Strane investicije - iz drugog ugla
Ovo nije bas pitanje ekonomske prirode ali mozda i ima veze.
Ekonomisti se spore oko toga da li strane investicije pomazu privredi neke zemlje ili ne pomazu. Ja sam od onih koji smatraju da su dobre za privredu jer ubrizgavanje svezeg kapitala pomaze povecanju privredne aktivnosti. Jeste da se celokupan profit obicno (ukoliko se ne reinvestira) salje u maticnu zemlju ali radnici tih kompanija ipak primaju plate od kojih kupuju i domace proizvode. Izvoz se isto povecava tako da je saldo ipak pozitivan.
Ali primetio sam drugu stvar., Odnos prema zaposlenima. Na primer zaposleni ustranim bankama rade i po 12 sati dnevno - a da im se ne plati ni sekund prekovremenog. Neke banke zahtevaju od devojaka koje se zaposljavaju da potpisu da nece odredjeni period ostati u drugom stanju!!! Na primer ista banka na zapadu ima sasvim drugi tretman zaposlenih. Tamo se svaki sat prekovremenog placa - obavezno, niko ne sme da brani zeni da rodi dete, a neke banke zahtevaju od novih zaposlenih da potpisu da duguju odstetu ukoliko u prve dve godine raskinu radni odnos - na zapadu toga nema!!!
Sta vi misliste, sta je razlog tome?
|