Header


Forum Left TopGinekologija Buduće mame, pitajte za savet mame koje su već prošle kroz slatke muke trudnoće. Informišite se o polnim bolestima i kako se zaštititi.

Odgovori
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 19.10.2006, 06:05 PM   #11
 
Avatar korisnika FunkySix
 
Status : Diskutant
Reputacija : FunkySix je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 16.10.2006
Pol : Muško
Godine : 33
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 419
Pošaljite poruku pomoću ICQ-a korisniku FunkySix Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku FunkySix
Default

Ja procitao i informisao se. Znaci da je bilo korisno (:
Jeci, imas reputation point za ovo (:
FunkySix nije na forumu   Odgovori sa citatom
Sponsored Links
Old 30.10.2006, 12:41 AM   #12
 
Avatar korisnika Urosh
 
Status : Diskutant
Reputacija : Urosh je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 28.10.2006
Pol : Muško
Lokacija : Sombor
Godine : 25
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 65
Default

Svaka cast na ovom iscrpnom predavanju.. Sve sam procitao, i saznao nesto malo stvari sto nisam znao.. Ovaj metod izvlacenja penisa pre svrsavanja.. Ne daj Boze nikome.. Puno puta sam na ovaj nacin postupao, kao ma necu svrsiti nisam debil.. Zajebao sam se 5i ili 6i put.. I od tada kondom.. Mislim da je to najsigurnije mada mi se jednom desilo da je pukao, ali tada sam bio pripit pa ko zna kako sam ga natakao, ili sam bio previse agresivan u krevetu ))
__________________
HiPpO.In.HeArT.
Urosh nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 30.10.2006, 03:08 AM   #13
 
Avatar korisnika LaNa
 
Status : Diskutant
Reputacija : LaNa je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 16.09.2006
Pol : Žensko
Lokacija : Niš
Godine : 34
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 285
Default

Citat:
Autor citiranog posta DaNgErOuS^GiRl Pogledaj Post
YASMIN-pilula sa drospirenonom- Pruza osetjaj lakotje i sigurnosti uz stabilnu telesnu masu, pozitivne efekte na premestrualne tegobe, raspolozenje, lepshu kozu i kosu.
Njih koristim vec duze vreme (: Btw Jelena, odlican ti je topic, svaka cast (:
LaNa nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 26.11.2006, 02:20 PM   #14
 
Avatar korisnika Yeca
 
Status : Diskutant
Reputacija : Yeca je nepoznata veličina u ovom trenutku!
Reputaciona moć : 11
Korisnik od : 09.08.2006
Pol : Žensko
Lokacija : Jugoslavija
Godine : 31
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 10,471

Raspoloženje
Pogubljen

Default

Preuzeto sa www.svet.co.yu

Krajem 60-ih godina prošlog veka, revolucija u vidu oralne hormonske kontracepcije, poznatije kao “pilula”, podelila je pripadnice lepšeg dela čovečanstva. Dok je za neke pilula bila simbol seksualnosti i slobodnog izbora, druge su smatrale da je to "protivprirodno, amoralno sredstvo koje oštećuje plodnost".

6 "MITOVA" O PILULI

U međuvremenu se mnogo toga promenilo - žene su se polako izborile za potpunu ravnopravnost polova, svet je postao prijemčiviji za nove ideje, a tradicionalni obrasci ponašanja sve više se prilagođavaju savremenom tempu života. Jedno je ipak sigurno, iako je pilula najviše usavršavan lek od svog nastanka do danas i pruža ženi efikasnu zaštitu od neželjene trudnoće, a osim toga ima i odlične rezultate u regulisanju neurednih ciklusa, PMS-a i "leči" akne, zablude i mitovi o njoj opstaju i u velikoj meri utiču na odluku o njenoj (ne)upotrebi.
Američka organizacija za planiranje porodice Planned Parenthood Organization of America navodi sedam najčešćih zabluda o hormonskim oralnim kontraceptivnim sredstvima.

Mit br. 1
Kontraceptivne tablete ne pružaju potpunu zaštitu od trudnoće.

Istina: Ako se kontraceptivna tableta uzima korektno i konstantno, svega jedna od 100 žena ostaće trudna.
Upotreba kontraceptivnih tableta vrlo je jednostavna. Ako se radi o samom početku (prvoj kutiji), prva pilula pije se prvog dana menstrualnog ciklusa. Treba izabrati tabletu označenu danom u nedelji koji odgovara danu u kojem se počinje uzimanje pilula (recima, tog dana je sreda - pronaći tabletu označenu sa "sr"). Ukoliko prati strelice, žena će uvek znati da li je tog dana popila tabletu. Pilule se uzimaju 21 dan, uvek u približno isto vreme (to može biti ujutro ili uveče). Potom sledi pauza od 7 dana, posle čega se (8. dana) počinje sa sledećom kutijom (više nema vezivanja za prvi dan menstrualnog ciklusa, već se samo prati ritam: 21 dan se uzimaju, 7 dana se ne uzimaju). Ukoliko je pacijentkinja pravilno informisana, postoje i načini da se "premoste" eventualne greške, odnosno propuštene tablete. Zbog toga je uvek korisno sačuvati uputstvo za upotrebu a ako to nije slučaj - treba se obratiti lekaru.

Mit br. 2
Svakih 9 meseci treba praviti pauzu u uzimanju kontraceptivnih tableta.
Istina: Ne postoji medicinski razlog za pauzu u uzimanju oralnih kontraceptiva jer to može da dovede do neželjene trudnoće. Prestanak, odnosno ponovni početak uzimanja kontraceptivnih tableta zahteva ponovnu adaptaciju, a pauze umanjuju pozitivne efekte oralne hormonske kontracepcije.

Mit br. 3
Žene se naglo ugoje ako uzimaju kontraceptivne tablete.
Istina: Kod nekih žena se tokom uzimanja kontraceptivnih tableta telesna težina povećava, a kod nekih se, pak - smanjuje.
Pre svega, treba imati u vidu da se, ukoliko se unosi isti broj kalorija, s godinama prirodno "dobija u težini".
Estrogena komponenta kontraceptivnih tableta može da uzrokuje privremeni efekat zadržavanja tečnosti koji koji deluju kao otečenost ili dodavanje u težini. Zahvaljujući inovacijama farmaceutske industrije, proizvedena je kontraceptivna tableta (u našoj zemlji registrovana pod imenom "Yasmin") koja osim što pruža efikasnu kontracepciju, ima i pozitivan uticaj na kvalitet kože i kose, a eliminiše i "višak" tečnosti iz organizma.

Mit br. 4
Uzimanje hormonskih kontraceptiva izaziva rak.
Istina: Uzimanje hormonskih kontraceptivnih tableta ima zaštitni efekat u odnosu na karcinom jajnika i endometrijuma.
Istraživanja su pokazala da hormonska kontracepcija štiti od karcinoma jajnika i endometrijuma. Takođe, većina eksperata smatra da njihovo uzimanje ne povećava rizik od nastanka karcinoma dojke. Tvrdnje da hormonska kontracepcija može da prozrokuje karcinom jetre ili grlića materice, nisu dokazane dosadašnjim kontrolisanim kliničkim zapažanjima.

Mit br. 5
Uzimanje kontraceptivnih tableta može da uzrokuje infarkt, moždani udar i nastanak tromba.
Istina: Ne postoji povećanje rizika od infarkta miokarda i moždanog udara kod žena koje uzimaju kontraceptive a koje ne puše. Kada je reč o nastanku tromboze, postoji neznatno povećanje rizika - od 5 do 20 na 100.000 žena godišnje.

Mit br. 6
Kontraceptivne tablete mogu da prouzrokuju oštećenje ploda ukoliko žena zatrudni tokom uzimanja pilule.
Istina: Kontraceptivne tablete ne prouzrokuju oštećenje ploda, niti na bilo koji način utiču na zdravlje budućeg deteta, čak i ako žena zatrudni tokom njihovog uzimanja, što je potvrđeno brojnim istraživanjima i kliničkim zapažanjima.

Prilikom razmatranja ovih zabluda o uzimanju kontraceptivnih tableta, treba istaći i još jedno vrlo rasprostranjeno pogrešno uverenje - da žene koje koriste hormonsku kontracepciju postaju izrazito maljave. Takvo mišljenje rašireno je i duboko ukorenjeno u našoj sredini, iako pojedini oralni kontraceptivi imaju čak i suprotno antiandrogino dejstvo, pa se preporučuju u terapiji u slučaju pojačane maljavosti kod žena.

Poreklo ovih zabluda potiče iz pogrešno protumačenih neželjenih efekata jer se ne uzima u obzir činjenica da samo mali broj žena zaista doživi te negativne efekte. Neke zablude bazirane su na iskustvu pripadnica lepšeg pola koje su uzimale hormonske kontraceptive ranije generacije, sa visokom dozom estrogena i gestagena.
Brojni eksperti smatraju da se znatno više informacija daje o negativnim efektima, odnosno riziku od uzimanja oralnih kontraceptiva, nego o njihovim pozitivnim stranama.
Kod negativnih pojava obično se radi o ženama koje su imale druga oboljenja i kojima se upotreba hormonske kontracepcije inače ne preporučuje s obzirom na povećani rizik. Stoga je neophodno potpuno se upoznati sa rizicima ali i o pozitivnim stranama ove metode, da bi potencijalna korisnica mogla da donese racionalnu odluku o njihovoj primeni.

dr Artur Bjelica, dr sc. med. specijalista ginekolog-akušerIshrana i “pilula”

Žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju povećanu potrebu za vitaminom B6, folnom kiselinom, riboflavinom (B2), vitaminom C i vitaminom A, gvožđem, cinkom i bakrom. Stoga njihova ishrana mora da bude uravnotežena sa mnogo voća, povrća.

Generacije oralnih kontraceptiva

Prva generacija oralnih kontraceptiva pojavila se u ranim šezdesetim. Pilule su imale visok sadržaj ženskih polnih hormona estrogena i dve vrste progesterona - linestrol i noretisteron. Ova vrsta pilula uzrokovala je zgrušavanje krvi koje može da izazove infarkt ili srčani udar.

Druga generacija oralnih kontraceptiva razvijena je da bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih tegoba. Imale su manje estrogena i drugačiju vrstu progesterona (levonorgestrel) čijim je unošenjem ipak dolazilo do neželjenih dejstava poput akni, povećanja telesne mase i poremećaja nivoa holesterola.

Treća generacija oralnih kontraceptiva sastoji se od sasvim drugačije mešavine ženskih polnih hormona. Ove pilule sadrže niže doze različitih vrsta progesterona. Oralni kontraceptivi sa malom količinom estrogena ne menjaju nutritivni status, kao što su to činili kontraceptivi prve i druge generacije sa visokim sadržajem estrogena. Pre se smatralo da žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju izraženu potrebu za vitaminom B6, ali danas nije tako.REZERVA
Kada ne treba da uzimate pilulu...

* Ukoliko imate, ili ste imali, poremećaj krvotoka.
* Ako imate, ili ste imali, moždani udar.
* Ukoliko patite od migrene praćene, na primer, poremećajima vida, otežanim govorom ili slabošću i kočenjem bilo kog dela tela.
* Ako imate šećernu bolest i oštećeni su vam krvni sudovi.
* Ukoliko imate žuticu ili teško oboljenje jetre.
* Ako imate, ili ste imali, rak koji se pogoršava pod uticajem seksualnih hormona.
* Ukoliko imate, ili ste imali, dobroćudni ili zloćudni tumor jetre.
* Ako ste trudni ili želite da ostanete u drugom stanju.
Ukoliko se bilo koje od ovih stanja pojavi dok koristite oralne kontraceptive, prestanite da uzimate pilulu i podvrgnite se terapiji koju će vam propisati lekar.
Yeca nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 28.02.2008, 11:45 PM   #15
 
Avatar korisnika Yeca
 
Status : Diskutant
Reputacija : Yeca je nepoznata veličina u ovom trenutku!
Reputaciona moć : 11
Korisnik od : 09.08.2006
Pol : Žensko
Lokacija : Jugoslavija
Godine : 31
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 10,471

Raspoloženje
Pogubljen

Default

Sigurno ste čuli da antibiotici umanjuju dejstvo kontraceptivne pilule. No, istraživanja pokazuju da jedino rifampim (antibiotik koji se koristi u terapiji tuberkuloze) značajno narušava dejstvo kontraceptivne pilule, dok se za tetracikline, penicilin i slične medikamente samo pretpostavlja da mogu da izmene njeno delovanje. S druge strane, pilula može da pojača ili umanji dejstvo drugih lekova. Na primer, utvrđeno je da pojačava delovanje nekih antianksioznih medikamenata (diazepam) kao i određenih tricikličnih antidepresiva (imipramin), što povećava rizik od nagomilavanja toksičnih materija u organizmu.
Najbolje za žene: Znači, predrasuda je da antibiotici mogu da smanje dejstvo pilule (pouzdano je utvrđeno da to čini samo jedna vrsta antibiotika). Takođe, njihov uticaj na efekte oralne kontracepcije je beznačajan. No, ako vas plaši i ta minimalna mogućnost i ne želite da rizikujte, koristite dodatno sredstvo za kontracepciju tokom terapije antibioticima. Takođe, ako vam lekar prepiše bilo kakav lek, uvek je mudro spomenuti mu da ste na piluli, baš kao i apotekaru kada kupujete neki lek u slobodnoj prodaji.

@lepota&zdravlje
Yeca nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 08.11.2011, 03:25 PM   #16
 
Avatar korisnika Brinet
 
Status : Diskutant
Reputacija : Brinet je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 23.10.2011
Pol : Žensko
Lokacija : Wien
Godine : 30
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 91
Default

Kontaceptivna inekcija

Princip dejstva ovog kontraceptiva identičan je principu dejstva kontraceptivne pilule, uz razliku u načinu unošenja. Ovaj način kontracepcije je 99% efikasan, a jedna injekcija štiti od neželjene trudnoće naredna tri meseca. Kontraceptivnu injekciju, kao i svaku drugu injekciju, daje lekar ili medicinska sestra u ruku ili u stražnji mišić. Injekcija se dobija najčešće tokom prvih pet dana od početka menstruacije. Izdaje se samo na lekarski recept, kao i pilule za kontracepciju.

Neželjeni efekti
Ovaj metod kontracepcije primenjuje se kod zrelijih žena, jer ga je, kao snažnu hormonsku terapiju, neophodno primeniti na jedan zreo i ustaljen organizam. Zabeleženo je da mnoge žene tokom prve godine primanja ove injekcije imaju probleme sa proređivanjem menstruacija i produžavanjem njihovog trajanja. Neke žene su pak iskusile i totalni prestanak svakog krvarenja tokom prve godine uzimanja ovog kontraceptiva.

Kako djeluju?
Injekcijom se veoma polako ubrizgavaju hormoni progesterona u tijelo, a to sprječava ovulaciju kod žene.

Mane
Menstrualni ciklusi često postaju neredovni, ili prestaju. Može proći i godina ili više dok se redovni ciklusi i plodnost ne povrate u normalu. Neke žene dobiju na kilaži. Drugi sporedni efekti: glavobolja, akne, osjetljive grudi, česte promjene raspoloženja.


---------- Post je dodat u 03:25 PM ---------- Prethodni post je napisan u 03:25 PM ----------

Gore je već pomenut ovaj način kontracepcije ali koliko znam u Srbiji još nije registrovan ni jedan proizvodjač. U Hrvatskoj je već ima tako da je vrlo moguće da će uskoro biti i u srbiji.

Čisto da vam približim ovaj vid kontracepcije.
Ja sam je prvi put primila 6 nedelja nakon porodjaja (tada je preporučljivo). Primam je svaka tri meseca u stomačni mišić. Ne moram da mislim o kontracepciji 3 meseca ali nedelju dana pre isteka idem po sledeću dozu. Ovde košta 35 eura po inekciji ali ok, ne marim. Ja sam od onih žena koje su nakon dva meseca prestale da dobijaju menstruaciju. Jednostavno više ne dolazi do plodnosti jajne ćelije. Takodje, nije smetalo dojenju jer ne utiče na mleko (bar ova koju ja dobijam) ali o tome treba popričati sa lekarom da bi vam dao pravu.
Ne preporučuje se ženama koje planiraju da rode u skorije vreme jer telu treba do godinu dana da se vrati na staro. Pošto ja ne planiram više dece ovo je za mene idealan način da se zaštitim od neželjene trudnoće a opet da ne moram da mislim stalno o tome.
__________________
[email protected]
Brinet nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 27.02.2012, 10:59 AM   #17
 
Avatar korisnika sklokan
 
Status : Diskutant
Reputacija : sklokan je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 27.02.2012
Pol : Muško
Godine : 38
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 77
Default

pa havala za info
meni vise dosadilo objasnjavati ovim nilskim kobilama
da malecna pilula nemoze da deblja nicim
ona ne unosi hranu u usta lopatom alije sirotanovica neg vi
sklokan nije na forumu   Odgovori sa citatom
Odgovori

Bookmarks

Oznake
ginekologija, kontracepcija

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen


Slične teme
Tema Temu otvorio/la Forum Odgovora Poslednji post
..::Kontracepcija::.. Yeca Seksualna edukacija 35 17.07.2008 03:25 AMForum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,130
Tema: 19,554
Poruka: 837,175

Trenutno je 204 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right