Header


Forum Left TopIstorija Kažu da je istorija učiteljica života. Koliko smo zaista naučili od nje?

Odgovori
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 04.09.2009, 10:14 AM   #1
 
Avatar korisnika Kobi
 
Status : Diskutant
Reputacija : Kobi je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 25.12.2006
Pol : Muško
Lokacija : Brčko distrikt
Godine : 27
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 8,732

Raspoloženje
Opasan

Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku Kobi
Default Boj na DeligraduBoj na Deligradu

Odavanjem počasti i polaganjem venaca u Spomen crkvi na Deligradu kod Aleksinca, biće obeležena 203. godišnjica boja na Deligradu, jedne od najznačajnijih i najvećih srpskih pobeda nad Turcima u Prvom srpskom ustanku.
Navršava se 203. godišnjica Deligradske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih srpskih pobeda nad Turcima u Prvom srpskom ustanku.

Vence će u Spomen crkvi na Deligradu kod Aleksinca, na spomen kosturnicu poginulih ustanika položiti predstavnici Ministarstva za rad, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Aleksinac i organizacija koje neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Za vreme turske ofanzive protiv ustanika 1806. godine, rumelijski valija Ibrahim-paša, sa oko 50.000 pešaka, mnogobrojnom konjicom i 14 topova i kumbara, nastupao je krajem juna od Niša ka Deligradu.

Borbe su vođene tokom celog leta, a prednja odeljenja turske vojske izbila su pred Deligrad 16. jula.

Ibrahim-paša je nekoliko nedelja svakodnevno pešadijom napadao srpska utvrđenja na Deligradu, pokušavajući da ih olakša obilaskom konjice i podilaženjem pomoću podzemnih hodnika, ali bez uspeha.

Krajem jula, srpski ustanici vojvode Petra Dobrnjca, kojima je u pomoć pritekao i Mladen Milovanović sa Topljaka, ispadom u tursku pozadinu, potukli su i pomoćne snage Šašit-paše.

Turci su se u neredu, i uz velike gubitke u ljudstvu i ratnoj opremi, morali povući ka Nišu.

Sredinom avgusta Ibrahim-paša dobio je pojačanja i sa 60.000 vojnika i ponovo preduzeo nastupanje ka Deligradu.

Međutim, vožd Karađorđe je posle boja na Mišaru (13. avgusta), sa delom svojih snaga stigao u Deligrad, pojačao srpske snage na 10.000 ustanika i preuzeo komandu.

Boj za Deligrad počeo je 3. septembra 1806. godne u zoru jakim frontalnim napadom Turaka. U žestokim borbama, koje su trajale ceo dan, Turci su samo uspeli da se približe utvrđenjima.

Istog dana pred noć, Stanoje Glavaš sa odredom od 2.500 pušaka i 500 konjanika, uspeo je da preko Kruševca i Jastrepca zauzme Prokuplje i time ugrozi Niš.

Kada je, u toku borbi, Ibrahim-paša za to saznao, prekinuo je dalje napade na Deligrad i povukao se preko Aleksinca ka Nišu.Odbranjen Deligrad

Tako su Srbi, iako brojno mnogo slabiji, odbranili Deligrad. Posle ovog neuspeha, na zahtev Turaka potpisano je, 14. septembra u Lomu, šestonedeljno primirje.

Deligrad nikada nije pao, već su hrabri Rudničani i Gružani, nakon pada Beograda, 5. oktobra, napustili utvrđenja i probivši se kroz tursku opsadu razišli svojim kućama.Upravo zato, prvobitno nazvan Delišanac ili Delilogor, srpska tvrđava nazvana je tursko-srpskim imenom Deligrad ili Junački grad.

Na mestu gde se nalazio glavni šanac srpskih snaga na Deligradu je, prema projektu uglednog beogradskog arhitekte Momira Korunovića, podignut hram Svetog arhanđela Mihaila u spomen ratnicima palim u svim oslobodilačkim ratovima Srbije do 1918.

Izgradnja ove Spomen-crkve sa kosturnicom počela je 1930. i završena tri godine kasnije, a sredstva je obezbedilo Društva kneginje Ljubice iz Beograda.

Hram je tipična građevina srpsko-vizantijskog stila i obnovljen je od 2004. do 2006. godine sredstvima Ministarstva rada i socijalne politike, a prema projektu stručnjaka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Izvor: RTS
Kobi nije na forumu   Odgovori sa citatom
Sponsored Links
Odgovori

Bookmarks

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen
Forum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,154
Tema: 19,564
Poruka: 837,391

Trenutno je 555 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right