Status: Diskutant
Korisnik od: 11.10.2006
|
Meni ova tema prokleto ide na palamar, i to zaista krajnje. Ali krajnje.
Ne mogu da vam opisem koliko se gadim postova, u kojima ljudi, koji nikada nisu krocili van Srbije pisu o tome, kako se zivi na zapadu tj. kako zivi dijaspora na zapadu.
Takodje ne mogu da pronadjem reci, kojima bih opisala svoje gnusanje cinjenicom, da na ovom forumu, medju mladim i skolovanim osobama, moze covek naci osobe, koje imaju AM na glavi (am = predmet koji se stavlja konjima na glavu, kako bi mogli da gledaju samo pravo, nikako levo i desno).
Prebacuje se ovde i prica o stvarima, o kojima neke osobe blage veze nemaju. Vredjanjem srpske dijapore vi vredjate ne samo intelekt Srba kao naroda, vec i svoj intelekt, jer ste, predpotavljam, deo te nacije.
Pre 2 meseca dnevni list "Tages Anzeiger" je pravio dokumentazu o Srbima u ovoj zemlji (Svajcarskoj). Takodje su uradili jedan ogromni prilog (specijalni dodatak) o celokupnoj sprskoj dijaspori, koja je jedna od najvecih u svetu. Srbija od dijaspore godisnje u drzavnu kasu dobije 4.1 MILIJARDE $, to je 20% godisnjeg bruto proizvoda. Toliko o tome da dijaspora nista ne donosi Srbiji.
Dalje:
Nisam zelela do sada da ovde pisem niti o sebi, niti o tome ko sam, sta sam, niti sta radim, medjutim, brdo BRLOGA od postova, koje sam ovde procitala, naterali su me da definitivno pojasnim neke stvari:
Vi, dame i gospodo, ocigledno zivite u 70tim godinama proslog veka. U Svajcarskoj u medjuvremenu zivi TRECA generacija Srba, koja je totalno asimilirana, deo ovog drustva i ravnopravna u svakom pogledu. Pre svega u pogledu posla.
Da se razumemo, moj otac je svojevremeno radio na gradilistu, jer je bio ta generacija Srba, koja je morala da radi bilo sta, jer nije mogla da radi u svojoj struci. 20 godina kasnije, njegova deca rade nesto skroz drugo.
U mom krugu prijatelja ima preko nekoliko Srba. Ima ih jako puno, tacnije. Cime se mozemo pohvaliti? Moramo li se hvaliti? Mogu da vam ponudim nekoliko arhitekti, ekonomiste, gradjevinske inzenjere, programere, vlasnike pc support firmi, masinske inzenjere, sefa jednog celog odeljenja najvece svajcarske banke, mogu da vam ponudim i cistace ulica, narkomane, konobarice, kasirke...SVE sto pozelite. Mogu da vam ponudim i jednog od najboljih svajcarskih experta za internacionalno poresko pravo, koja je sasvim slucajno moja rodjena sestra.
Da li su u Srbiji svi fakultetski obrazovani? U Srbiji ne postoje cistacice wc-a i ulica? U Srbiji su sve osobe akademski obrazovane i bave se tim poslom? U Srbiji ne postoje osobe koje slusaju turbo folk? Turbo folk je nastao u srpskoj dijaspori ili u Srbiji?
Vi, dame i gospodo, ne kapirate da ta dijaspora odavno vise nista ne trazi od matice, vec joj DAJE. Sama cinjenica, da godisnje hiljade Srba nagrne preko letnjeg odmora u maticu i tamo trosi pare nemilice, puneci time drzavnu kasu, treba da bude pozitivan aspekt dijaspore, a ne negativan.
Uz to, GADIM SE se cinjenice, da isti ti Srbi, koji vec vekovima urlaju kako im je nanesena nepravda trpanje svih ljudi u isti dzak, to isto rade sa svojim sunarodnicima, koji su otisli preko trazeci nesto bolje i vise.
Prednosti dijaspore? Mozes da radis u svojoj struci, ako se skolujes, to ti se debelo placas, znas zbog cega si radio. U Srbiji? Koliko ljudi u Srbiji moze to, stim da sebi moze da priusti normalan zivot? Ne uporedjujem Srbiju i zapadnu Evropu (USA ili Kanadu ili Australiju), ne pada mi na pamet da to ikada uradim!
Mozgovim su vam puni predrasuda, koje je, kako rece Einstein, teze razbiti od atoma. Kada bi bar pokusali da shvatite, da drzava Srbija ima koristi od svih tih "cistaca wc-a", a ne stetu, bilo bi vam puno, puno lakse. Bar bi se vase duhovno-dusevno stanje popravilo.
NIGDE, ponavljam NIGDE nisam napisala, da ne postoje citaci wc, ulica, gradjevinci ili prosta radna snaga, ali GDE JE NEMA? Koja je to zemlja u stanju da ima samo akademski obrazovan kadar i da funkcionise? Pokazite mi je, priznacu sve ove nebulozne postove kao suvu istinu.
I molim vas, ostavite gluposti tipa "svaka cast izuzetcima". Znate ko je izuzetak u srpskoj dijaspori u medjuvremenu? Bas ti citaci wc, koje vi tako socno i sumanuto pljujete. Sa ponosom mogu da kazem da pripadam istoj naciji, koja eto cisti wc ovde u Svajcarskoj, bar mogu mirne savesti da odem u bilo koji javni wc u ovoj zemlji, jer je CIST. Ne moram da uvodim vanredno stanje kao u Srbiji, da se plasim raznih bolestina i infekcija, da vozim "spust" kada u kaficu hocu da odem do wc-a. O tome, gde je Srbija, najvise govori bas taj wc, javni wc: Kakvu javnu kulturu ima ta zemlja, kada nije u stanju da svojim gradjanima ponudi osnovu za pojam "higijena"? Licna higijena! Koliko vas sme bez razmisljanja da ode u wc u nekom kaficu, a da ne mora da se plasi infekcije, da povrati ili da mu se smuci?
Za kraj: Molim vas, dame i gospodo, da se INFORISETE bar malo, kako ne bi ovde sramotili vas intelekt i vas zdrav razum. Ovo, sto sam procitala do sada, je SRAMOTA za svakoga, ko ima grama mozga i ume i najmanje logicno da razmislja.
Poslednju izmenu radio/la Aenima: 29.04.2007 u 05:09 PM.
|