATOMIRA VUKANOVICA IZ 1947 GODINE.

Sredacka Zupa-Prizren, 1947 god.

Gornje Ljubinje: Muslimani srpskog porekla (144 kuca) svi starosedeoci.

Gornje Selo: Srbi pravoslavci (79 kuca), Muslimani srpskog porekla (21 kuca). Preci svih rodova su stari doseljenici iz okoline Prizrena, sa Kosova, iz Kiceva i okoline Skoplja.

Donje Ljubinje: Muslimani srpskog porekla (118kuca), svi starosedeoci.

Drajcici: Srbi pravoslavci (61 kuca), Muslimani srpskog porekla (9 kuca). Starosedeoci (19 kuca). Ostali su stari doseljenici iz 17 i 18 veka iz Stare Hercegovine, od Niksica, iz Tetovske kotline i od Prizrena.

Zivinjane: Srbi pravoslavci (18 kuca). starosedeoci.

Lokvice: Srbi pravoslavci (58 kuca), Muslimani srpskog porekla (47 kuca) i Cigani muslimani (1 kuca). Osim 4 kuce odavno doseljene iz Sirinicke Zupe-opstina Strpce i 4 kuce odavno doseljene iz Crne Gore, i 1 kuca Cigana muslimana koja je dosla sa Kosova, svi ostali su starosedeoci.

Manastirica: Muslimani srpskog porekla (90 kuca), starosedeoci. Goranci muslimani (3 kuca) i jedna kuca Cigana muslimana.

Musinkovo: Srbi pravoslavci (94 kuca), Muslimani srpskog porekla (5 kuca). Od toga starosedeoci (16 kuca), stari doseljenici (83 kuca) iz okoline Gnjilana, sa Kosova, od Prizrena, iz Sirinicke Zupe-opstina Strpce, od Tetova, iz Makedonije i Bugarske.

Nebregoste: Muslimani srpskog porekla (85 kuca), starosedeoci. Muslimani albanskog porekla, a srpskog jezika (28 kuca). Ovi siptari su asimilirani od strane srpskih muslimana.

Planjane: Srbi pravoslavci (48 kuca), Muslimani srpskog porekla (50 kuca), Turci muslimani (17 kuca). Od toga starosedeoci (25 kuca), stari doseljenici iz okoline Gnjilana i Vitine, sa Kosova, od Tetova i Prizrena i Turci muslimani iz Istanbula.

Recane: Muslimani srpskog porekla (48 kuca). Svi su poreklom od islamizovanih Srba starosedeoca najvecim delom doseljeni iz obliznjeg Ljubinja.

Sredska: Sri pravoslavci (172 kuca). Stari doseljenici iz Binacke Morave-opstina vitina, Metohije, Podrime-Orahovac, od Prizrena, iz danasnje severne Albanije, iz Bosne, od Virpazara (Crna Gora), iz Sirinicke zupe-opstina Strpce, od Tetova, iz Kiceva i Vardarske Makedonije.

Struzje: Albanci muslimani (79 kuca), doseljeni iz Albanije u 18 veku.
Sarko nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 05.09.2011, 01:30 PM   #429
 
Avatar korisnika pedja73
 
Status : Diskutant
Reputacija : pedja73 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 20.01.2009
Pol : Muško
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1
Default Prezime Milosavljevic

Pozdrav zanima me poreklo porodice Milosavljevic,rodom smo iz Race Kosanicke kod Kursumlije i slavimo svetog Klimentija ako neko zna nesto hvala unapred
pedja73 nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 05.09.2011, 09:15 PM   #430
 
Avatar korisnika srboljub89
 
Status : Diskutant
Reputacija : srboljub89 je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 05.09.2011
Pol : Muško
Godine : 25
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 2
Default

Pozdrav.
Ako neko zna poreklo prezimena Vakičić neka napise nesto o tome. Slavimo Sv. Stefana Dečanskog.
Ime moga djeda je bilo Srboslav. Ime njegovog oca je bilo Đorđe (Đojo), a ime njegovog oca je bilo Matija.

Hvala unaprijed.
srboljub89 nije na forumu   Odgovori sa citatom
Odgovori

Bookmarks

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen


Slične teme
Tema Temu otvorio/la Forum Odgovora Poslednji post
Žene sa dva prezimena! ivana Brak 110 31.01.2012 06:34 PM
Poreklo evropske ideje (EEZ, EU) Duh Sekire Istorija 3 10.07.2011 12:07 AM
Poreklo srpskih porodica i prezimena - feljton MARLI Istorija 66 02.02.2010 09:57 AM
..::Poreklo astrologije::.. Yeca Astrologija 5 22.07.2009 12:42 AM
Muke sa izgovorom nasih imena/prezimena Bojan Dijaspora 19 29.07.2008 12:43 AMForum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,135
Tema: 19,556
Poruka: 837,224

Trenutno je 231 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right