|
Citat: Autor citiranog posta Aenima |
|
|
|
|
|
Reci mi molim te samo jedno : STA je nacin zivota, ako nije POGLED NA SVET? |
|
|
|
|
A ako pogledamo malo dublje? Nacin zivota donosi neke odlike, oblacenja, zivljenja, socijalne okoline. Ti mozes da gledas na svet kao usrano mesto i da zivis u velikom zamku, a mozes da gledas svet kao usrano mesto a da zivis u kolibi. Mozes da budes cobanin, bogatun, ratnik, svestenik, bogohulinik, srednja kalsa, visa klasa. A opet da imas slichan pogled na svet a da ti nacin zivota ne bude isti.
Komplikovana je to materija da bi se tako prema njoj odnosilo. Ako je to nacin zivota znaci da bi svi umetnici morali da zive slichno. Sto nikako nije tachno. sa druge strane oni moraju da imaju taj "umetnicki" pogled na svet, i tu umetnicku potrebu, to im je zajednocko. Ali jedna zajedicna osobin ne cini ceo nacin zivota.
|
Citat: Autor citiranog posta Aenima |
|
|
|
|
|
Nisam govorila o kvalitetu, vrsti i podobnosti ideje, vec sam govorila o DEFINICIJI ideje. :D |
|
|
|
|
Ima nesto sto jeste ideja i iskazivanje iste a nije umetnost. Nije odstupanje vec "ogranichena" ideja. Recimo neko dizajnira neki komad namestaja. Dizajnira ga da ispuni pravila estetike, ali ne da kaze pricu kroz taj komad namestaja. Dizajnira ga da ga proda. Njemu je cilj dizajna prodaja.
Dok recimo dvorski namestaj iz ... srednjeg veka i ranije.. ima nesto, ima pricu u sebi nosi, izrezbarenu u drvetu, neke share koje predstavljaju nesto. Recimo ja moj sto smatram lepim, moj otac ga napravio. Ispunja va neku estetiku, lepo izgleda ali sigurno zato nije umetnicko delo.