Header


Forum Left TopOdgovori
 
LinkBack Opcije teme Način prikaza
Old 19.09.2007, 09:30 AM   #1
 
Avatar korisnika MARLI
 
Status : Diskutant
Reputacija : MARLI ima spektakularnu auru!MARLI ima spektakularnu auru!MARLI ima spektakularnu auru!
Reputaciona moć : 291
Korisnik od : 16.02.2007
Pol : Žensko
Lokacija : SRB/DEU
Godine : 30
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 8,961
Default Najveci putnicki avion na svetu - Erbas A380

Erbas A380 (Airbus A380) je dvojno palubni, četvoro motorni avion koji EADS (Erbas S.A.S) proizvodi. Najveći je putnički avion na svetu i prvi koji ima dve palube duž cele dužine trupa.


Inace ,ovaj avion, kao i svi modeli "Erbasa", prave u 12 fabrika u četiri zemlje (Francuska, Nemačka, Engleska i Španija). Do sada je već kupljeno 129 aviona tipa A380. Avion košta od 230 do 270 miliona dolara, ali smanjenjem troškova leta po putniku, kompanije koje ga budu imale biće u velikoj prednosti.

A380 imaće u dva nivoa mesta za 555 od 820 putnika. To "od do" zavisi od toga kako koji vlasnik budućeg najvećeg aviona na svetu želi da iskoristi prostor, koliko će i kakvih sedišta da postavi, koliko kafe barova unutra, butika, frizeraja, đakuzija, teretana...

Dolet mu je 14.800 kilometara, što znači da bez prekida može da leti 17 časova.

Ovaj "superdžambo" svakako će svom novom vlasniku ponuditi veliki luksuz, ali doneće mu i izvesne probleme.

Zbog raspona krila od 80 metara, A380 ne može da sleće na mnoge aerodrome, a njim mogu da upravljaju samo piloti koji su prošli posebnu obuku.Vest o neobičnoj narudžbini razbesnela je ekološke aktiviste. - Kupovina ovakvog "superdžamba" kao privatnog aviona je kao kad biste kupili termoelektranu koju biste upotrebljavali samo za punjenje svog mobilnog telefona - ocenio je Džoš Garman iz britanskog udruženja "Plejn stjupid".

Inace, najveći kupac je singapurska kompanija "Singapur Airlines".

(Izvori:
wikipedia, Glas Javnosti, razni papiri i casopisi na mom poslu)
__________________
[email protected]
MARLI nije na forumu   Odgovori sa citatom
Sponsored Links
Old 07.10.2008, 02:33 AM   #2
 
Avatar korisnika drakar
 
Status : Diskutant
Reputacija : drakar je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 21.02.2008
Pol : Muško
Lokacija : иза
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 137

Raspoloženje
O-sole-mio

Default

О А380 је готово све познато и о њему се мање-више све зна,барем о техничким карактеристикама.Но,могло би се понешто рећи о неким мање познатим стварима,занимљивостима и условима при експлоатацији...

-А380 је трећи авион по величини у историји ваздухопловства,ако се узме у обзир просечна величина размаха крила и дужина целог авиона.Први је свакако,Аn-225 (6 мотора,размах 88,4 м и дужина 84 м) ,а други Hughes HK-1 Flying Boat(познат и као "Гуска од оморике"-Spruce Goose,због своје скоро целе дрвене конструкције са размахом од 97,5 м и дужином од 66,6 м).

-ознака 380 је због тога што дупли попречни пресек подсећа на модификовани број 8.

-Singapore Airlines je продавала карте за свој први лет од Сингапура до Сиднеја преко on-line аукције,а приход је отишао у добротворне сврхе.

-може да користи посебну врсту горива (GTL-Gas To Liquid,природни гас обогаћен метаном се преко посебног поступка дестилације конвертује у течно гориво тежих угљо-водоника...).

-употребљен је нови материјал за површину горњег дела трупа и централног дела крила GLARE(GLAss REinforced fibre metal laminate-посебно ојачани слојеви фибергласа и алуминијума су разним поступцима спајану у веома чврсту и издржљиву ламинатну смесу тако да спречавају или заустављају ширење микроскопских пукотина при замору материјала,много лакши од конвенционалних материјала(смањење тежине крила за око 500 кг),веома скуп...).

-има 10 резервоара за гориво.Поновно пуњење за око 40 минута.

-стајни трап има 22 точкова што је за 4 више од В747 или за 8 више од В777 што представља слично оптерећење на конструкцију полетно-слетне стазе(ПСС) као и код В747.

-може да изврши 180° окрет унутар 56,5 м што је у оквиру стандардних димензија ПСС(Code F)од 60м.Добио и сертификат за коришћење ПСС(Code E)од 45м.

-време опслуге(излаз путника,истовар робе,чишћење...и улазак нових путника) је минимално 90 минута.

-камера на доњем делу трупа снима точкове што омогућава пилоту бољу прегледност стајног трапа и померање точкова при рулању и уопште при кретању по маневарским површинама(паркинг,платформа...).Такође,унапр еђена је и технологија "fly-by-wire"(укупна дужина свих каблова и жица је око 500км,што је био и један од разлога за кашњење испоруке авиона напр.Fedex-у),уведени нови систем приказа на flight deck-у,побољшани инерцијални навиг.систем итд.

-пошто је ово заиста велики авион,за његову вучу по платформи конструисан је спец.тегљач AST-1X,Goldhofer са троструком осовином,укупне вучне силе од 1360 hp,тежине од 70 t,макс.брзине од 32 км/h и радијуса окрета од 10м...

-VIP варијанта А380,тзв"Летећа палата" је поруџбина за bin Abdulaziz Alsamata,принца из С.Арабије,који има већ један В747,милијардера ,познатог и по великим донацијама(после 11.сеп.2001.г понудио је Њујорку донацију од $10М,али је то тадашњи градоначелник Ђулијани одбио,дао је за изградњу исламског крила $20М Лувру)као и по томе што је рецимо,запослио прву жену пилота у С.Арабији,има палату од....и овде ћу стати јер ово није спис о њему већ о А380.Уосталом,то скупо задовољство да имају велике авионе себи су приуштили и двојица оснивача Google-a који имају "тричаве" В767...
На доњим сликама је ентеријер ове варијанте чија испорука је предвиђена за 2013.год:


Не може баш сваки аеродром да опслужи А380,али проблем није у ПСС.Тестови показују да тежина авиона неће проузроковати неко веће оптерећење на ПСС,пошто он има више точкова од других великих авиона тако да сваки точак у стварности преноси мање оптерећења на ПСС од других авиона.Већина ПСС су сасвим довољне за полетање/слетање(дужина полетања је 2900м за макс.тежину,лет у стандардној атмосфери(sea level,ISA+15°C,без ветра) и за почетну висину крстарења од 35000ft,док за лошије временске услове,повећани притисак ваздуха,ветар,лошији услови на ПСС... је потребно грубо речено око 3350м).Рулне стазе не морају да се модификују,сем за случај да баш два А380 се не нађу на рулним стазама и пробају да се мимоиђу.

Главни проблем је величина тј. простор терминала.Да би се утоварили/истоварили путници,Аirbus предлаже 2 главна улаза мин. за проток путника и пртљага што ће се одразити на инфраструктуру терминала ,јер само неколико аеродрома у свијету је опремљено за овакав начин прихвата/отпреме путника и робе.

Чак и да је аеродром оспособљен да преузме прихват/отпрему на овај начин,процес узимања карата,провера путника и пртљага и безбедоносне мере представљаће ноћну мору за ову службу,поготово кад због разних узрока два или више А380 негде не долете( процена је да ће у тако екстремним условима бити потребно ЈЕДАН ДАН да би сви путници били опслужени;уосталом,такав проблем је био и са В747 на почетку,а он лети од 70-год. прошлог лета).Аirbus процењује да му је фокус на повезивању не великих аеродрома,већ главних транспортних центара типа Лондона,Хонгконга,Њујорка,Франкфурта,Сиднеја,Токиј а и Сингапура.Такође,акценат је на краћим путовањима,што је случај у Јапану(познато је да је овде,велики проценат попуњености седишта што је примарни циљ сваког авио-превозника) и ширење кинеског тржишта у будућности.Уз овај главни разлог ,ефективност рада се огледа и у што већој искоришћености капацитета седишта јер и чак неколико празних седишта ће битно утицази на профит.Ово је свакако,само процена Аirbusa,a све заправо зависи од интереса и циља авио-превозника који ће куповати авионе...
И да додам да за разлику од Аirbusa,Boeing има сасвим друкчију процену:њихов фокус је на повећаној ефикасности тј. што се више лети и на много више аеродрома од Аirbusa,то ће бити и већа искоришћеност и мање време отплате тако великих инвестиција као што је куповина великих авиона,па с тим у вези они уводе нови модел 787(познат и као 7Е7) авиона средње величине од око 250 седишта.

Извори: има их заиста и превише...
__________________
'' Уздржавај се вина,жена и песме.Највише песме."
drakar nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 19.08.2009, 08:48 AM   #3
 
Avatar korisnika drakar
 
Status : Diskutant
Reputacija : drakar je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 21.02.2008
Pol : Muško
Lokacija : иза
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 137

Raspoloženje
O-sole-mio

Default

Ево сајта на ком се може панорамски разгледати пилотска кабина А380.
Левим кликом се крећете унутар кабине,а средње дугме је за зумирање.

Airbus A380 - cockpit | p a n o r e p o r t a g e | g i l l e s v i d a l
__________________
'' Уздржавај се вина,жена и песме.Највише песме."
drakar nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 19.08.2009, 02:35 PM   #4
 
Avatar korisnika Kobi
 
Status : Diskutant
Reputacija : Kobi je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 25.12.2006
Pol : Muško
Lokacija : Brčko distrikt
Godine : 27
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 8,732

Raspoloženje
Opasan

Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku Kobi
Default

Pa jbt.. u bližoj budućnosti nam uopšte neće trebati hoteli.. sad fino ćemo imati avion-atrakciju i tamo će biti.. kuhinja, šank, disko.. Hahaha
Kobi nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 19.08.2009, 02:37 PM   #5
 
Avatar korisnika Ibretnica
 
Status : Diskutant
Reputacija : Ibretnica je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 09.07.2009
Pol : Žensko
Lokacija : kancelarija
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 1,317

Raspoloženje
Kupka

Default

da neće bit i stanova da se kupe tu?
__________________
Otvaraj mozak bar onoliko koliko otvaraš šlic.
Ibretnica nije na forumu   Odgovori sa citatom
Old 19.08.2009, 02:51 PM   #6
Bassteroids Champion, Jukebox Hero Champion, Twelve Swap Champion
 
Avatar korisnika black-devil
 
Status : Diskutant
Reputacija : black-devil je na odličnom putu!
Reputaciona moć : 10
Korisnik od : 11.08.2006
Pol : Žensko
Lokacija : Austrija,Bec
Album : Pogledaj album ovog korisnika
Postovi : 9,487

Raspoloženje
Guza

Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku black-devil
Default

Moze biti svasta
__________________
Jednoj zeni treba (bar) 20 godina da od deteta napravi coveka, a drugoj zeni treba 10 minuta da od tog coveka napravi budalu.
black-devil nije na forumu   Odgovori sa citatom
Odgovori

Bookmarks

Opcije teme
Način prikaza

Opcije postovanja
Ne možete kreirati novu temu
Ne možete poslati odgovor
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoju poruku

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je uključen


Slične teme
Tema Temu otvorio/la Forum Odgovora Poslednji post
Najveci udarac na vasu sujetu! _Anna_ Žene pitaju muškarce 16 28.08.2009 04:04 PM
Chicago - najveci srpski grad u inostranstvu TinaOfTrades Strane države i gradovi 55 04.12.2008 04:55 PM
Ko je najveci spamer na Krstarici ?? dojcha Chat 26 22.09.2008 12:19 AM
Najveci dobitak ? Vulekovic Zastarele i obrisane teme 1 03.11.2007 01:31 PM
Najveci svetski pronalazaci Delfi Nauka 15 19.03.2007 01:47 AMForum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Korisnicki pristup
Zaboravili ste šifru?
Forum LeftForum Right


Forum statistike:
Korisnika: 53,154
Tema: 19,564
Poruka: 837,391

Trenutno je 538 aktivnih korisnika na forumu.
Forum LeftForum Right


Forum LeftForum Right


Izdvajamo:
Forum LeftForum Right


Preporucujemo:
Forum LeftForum Right


Radio:
Forum LeftForum Right


Marketing:
Forum LeftForum Right


Reklame:
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right