Pogledajte jednu poruku
Old 13.09.2008, 02:24 PM   #9
GstopDmobing

GstopDmobing's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 04.01.2008
Default Ako je reč o CZ (Crvena zastava) pištolju ...

Citat: Autor citiranog posta PG_mali88
View Post
Dali bi neko napisao karakteristike CZ 7.65mm (tako pise na pistolju) ,to mi je djedov pa da vidim sa cim raspolazem, vaze misljenje o njemu.Inace metkovi su dosta mali,kao i pistolj :D ,vase misljenje o njemu?
onda je on oznake M70 ili M70(k), a kalibra je 7,65 mm, i radi se o veoma malom ali normalnom čoveku sasvim dovoljnom i prihvatljivom pištoljčiću koji je u EX SFRJ dužila ondašnja MILICIJA i JNA ... Mada ga je bilo i u "slobodnoj prodaji" ... (Ne bukvalno slobodnoj, već jasno na osnovu pribavljene dozvole od strane nadležnog SUP-a).
Ja sam ga npr. službeno dužio i nosio godinama, i bio sam sasvim zadovoljan ... Težak je mislim oko 700 - 800 grama, ima okvir sa 8 metaka ... Lako se rasklapa, odražava ... Nije zahtevan ...
Onaj pištolj koji sam ja dužio je bio M70(k), što će reći sledeće. Pošto je kod tog pištolja cev poseban segment (nije fiksirana za rukohvat) već se odvaja kao zaseban deo ili segment, na istom se mogla menjati cev i isti je sa drugom cevi mogao ispaljivati municiju kalibra 9 mm, ali "kratki 9 mm", ne "dugi 9 mm" ... Koliko je precizan, to je već i stvar kakav strelac puca iz njega ...
To je bio pištoljčić više "preventive radi" ... Ono što bi se reklo, čisto da nisi bez pištolja ...
Mada postoje i manji pištolji od njega kao npr. ČEŠKA ZBROJOVKA kalibra 6,35 mm ... Itd,itd,itd ...
Eto ukratko toliko o tom pištolju ...

P.S.
A prvi pištolj CRVENE ZASTAVE u kalibru "dugi 9 mm" koliko je meni poznato je bio model CZ 88 ...
Fantastično lep pištoljčić ... Isto 8 metaka ... Lagan ...

CZ 99 je već ogroman komad željeza, koji leži dobro u šakama Vlade Divca ili Žarka Paspalja ...
On mi se ne sviđa uopšte, mada ima veoma dobrih osobina ...