Pogledajte jednu poruku
Old 15.03.2007, 06:16 PM   #15
Aleksa76

Aleksa76's Avatar

Status: Banovani korisnik
Korisnik od: 08.02.2007
Godine: 32

I bre, tu sve vezujes ipak prema srpskim prilikama!
Zasto je desnica odmah nacionalisticka?

Primer recimo Holandije

Levica:

Radnicka stranka-monarhisti, blaga nacionalna nota
Socijalisticka partija-republikanci, anacionalni
Stranka zelenih-republikanci, anacionalni
demokratska stranka----nacionalisti ali klasicna levica a uz to podrzavaju monarhiju

Centar

Demo-hriscani(blagi pogled u desno) jaka nacionalna struja-monarhisti
Liberali-(pogled u desno)veoma nacionalisticka stranka-monarhisti

Desno

Slobodarci-republikanci, izrazen nacionalisticki kurs
Konzervativna strankA-veoma desno, monarhisti ali bez izrazene nacionalne note
Hriscani, veoma konzervativni ali totalno anacionalni

Extremna desnica, nacional socijalisti
Istupanje iz NATO, istupanje iz EU, napustanje eura, zatvoriti granice za doseljenike, jake zatvorske kazne za prekrsioce zakona, vise policije na ulici, obavezni vojni rok ali i jaka socialna nota, briga drzave za alkoholicare/narkomane (obavezno lecenje) briga o porodici na prvom mestu takodje(2 godine porodiljskog za zene, placeno o trosku drzave), firme od vitalnog znacaja (elektrodistribucija, rafinerija nafte, rotterdamska luka, ptt) moraju biti u vlasnistvu drzave, socijalno zdravstvo/skolstvo itd

Retko ko ce moci za sebe reci da u jednom bloku sebe pronalazi 100% ali mzoe svako da vidi ko mu je najblizi.

Podela na levicu, desnicu i centar je po pitanju drugih stvari kao sto su zdravstvo, penziono, pitanje supsidija, pitanje naoruzanja, povecanja/smanjenja poreskih stopa, pitanje azilanata

Levica je po principu tu uvek za slogan "najjaca ledja podnose najveci teret"tj veca poreska stopa za vece plate, veci doprinos za penzije za ljude sa vecim platama, drzavno zdravstvo/skolstvo itd
Ali isto tako levica se protivi ulaganju novca u naoruzanje, ne zeli da salje svoje vojnike u Irak/Avganistan i zeli da primi sto vise azilanata i za prosirenje EU

Desnica je protiv prosirenja EU, ista poreska stopa za svakoga, nedozvoljavanje supsidija, personalno zdravstvo/penziono/skolstvo, zalaze se za jak NATO itd

To je osnovna podela na levicu i desnicu u Evropi

Ja sebe pronalazim izmedju desnice i krajnje desnice

Sa levicom imam samo zajednicko tu socijalnu notu, ali ona postoji i kod krajnje desnice

U sustini da sam german ;) mislim da bi moj izbor bio 100% krajnja desnica tj nacional socijalna opcija

Kao strancu mi se ne isplati da njih (krajnju desnicu) da glasam i zato uglavnom moj glas ide konzervativcima iako mi se ne svidja njihova ne briga o ugrozenim slojevima drustva ali mi se svidja njihova poreska stopa
Aleksa76 nije na forumu