|
|
|
|
|
|
|
Hm... Koliko zelim da kazem da kazem da je to vlast, toliko ne mogu da se otmem utisku da masa, nezadovoljna, zeli samo da ne bude onako kako je vlast rekla... A i uvek postoji onaj faktor sta kome vise odgovara... Da li onome na vlasti odgovara da kaze istinu ili laz? I da li obican covek trazi zaista istinu, ili zeli da dokaze da vlast nije u pravu, ili pak da nesto trece, samo da bi on mogao da legne spokojno, pa makar to i ne bilo istina... |
|
|
|
|
Ljudi, koji se ozbiljno bave ovakvim teorijama, najcesce nisu predstavnici nezadovoljnih ljudi radnickih klasa, ili iz sistema koji ne funkcionisu. Sta vise, veoma cesto su to ugledni naucnici, ili pisci, ili samo ljudi koji tragaju za razlicitim dimenzijama onoga sto nazivamo istinom. Iskreno receno, mislim da medju ljudima koji se bave teorijama zavera, ozbiljno, ima najrazlicitijih profila, i veoma razlicitih mentalnih sklopova...
Nikako ih ne bih mogla sve zajedno okarakterisati, kao nezadovoljne.
Smatram da su mediji izuzetno mocno oruzje, i da je svaka fabrikacija, ili rezija, u danasnje vreme, uz ovakve tehnicke mogucnosti, macji kasalj. Naravno da to znaci, da moze biti koriscena i sa jedne i sa druge strane, kao sredstvo manipulacije. Ipak mislim da je mnogo lakse i dostupnije plasirati pricu ljudima ako iza sebe imas tim strucno osposobljenih ljudi, ako mozes da platis velike umove, da odrade takav posao. Tako isto mislim da teorije zavere i polaze odatle, da odredjene 'cinjenice' prosto nisu logicne ili su cak nemoguce.
Razumem i postujem tvoj stav, ali meni puno dogadjaja iz istorije ili sadasnjosti zaista deluje kao potpuno smisljen 'program' po kome se odredjene stvari desavaju.