|
Citat: Autor citiranog posta _Anna_ |
|
|
|
|
|
Da li obrazovanje ima veze sa inteligencijom?
Sta vam je bitnije da je neko obrazovan ili inteligentan?
Da li radije bili dr ili "samo" inteligentni?
Da li samo intelegentni mogu da budu obrazovani?
Po mom misljenu ova dva mogu biti ali i ne moraju nuzno biti povezani!
Bitnija mi inteligencija, ali me prosto boli kad vidim da je neko uzaludno traci! |
|
|
|
|
Bojim se da se ovde mešaju pojmovi „obrazovanje“ i „školovanje“!
Svako može biti školovan samo ako je radan! Nauči neke (zadate!) činjenica i postupke, dobije diplomu i školovan je! Poznavanje činjenica samo po sebi nije dovoljno za bilo kakav pravi, a najmanje kreativan, rad!
Primer iz škole. Deca rešavaju neki zadatak i jedno kaže drugom da za to postoji gotova formula. Drugo dete odgovara: „Da, ali tu formulu nismo učili u ovom predmetu.“ Mislim da je svaki komentar izlišan!
U jednom je ovdašnjem preduzeću, u elektronskom računskom centru, radila osoba koja je, po diplomi, bila inženjer informatike. Kada je počela da radi nije znala da uključi računar! Kasnije je nešto malo naučila ali je to „znanje“ ostalo više nego oskudno!
Obrazovanje jeste povezano sa inteligencijom. Obrazovana osoba povezuje sve što zna i to znanje može da koristi u svakom trenutku! Ponekad je to znanje čak i veoma skromno ali pošto je „upotrebljivo” izgleda kao da je ta osoba naučnik! To omogućava upravo inteligencija!
Dakle ako razjasnimo šta je šta, tj. šta je školovanje a šta obrazovanje, lako je videti da obrazovanje i inteligencija čine nerazdvojnu celinu!