Pogledajte jednu poruku
Old 19.01.2007, 03:27 PM   #3
jsladja

jsladja's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 28.08.2006
Godine: 34

Božanstvena Liturgija je svestenosluženje tokom koga se savršava osvećenje i pretvaranje hleba u istinsko Telo Hristovo, a vina u istinsku Krv Hristovu, kao i pričešćivanje vernih Telom i Krvlju Hristovom.

Svetu Tajnu Pričešća ustanovio je Sam Gospod Isus Hristos na Pashalnoj („tajnoj“) veceri. Spasitelj je uzeo kvasni hleb, zablagodario Bogu, razlomio ga i razdelio Svojim svetim učenicima uz reci: „Uzmite, jedite; ovo je Telo Moje koje se daje za vas“ (Mt. 26,26; Lk. 22,19). Potom je uzeo čašu sa vinom, rastvorenim sa vodom, i zablagodarivši Bogu dao je učenicima govoreci: „Pijte iz nje svi; jer ovo je Krv Moja Novog Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštanja grehova“ (Mt. 26,27 - 28). Uz to Spasitelj je dodao: „Ovo cinite za Moj spomen“ (Lk. 22,19).

Prema zavestanju Gospoda naseg Isusa Hrista, sveti apostoli su, ubrzo posle Njegovog Vaznesenja, u spomen na ljubav Spasiteljevu, zajedno sa ostalim vernima počeli da savršavaju Svetu Tajnu Evharistije ili Liturgiju. Oni su u vreme molitve čitali i objašnjavali Sveto Pismo, poučavajuci verne nauci Hristovoj, da bi potom savršavali Svetu Tajnu pričešća; pričešćivali su i sebe i verne. Posle pričešća svestenosluženje su zavrsavali pojanjem psalama i molitvama. Odmah posle toga imali su tzv. „veceru ljubavi“ na koju su imućni ljudi donosili raznovrsne darove i hranu u znak hrišćanske ljubavi i radi prehranjivanja ubogih i sirotih.
To predstavlja začetak našeg savremenog donošenja prosfore u oltar od strane vernih; odatle potiče i deljenje nafore (antidora) posle Liturgije. U apostolsko doba mesto za molitvu bio je Jerusalimski hram, a osim toga i domovi vernih.

Liturgiju treba da savršava samo lice koje je za to osvećeno, u osvećenom hramu (Laodikijski Sabor, pravilo 58), na pripremljenom prestolu - na antiminsu koji je osvetio arhijerej.

Liturgija se može služiti svakoga dana u godini izuzev nekih dana Sirne nedelje, nekih dana Velikog Posta i na Veliki Petak. Ali, Liturgija se najčešće ne savršava svakodnevno, nego samo u određene dane - npr. u subotu, u nedelju, na praznike, u dane uspomene na mučenike - svaki put se pričešćuju svi verni, osim pokajnika i oglašenih.

Iz knjige “Tumacenje pravoslavnog bogosluzenja“