Status: Moderatorka
Korisnik od: 14.08.2006
|
Zena koja tajnu zna...
IV DEO
A ko je i sa 14 godina i "Cvetkom zanovetkom" maštala o velikoj karijeri i popularnosti, uspeh je bio tu, bliže nego što je mislila. Svakim albumom i koncertom uspeh i popularnost su se uvećavali, pomerala je granice i iznenađivala sve koji su joj predviđali prolaznost. Ali, da li je sa tih 14 godina slutila i da li bi prihvatila scenario koji je život spremio za nju...
Čuvenu priču oko skupocene ogrlice koju je Ceca nosila na glamuroznom venčanju 1995. godine, gotovo deceniju kasnije pokrenuo je pukovnik MUP-a Dragan Karleuša (otac pevačice Jelene Karleuše, prim.aut.), tadašnji prvi čovek beogradske policije. Prema njegovim rečima, prilikom pretresa kuće Svetlane Ražnatović u Ulici Ljutice Bogdana, pronađen je nakit koji je ukraden iz kuće austrijskog kancelara Franca Vranickog. Prašina oko ogrlice je dignuta, a iako je Svetlana sve demantovala i priča oko ogrlice ubrzo bila zaboravljena, mrlja je ostala.
-Dogovor je bio da, kada iza*đem iz pritvora (Ceca je uhapšena u akciji "Sablja" i provela je 121 dan u Centralnom zatvoru), dođem i dam izjavu povodom toga, i da ponesem nekoliko fotografija sa venčanja, jer sam ogrlicu tada, navodno, nosila. Tako sam i uradila, a oni su rekli da to nije ta ogrlica. I na tome se završilo. Posle dva meseca dotični gospodin (Dragan Karleuša, op.aut.) počeo je da me proziva po novinama iz čista mira -rekla je Ceca u intervjuu magazinu "Plejboj" 2005. godine.
U mnogobrojnim intervjuima, na novinarska pitanja tipa "da li joj je suprug nakit kupovao u juvelirnicama", te "šta kaže na to da je njen suprug u evropske banke ulazio kao u samoposluge", Svetlana je ovako odgovarala:
-U svom životu hrabrije stvo*renje nisam srela. To je ona luda odvažnost koja prelazi u egzibicionizam. Taj čovek je sve smeo. Kako žena da ne umre za njim. Perfektno je govorio pet jezika, pročitao je svu svetsku književnost, koga sve nije citirao!!! Vreme tih svojih odmora (?!) znao je pravilno da iskoristi. Znači da je bio inteligentan tip. Plus ludo hrabar i povrh svega neviđeno nežan. To potpisuje žena koja je sa njim pet godina delila i dobro i zlo. U kući je bio prava beba. Mnogo gluposti i najokrutnijih laži pisano je o njemu. Nisam verovala u to. Na primer, priče da je Mihajlovoj (Arkanov sin iz prvog braka) majci zalepio glavu o ringlu. Upoznala sam tu ženu, vrlo je fina, i to je jedna od mnogobrojnih laži o njemu.
Cecomanija
Ako je i svojim prvim albumom (koji je izdat 1988. godine, kada je imala samo 15 godina) postala popularna i poznata, a kasnijim radom, albumima i hitovima pela se ka estradnom vrhu, od udaje za Željka Ražnatovića 1995. godine ona postaje naj-
glamuroznija i najtraženija pevačica na estradnoj sceni. Njen izgled drastično se menja, ona dobija na glamuru i izgledu dive, na albumima su angažovani majstori zanata, a spotovi za njene pesme rađeni su na najvišem produkcijskom nivou, postaju sofisticiraniji i estetizovaniji. O popularnosti govori i podatak da je dvočasovni video snimak sa svadbe prodat u više od 100.000 primeraka.
Samo nekoliko meseci posle udaje, u prepunoj hali "Pionir" održava solistički koncert, za koji mnogi kažu "da je nešto što Srbija do tada nije videla". Scenografija je bila veličanstvena, a Ceca heroina novog doba. Svi se sećaju izvođenja pesme ispod ogromnog svetlucavog krsta, gde srpska novokomponovana ikona peva tekst "Isuse, daj mi lavlje srce, da preživim da*ne buduće". Ostaće upamćeno i da je Arkan na kraju koncerta izašao na binu sa 101 crvenom ružom u korpi. Svaka, ili skoro svaka devojčica u tada smrvljenoj i siromašnoj Srbiji, poželela je da bude Ceca, da ima svog viteza koji je za sve surov i opasan, "strah i trepet", a za svoju princezu "umiljato stvorenje koje joj ispunjava svaku želju". Baš kao u bajkama.
-Potpuno sam bila opsednuta njime. I užasno posesivna. Kao da je on vojnik, a ja komandant. Gde mi se oko zaustavilo, to je bilo moje -govorila je Ceca.
U porodilištu "Narodni front" Ceca je 10. decembra 1996. rodila sina Veljka carskim rezom. Njoj je to bilo prvo, a Arkanu osmo dete. Njihovo drugo dete, ćerka Anastasija, rođena je 25. maja 1998. godine.
Život u dvorcu
Novinar "Obzervera" Adam Haj*gubotom pravio je reportažu o Ceci Ražnatović i ovako opisivao "dvorac srpske turbo-folk kraljice", u koji je mali broj odabranih mogao da uđe.
"Vila u Ljutice Bogdana 3 jedna je od najpoznatijih pomodnih tvrđava sagrađenih u slavnim danima prestoničke kriminalne elite: turbo kuća. Vila je velelepna: salon za primanje sa veštačkim vodopadom, bazen u podrumu sa mozaicima i veštačkim palmama koje je Ceca specijalno uvezla iz Holandije. Na gornjem spratu, kada se prođe kroz niz kožnih vrata, stiže se do sobe za igru, i do gostinskih soba. Iz kule, koja se nalazi na vrhu kuće, pruža se pogled na ceo Beograd. Ceca nam je pokazala Željkovu kolekciju slika srpskih umetnika. Skoro svaka pokazuje poraz i katastrofu iz Prvog svetskog rata. Ispred dečje sobe je slika čoveka sa povezom oko očiju koji se sprema za pogubljenje. Pored sobe za igru je slika skeleta u pocepanoj uniformi koji leži na nekoj pustoj poljani, sa bajonetom u blatu, a ptice nadleću iznad leša".
Izgleda da je ovakav enterijer zbunio i šokirao engleskog no*vi*nara, koji nije znao da su za mno*gu decu u Srbiji priče o srpskim mitovima bile uspavanke, dok su za neku koja su bila žrtve mitomanije "nekih ozbiljnih ljudi" (tada aktuelnih političara), zgarišta, izbegličke kolone i smrt, predstavljali, nažalost, najstvarniju stvarnost.
Ceca za novi milenijum
Kada je započela vezu sa Arka*nom, Ceca nije zapostavila karijeru. Objavljuje albume (1994. "Ja još spavam u tvojoj majici, 1995. "Fatalna ljubav", 1996. "Emotivna luda", 1997. "Maskarada", "Ceca 2000") ko*ji su bili tiražniji jedan od dru*gog. Nacija je obožavala hitove "Beograd", "Idi dok si mlad", "Maska*rada" i obožavala je Cecu. Ona polako za mnoge postaje mit.
Posle NATO bombardovanja Ceca snima album "Ceca 2000" uz do tada nezapamćenu kampanju za jedan estradni projekat, pod nazivom "Ceca za novi milenijum", i pred sam doček Nove godine pravi glamuroznu promociju u hotelu "Inerkontinental". Za Cecino ime postali su previše mali i beznačajni sinonimi: decenija ("svadba decenije"), kraljica ("kraljica turbo-folka"), nacija ("Ceca nacionale"), majka ("srpska majka"). Ceca, i mi s njom, bili smo spremni za novi milenijum, za budućnost. Na promociji ovog Cecinog albuma pojavili su se skoro svi najznačajniji ljudi tadašnje političke i estradne scene (bilo je oko 600 zvanica).
Arkanovo ubistvo
Samo petnaestak dana posle velelep*ne promocije koja je gla-murom nadmašila sve prethodne, u hotelu "Interkontinental", 15. januara 2000. ubijen je Željko Ražnatović Arkan. Ona je u trenutku ubistva bila pedese*tak metara udaljena od njega.
Za nju je bio besmrtan
- Tek što sam ušla u naš butik u "Interkontinentalu", čula se puc*njava. Odmah mi je prošlo kroz glavu: Ko ga toliko iznervira? Jer on je za mene bio besmrtan. Ostavila sam ga nasmejanog, šalio se sa svojim prijateljima. Ali kada više nisam čula njegov glas, postala sam svesna da se desilo najgore. Potrčala sam, podigla ga uz pomoć sestre Lidije i Zvonka, koji je pucao na ubicu, strpala u kola. Pokušala sam da ga spasem, ali kada sam mu videla rane, znala sam da je gotovo. Dva metka u potiljak i jedan u slepoočnicu -prisećala se Ceca u pomenutom intervjuu "Plejboju".
Londonski "Sandej tajms" do*neo je članak Lore Silber (jednog od autora serije "Smrt Jugosla*vije"), u kojem piše da je sup*ruga tadašnjeg predsednika SRJ Mira Marković tajno otišla da izjavi saučešće udovici Željka Ražnatovića Arkana i uveri je da njena porodica nema veze sa njegovim ubistvom. Kako je tada preneo BBC, Silberova je tvrdila da je Markovićeva to učinila strahujući da bi neko od Ražnatovićevih ljudi mogao da se osveti njenom sinu Marku zbog eventualnih sumnji da je umešan u ubistvo.
Svi mediji, i strani i domaći, utrkivali su se tada da jave ko je sve odlazio da Ceci izjavi saučešće.
Zla kob?
Kao u svakoj španskoj seriji ili u holivudskom zapletu, u Cecinu biografiju upletene su misteriozne, nasilne smrti njenih bližnjih.
Seljani Žitorađe posebno veruju da njihovu voljenu Cecu, koja je, kako ističu, uvek pomagala selu, prati neka zla kob, neke nečastive sile:
-Svake zime Ceci umre neko blizak. Prvo joj je deda poginuo od struje, pa joj ubiše muža. A sada i baba Velika Veličković nastrada uoči samog Svetog Nikole (2001). Ugušila se od dima -pričala je "Nedeljnom telegrafu" jedna od starijih stanovnica Žitorađe koju su novinari našli u kafani "Srbija".
-Deda Čedomir Velič*ković stradao je u zimu 1999, kada je u plastičnom lončetu kuvao kafu za sebe i suprugu Veliku. Kažu da je Čedu ubila struja jer je mešao kafu metalnom kašičicom. Neki kažu da je baba Velika "držala" vatru, pa joj je ispao žar, zapalio patos, a onda i kuću. Drugi opet tvrde da joj je iz ruku ispala cigareta. Pušila je kao Turčin. I naša Ceca mnogo puši, tu je izgleda na babu, a i lepa je, svi pričaju na baba Veliku, ista baba kad je bila mlada. Na sahrani je bilo celo selo, bile su i Ceca i njena sestra Lidija. Kako i da ne budu kad ih je baba Velika odgajila -pričala je te 2001. starija stanovnica Žitorađe.
I kao što su u vezi sa smrću Cecinog dede jedni tvrdili jedno, drugi drugo, treći treće, a svi uvereni da dobro znaju istinu - još je mnogo detalja iz njenog života, za koje jedni tvrde jedno, drugi drugo, a svi uvereni da znaju istinu o njoj. (Ali, o tome u sledećem, poslednjem nastavku).
Teški dani
Posle ubistva supruga Svetlana Ražnatović potpuno se povukla iz javnog života. Godinu dana no*sila je crninu. Nije se oglašavala u me*dijima.
Ali, ni dani žalosti Svetlane Ražnatović nisu mogli da pro*teknu "u miru". Naime, Nata*lija Martinović, Arkanova sup*ruga pre Cece, pokrenula je privatnu tužbu protiv nje, tvrdeći da vila u Ljutice Bogdana broj 3 na Se-njaku i dalje pripada njoj i da je se nikada "ugovorom o pok**lonu" (u Arkanovu korist) nije od*rekla. Tvrdila je tada da je njen potpis "na ugovoru falsifikovan". Međutim, sudski veštak, grafolog Dragana Otavić, izjavila je da potpis na ugovoru ipak pripada Nataliji Martinović, odnosno da nije falsifikovan. Advokat Svetlane Ražnatović rekao je da je tužba neosnovana, navodeći da je Željko Ražnatović brinuo o svojoj bivšoj supruzi Nataliji i njihovoj deci, kao i da je na Natalijin račun slao ogromne sume novca, "a to ne bi učinio čovek koji falsifikuje ugovore", i dodao "da je povod za ovu tužbu ljubomora prema suparnici, koja je poznata pevačica".
Posle suprugovog ubistva za Svetlanu su usledili teški da*ni, ali i dani kada je njena karije*ra postala nedostižna za gotovo sve izvođače u republikama ex- -Jugoslavije. Samo taksativno nabrajanje činjenica iz privatnog i profesionalnog života Svetlane Ražnatović od 2000. do danas deluje neverovatno.
Prva pojavljivanja
Posle godinu dana, Ceca se u javnosti prvi put pojavila na suđenju optuženima za ubistvo supruga. Nije davala nikakve izjave, ali je ostalo zabeleženo da je rekla, obraćajući se prvooptuženom Dobrosavu Gavriću: "Đubre jedno izdajničko. Smradu odvratni! Mogu do sut*ra da te gledam!" ("Danas", 8. mart 2001). Govoreći sudiji, na suo*čavanju sa Gavrićem u Palati pravde, Svetlana je rekla: "Želim da bude osuđen na smrtnu kaznu, a ostali maksimalno!"
Ceca počinje polako, diskretno da se pojavljuje u javnosti, u društvu najbližih. Nema je na naslovnim stranama, ne gostuje u TV emisijama. Ali, i dok je u ma-njem krugu ljudi te godine proslavljala svoj 28. rođendan (za razliku od 2006. kada je proslava bila u specijalnoj emisiji na TV Pink pred milionskim gledalištem), dogodio se skandal.
U restoranu "Stupica", gde je slavila rođendan, izbila je velika tuča i Milorad Ulemek Legija, u to vreme pukovnik specijalnih antiterorističkih jedinica, pucao je po lokalu i demolirao ga. Zbog toga mu je određen pritvor od 30 dana, a ubrzo je i penzionisan, pošto je već imao jedan incident (demoliranje diskoteke u Kuli). -Ljuta sam i razočarana pisa-
njem medija. Nikakve veze nemam sa tučom u "Stupici". Proslavili smo moj rođendan, sve je bilo mirno i tiho, lepo smo se razišli nešto posle tri po ponoći. Pojma nemam šta se posle toga događalo u restoranu, niti imam bilo kakve veze s tim -bila je kategorična tada Svetlana Ražnatović.
Povratak na velika vrata
Njeni obožavaoci čekali su nestrpljivo da se vrati na scenu. I oni koji ne vole njenu muziku čekali su da vide šta će se desiti sa Arkanovom udovicom i da li će se vratiti na scenu. I oni koji ne vole njenu ličnost i delo, pratili su šta se sa njom dešava.
Ona se vratila na velika vrata. Iste 2001. godine izdala je album "Decenija", a dan posle svog dvadeset devetog rođendana (15. jun 2002) napunila je "Marakanu". Podaci govore da je na koncertu bilo više od 80.000 ljudi, atmosfera je bila uzavrela, a koncert je trajao preko tri sata. Direktno ga je prenosio TV Pink. Folk diva se za veliki povratak sama pripremala i u svojoj kući, koja je tik pored stadiona, sa papilotnama na glavi, kako je sama sa osmehom pričala, gledala kako se stadion puni. Na bini su se tada prvi put pojavila i njena deca, Veljko i Anastasija, što je izazvalo potpunu euforiju među prisutnima, naročito Veljkova podignuta tri prsta uz pesmu "Đurđevdan". Koncert je završen velikim vatrometom, a svi mediji mogli su samo da pišu o velikom spektaklu i velikom povratku Cece nacionale.
Iako je njena senzacionalna karijera ponovo potvrđena, život je za Cecu spremio novi obrt i namenio joj krimi scenario.