Intereasantna tema

Pre nekoliko meseci su me obicaji bas interesovali, pa sam malo istazivala.
Slava npr. treba da prestavlja datum na koji je odredjena kuca, porodica primila hriscanstvo i odrekla se paganizma. Ali s obzirom da su srbi za razliku od ostalih slovenskih naroda bili narocito vezani za svoja verovanja, skoro sve obicaje su na ovaj ili onaj nacin pretocili u hriscanstvo. Interesantno je takodje, da su svi sveci pokupili neke osobine staroslovenskih bogova. Sv. ilija na primer je 'slika i prilika' boga Peruna. Dan posvećen Svarogu( vrhunskom bogu) je bio utorak. Najznačajniji praznik posvećen ovom božanstvu je padao na 24. decembar (doba posle zimskog sunovrata). Postoji teza da je datum Badnje večeri i Božića izabran na baš ove dane jer je bilo nemoguće iskoreniti ovaj praznik kod Slovena, te je zamenjen drugim, za Hrišćanstvo isto toliko bitnim. Zapravo u danima zimske kratkodnevnice skoro svi paganski narodi Evrope su slavili Sunce, te je Bozic zamenio ovaj praznik.
A služenje žita za vreme sahrane ili slale, nije nista drugo do ostatak obicaja prinosenja zrtve bogovima, ili klanje svinje za Božić.
Elem, da ja ne bih vise blebetala, evo sajta za sve koje ovo interesuje :
www.starisloveni.com :: Stari Sloveni, Staroslovenska mitologija, religija i istorija