Hehe Aenima
Pa, ovako...cinjenica je da svaka zemlja mora proci kroz period tranzicije i da je za siromasne zemlje i u politickom rasulu, kao sto je kod nas slucaj, to tesko proci bez velikih potresa i kriza. Treba prilagoditi mnogo toga da bi smo se priblizili sistemu globalizacije i da uopste dostignemo neki nivo konkurentnosti na svetskom trzistu (a, greota je jer imamo potencijal, ali ...da ne duzim)....Slucaj manjih zemalja nazalost jeste bio da su postali uglavnom jeftina radna snaga koja se tesko probijala kroz monopolisticku mrezu drugih, ali se nadamo da ce to uskoro biti prevazidjeno. Teznje i jesu da se stvori jedinstveno svetsko trziste koje ce funkcionisati, a to nuzno vuce sa sobom i proces prilagodjavanja u kulturoloskom smislu. No, taj proces "Amerikanizacije" je odavno zapocet i ja sam bila frapirana kada je zahvatio Azijsko-Pacificki region, jer mi je bilo neprihvatljivo da jedna zemlja sa onako vrednom kulturom prihvati nesto poput "moderne Amerike"....Medjutim, ukoliko se sistem primeni na globalnom nivou, onako kako funkcionise sama EU, onda ce prednosti globalne ekonomije izaci na videlo.
Osnovna lekcija ekonomije je da bi se smanjio Deficit platnog bilansa jedne drzave, pored ostalih mera(koje necu navoditi) je i stimulacija izvoza i smanjenje uvozne zavisnosti. DA bi se priblizili konkurentnosti, moramo podici standarde, a pre svega obezbediti stabilnost drzave, stabilnost valute i samu njenu konvertibilnost i likvidnost, zakone koji ce sprovoditi jaku i prlagodjenu ekonomsku politiku stavovima MMF-a i Statutu (tacnije clanu 8), da se jasno i bez kompromisa sprovodi monetarna i fiskalna politika koja ce omoguciti kontrolu i da se poveca uloga drzavnih insitucija (podrazumeva se da one trebaju vrsiti svoju funkciju efikasno)...Sve u svemu Srbija konkretno nije ni na pola puta, ali druge se zemlje se u ovim fluktuirajucim uslovima i prinudjenoj tranziciji, pa i sasvim solidno snalaze.
Tako da globalizacija, na sve svoje nedostatke zaista pruza nove mogucnosti, samo se za njih treba dugim i mucnim putem izboriti (ali to je za sve u zivotu tako)!!!