Pogledajte jednu poruku
Old 13.05.2007, 06:22 PM   #5
Ena

Ena's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 30.11.2006

Fenomenalan tekst! Dostojevski je zaista neprevazidjen, ovaj dijalog u Braca Karamazovi je savrsen Jezila sam se dok sam ga citala. Svaka cast!

Crkva je davno pretvorena u politicku instituciju. U zemlji Srbiji , unazad 7 godina, crkva naglo jaca. Shvatljivo je to, s obzirom na doba komunizma i vaznost pripadanja "partiji", no kod nas su demokratske promene, koje nisu smele nikako da se dese s izostavljenim osecajem srpstva, donele i budjenje pravoslavlja, pa je to krenulo stihijski, masovno da se odvija. Ljudi su poceli da slave slave, da odlaze u crkve na liturgije, zabradjeni, klanjaju se do poda....Svestenstvo zaduzeno za lokalne oblasti, iliti naselja i opstine u vecim gradovima, vodi aktivnu evidenciju svojepripadajucih "vernika". Beleze kad je kome slava, kad je kome obelezavanje datuma smrti nekog iz familije......

Svaka usluga (tipa: krstenje, osvestavanje kuce ili stana ili slavskog kolaca...itd.), naplacuje se basnoslovno, mereno u desetinama, cak i stotinama evra. Dakle ...pune budzet i postaju jaci i uticajniji.

Ono sto pomenuh na pocetku, revolucionarna smena komunizma u demokratiju, nije mogla da se odigra, ukoliko aktuelni politicari iz opozicije do sredine devedesetih nisu jasno i glasno i na sva usta pominjali Pravoslavlje kao jednu utamnicenu vrednost, koju hitno treba vratiti srpskom narodu, u punom sjaju i jacu nego ikad. Time su pridobili "masu" patriota i novopecenih patriota, koji su, jeli, morali da se priklone aktuelnim drustvenim trendovima.

Crkva svojim uslugama "vernicima" prikuplja ogromne kolicine novca, nasi politicari pred svaku odluku odlaze na konsultacije sa visokim svestenstvom, pa je tako Crkva debelo pocela da mesa prste u situaciju u drzavi, dajuci VETO na predloge politicara, a tu zabranu niko nece prekrsiti.

Meni samo jedno nije jasno: da li smo mi zapravo i dalje policijska drzava (jer vojna definitivno vise nismo) ili treba Srbiju proglasiti Pravoslavno-fundamentalistickom drzavom???

Aenimo, Aenimo, ljub , ljub

Poslednju izmenu radio/la Ena: 13.05.2007 u 06:26 PM.
Ena nije na forumu   Odgovori sa citatom