Status: Moderatorka
Korisnik od: 14.08.2006
|
Zena koja tajnu zna...
V DEO
Ona je do sada jedina naša zvezda čiju je svadbu direktno prenosila najgledanija TV stanica. Ona je
jedina zvezda koja je, samo da bi obeležila rođendan, dobila emisiju. Ali, ona je i jedina naša zvezda takvog ranga koja je uhapšena zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom i koja je bila 121 dan u zatvoru. I koja je danas zabranjena na TV stanici s početka priče...
Koncertom na Marakani, prvim javnim nastupom posle ubistva Željka Ražnatovića (u junu 2002), koji je direktno prenosio TV Pink Svetlana Ražnatović sa nepunih 30 godina potvrdila je svoje mesto na tronu srpske estrade. Koncert, koji je bio posvećen ubijenom suprugu, oduševio je sve njene fanove, a i oni koji nisu poklonici njene muzike i njene ličnosti, morali su da priznaju njen veliki, spektakularni povratak. Fanovi su bili očarani svime -njenim nastupom, pesmama, atmosferom, vatrometom na kraju koncerta, a posebna tema bile su glamurozne kreacije Zvonka Markovića. Posebnu pažnju privukla je haljina sa kristalima. Nacija je licitirala koliko je kristala ručno ušiveno, koliko je haljina mogla da košta. a "Ceca nacionale" ponovo je blistala u punom sjaju. Koleginice sa estrade, u svakoj prilici izjavljivale su "kako joj nema ravne", kako je "prva, najbolja, najveća, jedina velika i prava zvezda". Ona je ponovo vratila osmeh na lice, davala intervjue, gostovala u najgledanijim emisijama. Novinari su se utrkivali u hvalospevima, prestizali jedni druge u neumerenosti obožavanja najveće folk dive.
Predstavnici intelektualne elite Cecu nazivaju srpskim mejnstrimom. Tako filozof Miša Đurković, sa Instituta za evropske studije, za NIN (jun, 2002) izjavljuje: "Svetlana Ražnatović je predstavnik muzičkog mejnstrima u Srbiji, koji okuplja one ljude koji u svakoj zemlji slušaju mejnstrim, dakle prosečnu populaciju od omladine do srednje generacije koja želi da ima modernu, dinamičnu muziku koju može da peva, uz koju može da igra i da se veseli po klubovima, na svadbama i drugim veseljima. To danas zahteva da ta muzika bude mešavina tehno matrica i folklornih elemenata, samo što je šteta što je kvalitet te mešavine uglavnom loš", i tvrdi da "termin turbo-folk nije žanrovska klasifikacija već ideološka odrednica".
Cecu ponovo tumače naučnici, raščlanjuju je primenjujući razne metodološke principe ne bi li se objasnio fenomen "Cece nacionale". Ceca je ponovo na vrhu, lepša i uspešnija nego ikad.
Ali. sa vrha ponovo pada na samo dno. U ćeliju. U Centralnom zatvoru.
Sablja za Cecu
Samo sedam-osam meseci imala je vremena da uživa u spektakularnom povratku i slavi. Dvanaestog marta 2003. ubijen je srpski premijer Zoran Đinđić. Usledila je akcija "Sablja", a među uhapšenima našla se i nacionalna heroina, osumnjičena da je pomagala u prikrivanju (posle ubistva), glavnih organizatora Đinđićevog atentata, Dušana Spasojevića i Milana Lukovića. U zatvoru je provela četiri meseca, a prvo što je tražila kada je ušla u ćeliju, kako su pričali zatvorski stražari, bila je pinceta. Kasnije, po izlasku iz zatvora, tvrdila je, objašnjavajući svoje odlaske u famoznu "Šilerovu", da je "Lukovića i Spasojevića upoznala pred koncert na Marakani".
-U početku nisam ni znala čime se bave, niti sam u životu pre toga čula za taj moćni "zemunski klan". Oni su mi predstavljeni kao biznismeni, ali šta me briga šta ko radi. Prema meni nisu bili opasni i nikog mog nisu dirali. Mislila sam da je bolje da poznajem takve ljude, a ne da mi se desi da mi sutra otmu ili istraumiraju dete, ili me reketiraju. ("Kurir", 7. februar 2007)
U Centralnom zatvoru Ceca je štrajkovala glađu, pisala pisma tadašnjem ministru pravde Vladanu Batiću sa molbom da joj omogući da "dostojanstveno provede zatvorske dane i spreči gnusne tekstove koji u medijima izlaze o njoj i koji su notorne laži". Za vreme njenog "tamnovanja", na Trgu Republike okupili su se njeni verni fanovi (njih oko 2.000) koji su tražili njeno oslobađanje. Bilo je suza, skandiranja njenog imena, uramljenih fotografija. Neki drugi su se pitali "gde se dede ostatak od sedamdesetak hiljada fanova sa Marakane?" I kao što se negde zaturio i sklonio ostatak njenih fanova, tako su se i neki drugi, moćni i uticajni, sklanjali i nju negde "zaturivali". Na TV stanicama, umesto njenih spotova, vrteo se i deo video snimka, fot*o*grafije na kojima se u jednom restoranu vidi Svetlana Ražnatović u dru*štvu Dušana Spasojevića, Mileta Lu*ko*vića, Dejana Milenkovića i braće Simović (svi pripadnici Zemunskog klana).
Dodata joj je i optužba da je učestvovala u malverzacijama oko prodaje fudbalera FK "Obilić" (kluba čiji je predsednik prvo bio Arkan, a potom ona). Slučajevi su nekako stali i Ceca se našla na slobodi. Deci je rekla da je bila na službenom putu u Americi.
U blindiranom džipu
Ceca se posle "Sablje" ponovo blago povukla. Sa decom je putovala van zemlje, uglavnom na Kipar i u Tursku. Novi album "Gore od ljubavi" izdaje 2004. godine, a autori pesama bili su njeni dugogodišnji saradnici Marina Tucaković i Aleksandar Milić Mili, sa kojim će koju godinu kasnije i prekinuti saradnju, ne u velikoj ljubavi (o tome nešto kasnije).
Svi su sa velikim interesovanjem pratili njeno prvo javno pojavljivanje posle "Sablje". Na konferenciju za novinare povodom promocije albuma, u "Kolingu", Ceca je stigla u blindira*nom džipu, sa sestrom Lidijom, kolegama i prijateljima Mirom Škorić i Željkom Joksimovićem. Pojavila se u pocepanim farmerkama i crnoj ko*žnoj jakni, a tada je i objavila da je sa svojim kompozitorom Milijem osno*vala izdavačku kuću koja i stoji iza novog albuma. Takođe, otkrila je da joj je konačno vraćen pasoš, koji su joj vlasti oduzele dok je bila u zatvoru. Pesmu "Neću dugo" posvetila je, kako je sama rekla, svojoj deci jer ju je asocirala na zatvorske dane i sve ružno što joj se dešavalo u životu.
Kada je reč o njenoj pevačkoj karijeri, ponovo je sve bilo u redu. Pesme sa albuma postale su hitovi, počela je da se pojavljuje u medijima, gostuje u popularnim emisijama i imala je razloga da ponovo bude zadovoljna i srećna.
Ali, kao po nekom pravilu, usledio je hladan tuš. U proleće 2005. ambasade SAD-a, Kanade i Australije (zemalja gde je nameravala da održi koncerte) odbile su njen zahtev za vizu. Zvaničan razlog za odbijanje bio je više nego benigan -dokumenta za vize nisu podneta na vreme. Mediji su tada objavili i da joj je australijska ambasada tražila, između ostalog, dokument od vojske da ne podleže vojnoj obavezi, "što naši organi nisu mogli da joj izdaju jer kod nas žene nisu vojni obveznici".
-Istina je da je moja turneja po Americi i Kanadi odložena zbog toga što još nisam dobila vize za te zemlje. Jedni mi vizu nisu dali zbog toga što sam hapšena u "Sablji", drugi zbog toga što sam bila Željkova supruga. Mnogi su to jedva dočekali. Ali, nadam se pozitivnom ishodu i mislim da je dobijanje tih viza pitanje dana -nije se tih dana mnogo uzbuđivala Ceca.
Međutim, njen kanadski advokat Mendel Grin otkrio je tamošnjem dnevnom listu "Nešenel post", a naši mediji preneli, da je "kanadska ambasada u Beogradu odbila Cecinu molbu za vizu zbog njene duge povezanosti s određenim brojem kriminalaca".
Ako i nije mogla u Ameriku, Kanadu i Australiju, nastupala je tamo gde je mogla, po celoj Evropi, održavajući veoma posećene koncerte.
Uhapšeni mladoženja
Ipak, Svetlana Ražnatović 2005. godine otputovala je u Južnu Ameriku poslom. I kao po nekom pravilu, ni jedna obična "tezga" sa dobrom zaradom nije bila samo obična. U Argentini je tada, zajedno sa Mirom Škorić i Acom Lukasom, pevala na svadbi kontroverznog srpskog milijardera Dragoslava Ilića, u hotelu "For sizons" u Buenos Ajresu za fantastičan honorar od, kako se pričalo, 100.000 evra. Međutim, taman što su se pevači vratili sa "tezge", mladoženja (inače, kum Joce Amsterdama) bio je uhapšen pod optužbom da je švercovao 170 kilograma kokaina. Našim medijima izjavila je:
-Kakve to veze ima? Kako sam ja mogla da znam ko je on i čime se bavi? Što, je l' mu piše na čelu ko je? Pa, ne proveravam ja dosijee ljudi sa kojima sarađujem. O Iliću sam jedino znala da se bavi građevinarstvom. Zar mislite da bih na taj put povela svoju decu i sestričinu da mi je nešto bilo sumnjivo? -bila je kategorična u još jednom u nizu "slučajeva" vezanih za svoje poslovne kontakte.
Kao feniks iz pepela
Prošla, 2006. godina, bila je za nju godina velikih promena. Uz album "Idealno loša", objavljen te godine, na sebi i oko sebe uradila je više promena nego u dotadašnjih skoro dvadeset godina karijere.
Najpre je otkazala saradnju stili-sti Zvonku Markoviću, koji joj je do tada kreirao posebno glamurozne haljine i za svaki veliki koncert obezbeđivao izgled dive, i angažovala Sašu Vidića, dotadašnjeg stilistu Seke Aleksić. Zatim je napravila drastičnu promenu i od seksepilne crnke postala plavuša. I to ne idealna. Pramenovi, menjanje nijansi sve do koncerta, posle kojeg se ubrzo i vratila u boju koja je potpuno obeležava. Koncert na Ušću i novi album promovisala je na svim televizijama -od jutarnjih programa do posebnih emisija, glamurozne haljine zamenile su farmerke i tinejdžerske majice. Potpuno nova Ceca objašnjavala je da je "uvek želela da proba plavu boju i da je zadovoljna svojim novim izgledom".
Ako je neko i mislio da je "Marakana" njen krajnji domet i da su "Sablja" i njena poznanstva sa ljudima za "koje nije znala čime se bave" uticali na njenu karijeru, koncertom na Ušću prevazišla je i sve svoje velike domete. Pred oko 150.000 ljudi proslavila je svoje "punoletstvo" na estradi. Kako bi spektakl na Ušću bio potpun, mobilni operater "Telekom Srbija" na telefonima posetilaca koncerta ispisao je "Ceca" umesto uobičajenog "Ušće" ili "Novi Beograd". Na bini su bili najbolji muzičari, plesači. Bina, zvuk, osvetljenje bili su na svetskom nivou. Sto pedeset hiljada ljudi pevalo joj je i rođendansku pesmu (tri dana pre koncerta napunila je 33 godine), a već tradicionalno, uz pesmu "Đurđevdan", na bini su joj se pridružila deca, Veljko i Anastasija. Pevajući autobiografsku pesmu "Žuto pile", Ceca je zaplakala, a publika je bila u delirijumu. Koncert je ponovo direktno prenosio TV Pink.
Poslednju izmenu radio/la Minea: 11.05.2007 u 05:55 PM.
|