A koliko tek tih obicaja ima kod vlaskog stanovnistva u istocnoj Srbiji,odakle ja poticem...pocev od rodjenja pa do smrti.Razni rituali.
Kad novorodjence dodje na svet u vlaskim selima,veruje se da mu sudbinu odredjuju ursatuarilji ili sudjenice-tri zene u dugim haljinama i duge kose.Za svaku od njih se postavlja turta-lepinja(ne mnogo velika)sa bosiljkom i medom i kockice secera.Takodje se postavlja i nesto za pice i hrana(posna ili mrsna zavisno od toga dali je posan dan ili ne).Covek kroz zivot prolazi kroz ono sto su mu sudjenice predodredile prve noci.Takodje je vrlo bitno da prve noci u sobi spavaju samo majka i beba i da je u sobi sve cisto.Po nekom pravilu majka obavezno mora nesto da sanja te prve noci. Dete se nekada nije nigde izvodilo iz kuce do navrsenih 40 dana,i najcesce u tom periodu je bilo ikrsteno.
---------- Post je dodat u 05:51 PM ---------- Prethodni post je napisan u 05:39 PM ----------
Zaboravio sam da dodam-za sve to je zaduzena kuma.Inace,kumstvo je kod nas vlaha veoma bitno i cenjeno i zadrzava se generacijam(da ne kazem mozda i vekovima),a ne kao u danasnje vreme da se za kuma uzme kolega sa posla ili vec ko... samo za vencanje,eventualno za krstenje deteta,da bi to dete kasnije uzelo nekog drugog za kuma.
Zaboravio sam da dodam da su to beskvasne lepinjice (pripremaju se samo od brasna i vode,sa dodatkom malo soli)
Poslednju izmenu radio/la Yeca: 14.12.2009 u 06:00 PM.
|