Aenima tvoje ideje nisu lose i mogle bi posluziti za pocetak razgovora o toj temi. Prvo ti moram skrenuti paznju da poljoprivrednici nisu nikakva socijalna kategorija da im treba nekakva pomoc. Po mom razmisljanju poljoprivrednici u Srbiji su nedovoljno informisani o svemu. Jedan deo informacija poljoprivrednik dobije iz drugog dnevnika, po nesto i iz nekih poljoprivrednih emisija. Upitaj neke poljoprivrednike da li koriste internet prilikom ispitivanja trzista kako bi doneli odluku koju ce poljoprivrednu kulturu zasejati, koju sortu i kod koje kompanije ce se raspitati o mogucnostima nabavke - i to sve preko e-maila. Zbog te greske u samom planiranju proizvodnje i ne znanja poljoprivrednika da koristi postojece resurse savremenog doba(kompjuter i internet) ni kompanije u Srbiji nemaju adekvatne internet prezentacije niti imaju bilo kakav korisnicki servis. Uzecu moj slucaj za primer: pokusao sam da dodjem do informacija o cenama traktora i mogucnostima o njihovoj kupovini na kredit i lizing(ne vazno kako-treba mi traktor za moj posao). Krenuo sa da trazim preko interneta i sokirao se rezultatima pronadjenog. Pogledajte na sta lici prezentacija domacih proizvodjaca traktora(IMT,IMR) sajtovi nisu osvezeni godinama, a nemaju ni cenovnike(barem u Eurima) na tim prezentacijama. Poslao sam im e-mail sa pitanjem o cenovniku, ali ni posle mesec dana niko nije odgovorio.
Pa samo sredjivanje funkcionisanja njihovih prodajnih mreza i boljem pristupu potencijalnim kupcima poboljsalo bi prodaju tih masina, a srpskoj poljoprivredi su preko potrenbne jer je kompletna mehanizacija zrela za zamenu. U saradnji sa bankama i lizing kompanijama bi se i u toj grani industrije, koja je spona izmedju metalurgije i poljoprivrede, pojavio protok kapitala koji neminovno stvara zaradu svima - pa i drzavi jer se na sve placa porez(nemam nista protiv toga-to je normalna stvar).
NASTAVICU.....
|