Vrlo interesantna tema!
Na zalost primecujem dosta zavisti, mada je to nesto sto sam primecivala i pre odlaska iz zemlje....
Mislim da, kao nacija imamo tu tendenciju da smo vrlo cesto uskogrudi, kad su neciji uspesi u pitanju....
Puno razgovora se svodi na opozicioniranje, bez toga da obe strane pokusaju nesto nauciti jedno od drugoga....
Ono sto me mozda najvise zaboli, je kad procitam u ocima nekoga, taj stav 'tebi je lako, tamo je zivot mnogo laksi'...... Jos gore kad to i cujem a na zalost jako puno ljudi, koji nikada nisu makli iz nase zemlje (pri tom je meni iskreno zao, sto nisu, mada mislim, da ko hoce i moze to da uradi), ima potpuno izgradjenu sliku o zivotu van nase zemlje, koja je potpuno isrivljena pod uticajem filmova ili medija.... I najcesce nema veze sa realnoscu zivota u inostranstvu....
Ipak, meni je prijatno kada odem u nasu zemlju, volim je, kao i nas narod, i kapiram da ima vrlina i mana.... Da mac uvek ima dve ostrice....
Najneprijatnije mi je nepostovanje slobode izbora drugih ljudi, davanje sebi za pravo da se ljudima lepe epiteti, predrasude i slicno.....
Zao mi je koliko ljudi ne shvataju, da zaista imaju slobodu izbora, da ukoliko zaista nesto zele, mogu to i uraditi (ne preko noci, naravno...), da je nasa odluka kako cemo ziveti sopstveni zivot....