@Unicorn & Dangy_Girl ;>>
A vi deco, ne dobacujte na chasu, vec brisite vase spam postove i promenite naziv teme u Astrofizika, i gotov problem :tongue:
|
Citat: Autor citiranog posta ElemenT |
|
|
|
|
|
shto se tice kretanje satelita ... mislim da tamo isto igra ulogu gravitacija ...
slorani vetrovi manje vishe .... more i planine hmm... sumnjam ali dobar zamisao ... mislim gledaj ... gravitacija jeste raste sa visinom ... ali sateliti su na odredjenim visinama shto iznosi do nekih 400km-a a ta visina je stabilna kako tako poshto visina od 10km i dubina od 2 km je mala razlika i uticaji nisu bash neshto velika na ovoj razlici ... nadam se da sam bio dovoljno jasan i ako nisam mozda upravu .... |
|
|
|
|
Znam,.. shvatio sam i ja da su planine vrlo male neravnine na Zemljinoj kori i da ipak manje uticu, a mozda ni ne uticu na promenu gravitacije..
Zato sto me je Steamroller podsetio da je gravitacioni izvor u tezistu,..
Zato je Zemlja lopta, jer se sve podjednako lepi na to teziste..
Razdaljina i intezitet gravitacije se meri od tog tezista na gore.. bez obzira da li je tu brdo kamen voda vazuduh ...
Evo Crna rupa ni nema masu (negde sam cuo cak da ima negativnu masu!?).. ali ima prejaku gravitacionu silu,.. ali to je druga tema..
Hm.. sad sam se zapetljao jos vise..;>
Planine i mora, odnosno
mozda mogu da uticu na satelite koji nadlecu zemlju.. vojne satelite, koji su mnogo blizi (nizi) od "klasicnih" tj. geostacionarnih koji kao i sto Steamroller kaze stalno su na istoj kordinati posmatrano sa zemlje.. ok nisam znao bas za tipove satelita.
Ali opet kazem, procitaj gore sta sam pisao o tezistu, i promenu istog. To moze da utice i na geostacionarne, pogotovu jer su na tacki 'izjednacene' gravitacije.. i svako pomeranje tezista Zemlje, pomera i smer pa i intezitet sile gravitacije i logicno pomera i satelite.. tj. moze da ih lagano izbacuje iz gravitacionog polja ili pak da ih priblizi..
Zamislite 2 tela i izmedju gravitacionu silu silu koju cemo zamisliti kao krutu vezu (shtap), tacka A je teziste Zemlje, tacka B je teziste geostacionog satelita... ako se telo A pomeri u odnosu na telo B, i telo B ce se pomeriti..
-Zemlja se rotira, rotira joj se teziste.. setlit se pomera sa njom.
-Zemlja se pomera i iznutra (odronima, kretanjem lave, vrenjem jezgra..) pomera joj se teziste.. takodje se time pomera satelit? Slazete se?
To su sve mali trzaji .. opet kazem .. ne skakucu oni po orbiti. ;>
Dovoljno da ih malo trzajem izbaci iz ravnoteze i oni sami nastavljaju da se krecu u tom pravcu..
|
|
|
|
|
|
to shto dushan nakucao za solarni vetar to je tacno te inforamcije da Solarni vetar sastoji se od elektrona i pozitivnih cestica (95 % protona i oko 4,5 % jezgra helijuma) i josh neke vrednosti za energiju ... ko to pamti ?? ali ok ... |
|
|
|
|
Pa ja sam i rekao da sam to prepisao!
Morao sam da sve da napisem da me ne bi prozivali da lupetam i da nisam procitao o Solarnom Vetru..
|
|
|
|
|
|
Zemlja je okuzena velikim magnetnim poljem koje zovemo magnetosfera. Poshto se Zemlja rotira oko svoje ose njeno gvozdeno jezgro stvara elektricni naboj koji se shiri u svemir formirajuci tako "pokrivac" oko planete. Magnetosfera shtiti Zemlju od solarnog vetra. Struje solarnog vetra su ipak dovoljno snazne da izoblicavaju magnetosferu tako da se ona prostire daleko iza Zemlje. |
|
|
|
|
Ovo ja nisam porekao, slazem se da stiti, ali sta stiti?
Zivot na njoj tj. pogodan sastav atmosfere da bi se odrazao zivot, ali ne i samu atmosferu, kakva god ona bila..
Da li bi bez tog magnetnog stita, Zemlja imala bilo kakvu atmosferu (96% co2 na primer)? Ja mislim da bih..
S'toga, bez tog stita solarni vetar ne bi oduvao Zemljinu atmosferu, kao sto to nije uradio ni sa Marsovom,
a oko toga je ustvari i krenula cela polemika ovde..