Hrishtjanstvo, Islam, Hinduizam, Budizam, Gnosticizam su jasno definisani za razliku od pojma Satanizam.
Postoje i razna objasnjenja kao i razni oblici istog.
Satanizam, sam po sebi mozda ima neka tumacenja cak i realnija od Hrishtjanstva ali gubi smisao i dobija jednu zlu konotaciju zbog generacija koja su ga propagirala na razlicite nacine i kroz razlicito vreme.
U samoj "religiji" satanizma zabranjeno je recimo ubijanje, samoubistva, rituali zrvovanja kao i ubistva cak najvetjih neprijatelja. Nisu se smeli ubijati vetj samo onesposobiti. Zivot je svetinja., a u odnosu sa okolinom vredi politika sa stanovista motji i uzvratjanja istom merom....oko za oko zub za zub. Nema prastanja a osvetoljubivost je na visokoj ceni.
E pa sad, razmislite koliko licite na pravog hristjanina ili na satanistu? Moje je misljenje da je pravih hristjanina danas jako malo i da su vise ljudi pokupili elemente ove nazovi religije nego od samog hristjanstva. Mozda gresim ali mislim da ne.
Dalje...Satanisti koji prihvataju ideju postojanja Satane kao osobe, ne iskazuju veru i odanost kao hristjani ili pripadnici nekih drugih velikih religija.
Prema ucenju, ljudi su stvorili pojam Boga, a Satanisti ne zele prihvatiti tudji, vetj stvoren oblik, vetj sami traze pogodan oblik, jer Bog nije osoba, vetj sila prirode koju oni dozivljavaju na neki svoj nacin.
Raj i pakao za njih ne postoje.
Teze snazi, samostalnosti, lukavosti, inteligenciji....
Negiraju duhovni razvoj, samospoznaju, misticna iskustva, humanizam
Goticki satanizam je krajnje zla i izmisljena religija, kad kazem krajnje zla onda se moze samo predpostaviti sta ona propagira i koje zakonitosti nosi u sebi.
Nista bolji nije ni maloletnicki satanizam, koji je po meni socijalni fenomen i oblik mladalackog bunta.,propagira nesto samo njima znano i traje kratji vremenski period. Obicno se isticu upraznjavanjem raznih oblika vandalizma, rusenja grobova, crtanja grafita sa raznim satanistickim simbolima, nasilnicko ponasanje, narkomanija itd...Nazalost njegove posledice po coveka mogu biti mnogo gore i zastrasujutje. E to su po mom misljenu SEKTE i ne treba ih poistovetjivati o samim pocecima nastanka Satanizma.
Upravo tu se vratjam na pocetak posta.....
"Satanizam, sam po sebi mozda ima neka tumacenja cak i realnija od Hrishtjanstva ali gubi smisao i dobija jednu zlu konotaciju zbog generacija koja su ga propagirala na razlicite nacine i kroz razlicito vreme."
Postoji i niz drugih oblika i nacina ispoljavanja te nazovi religije, koje je jako tesko analizirati i dobiti nekakvu pravu sliku.
Satanizam po mom misljenju ipak ne moze dovesti do nekakvih potpunih religioznih ispunjenja (Spoznaja istinske volje npr.)i zbog toga ne moze ni dobiti prolaznu ocenu niti biti priznat kao religija, vetj samo kao minorna pojava i mislim da ne zasluzuje publicitet koji su me pridaje.
|