Hm.. Kako ko, ali u najbukvalnijem smislu te fraze....
Od onih koji nemaju pojma gde je Srbija, preko onih kojima su 'isprani mozgovi' iskljucivo onim sto su videli ili culi u medijima, do onih koji su potpuni fanatici i zaljubljenici u Srbiju.....
Primeri....
Radim na jako prometnim mestima od kako sam dosla ovde...
Secam se jednom, tek na pocetku mog ziovta ovde pre sest i po godina, kad sam zavrsila smenu u Italijanskom kafeu, gde sam tada radila, presvukla se i sela u bastu, da odmorim, pred polazak kuci, i popijem kaficu.... Sa mnom
seo covek iz Nigerije, jedan od gazdinih prijatelja, koji svaki dan dolazi tu... Pita me 'Where you from, girl?', ja mu kazem 'Serbia', on odmahne glavom i kaze 'Sorry don't know...', ja mu kazem 'Former part of Yugoslavia...' ... Covek se nasmeja, i uzviknu 'MARSAL TITO!!!, Why don't you say so?' :D
Ima ljudi koji su me, misleci da ce me poniziti ili uvrediti, pitali, a jel ti Milosevic neki rodjak?, Jeste li vi svi koljaci?, Jeste li vi zaista toliko zaostali i agresivni?'
A ima ljudi koji su imali ponudu za posao u Srbiji, Jedan tip konkretno, koji je dao otkaz na BBC-u, otvorio svoju agenciju, koja se bavi prodajom marketinskog prostora, u britanskim medijima, za biznise u zmeljama u razvoju.... Dosao da me pita, pred put u Srbiju, sta moze tamo da ocekuje, ja mu rekla - svasta!!! Pitao me jos, sta da ponese od garderobe, kakva je klima, i tako jos neke stvari..... Otisao u Srbiju, i posle sedeo na glavi mojoj koleginici (koja je njegova bivsa devojka) da se vidimo da izadjemo, da pricamo, kaze niko ga vise nece u Engleskoj razumeti sem mene :D, Kaze da mu je to nesto najlepse sto je doziveo, pitao me imas li ti kod kuce, ovde u Londonu Sljivovicu, ja sam tamo pred svaki sastanak po jedna slivovica i sve mi pesma :D, posle je odavde poveo jos dosta ljudi, koji su isli u Srbiju, na po nekoliko meseci rada..... Obozavaju Srbiju, medju njima je bila i rodjena sestra moje koleginice, koja je naucila po malo srpskog, i kaze... 'Zamisli ljudi tamo bez ikakvog povoda, sede i piju kafu, bas to samo sede u bastama kafica i piju kafu, nije bitno da li su se s nekim dogovorili, i niko nigde ne zuri, vec bas uzivaju u tome.....
Sve u svemu puno ljudi, puno cudi.......