odlican ti je post aenimo.
nije nimalo lako iznijeti ucenje koje se usavrsavalo 2500 g. a jos teze razumjeti..
ja budizam shvatam kao filozofiju, ne religiju. naravno moze biti religija i jeste u nekim zemljama ali mislim da se time gubi smisao budinog ucenja jer kao prvo religija je zasnovana
na dogmi, drugo sam buda je rekao da se njegove rijeci ne uzimaju zdravo za gotovo vec (kao sto si gore navela )da se vagaju, uporedjuju itd. kao sto zlatar procjenjuje zlato.
jos bih dodao da slicnost budizma sa hinduizmom proizilazi iz toga sto ja buda zivio u tom
vremenu. znaci morao je ljudima u skladu s tadasnjim shvatanjima objasniti svoje ucenje sto nije bilo lako, opovrgnuti tadasnja cvrsto utemeljena shvatanja
i objasniti nesto sto se rijecima ne moze opisati.. sve cemu je ucio su relativne istine jer se istina ne moze rijecima opisati. ipak okrenuo je cini mi se tri tocka ucenja za svakoga ponesto prema stepenu
svijesti da ljudi ne bi olako odbacili ucenje. postavio eticke zakone, zakone koji uredjuju pravila sanghe itd. i objasnio deset stupnjeva prosvjetljenja ili botisatve ne sjecam se.
naravno sve to treba uzeti sa rezervom jer pravo ucenje neprenosivo rijecima predao je samo jednom uceniku koji ga je razumio pokazavsi mu cvijet a ovaj
se nasmijao. zato se kaze da iako je poducavao preko 40 g. nijedne rijeci nije izustio jer ne postoji nista, samo potpuno, neizrecivo razumjevanje..
svi ti stupnjevi i sakupljane zasluga ne mogu se porediti sa naglim budjenjem, shavatanjem istine a istina je ono sto treba svako za sebe da otkrije, da smo
svi bude i da se nema sta postici jer kao sto rece buda potpunim neizrecivim prosvjetljenjem nista nisam postigao, jer kad bi imalo sta da se postigne to bi
bilo negiranje cinjenice da smo svi bude ili ako si buda kako mozes trziti budu, kako umom traziti um, jahanje na magarcu trazeci magarca itd.
zato raskoli u mnogim kolama budizma nastali oko rijeci i ucenja, a kada postignes nirvanu sta ce ti ucenje? jedino boddhidharma 1. patrijarh zena napravi
skolu ciji se principi zasnivaju na direktnom dozivljaju istine nevezano od ucenja i svetih spisa. zato su zenovske metode malo kontroverzne jer trebaju da dovedu
ucenika u corsokak, da dokine pojmovno razmisljanje.. uh i sebi sam dosadio.
pozdrav.
|