Pogledajte jednu poruku
Old 26.07.2008, 07:13 PM   #132
Sabic

Sabic's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 26.07.2008
Default Pročitajte Ustav SFRJ iz 1974.

Citat: Autor citiranog posta The_Rocket
View Post
Ja sam se rodio u Jugoslaviji. BiH je u toj Jugoslaviji bila jedna od republika i imala je pravo na otcijepljenje, kao i sve druge republike. Budi realan, Jugoslaviju nisu srušili Muslimani, oni su je najviše voljeli. Ideja o bratstvu i jedinstvu je zadnja umrla u Bosni. Otišli su Slovenija, Hrvatska, pa tek onda Bosna. Bosna se nije izdvojila iz SFRJ, nego iz nečega što je od te SFRJ ostalo. Kako god da je Bosna tada postupila, bilo bi "neispravno", jer je nemoguće zadovoljit sva 3 naroda, koja imaju različite apetite. Da je Bosna ostala u Jugoslaviji, ona ne bi bila za bratstvo i jedinstvo, odnosno bi, ali za bratstvo sa Srbima. Poznato ti je da u BiH pored Srba žive i Bošnjaci i Hrvati. Bosna je bila država prije Jugoslavije, jeste i ostaće.

Srbi u BiH su jedan od tri konstitutivna naroda. Republika srpska je entitet, ustavna kategorija. RS nije federalna jedinica, prema tome, ne može se otcijepiti.

Meni jeste bilo lijepo u Jugi, draža mi je država sa preko 20 miliona stanovnika, država sa morem, planinama, ravnicama, država sa jakim reprezentacijama, itd, itd.... Ja sam najmanje kriv za njeno raspadanje.

Ti možeš dozvoliti emocijama da za tebe govore, ili razumu. Ja ću se držati razuma i činjenica. Kada je počeo rat u BiH, mi smo imali embargo na uvoz oružja. Samo ova činjenica ti je dovoljna da znaš koliko nam je svijet bio "naklon". Srpska vojska, znamo, kako je bila opremljena. Kada je armija BiH ojačala i krenula u ofanzivu, počela oslobađati gradove, došla pred Banja Luku, Amerikanci su rekli, STOP! To je opštepoznato. U tom kontekstu govorim o zinulim guzicama, jer da nije bilo tog STOP, RS bi danas dosta drugačije izgledala. Ali stvarno ne bih da pričam o tim godinama, to ne vodi ničemu.

Nepravedno je da ljudi danas plaćaju ceh Miloševićeve politike. Ako išta, onda je zapad u Miloševićevoj Srbiji trebao priznati nezavisno Kosovo. Moraš shvatiti da za Kosovo nije kriva ni Bosna, ni Vojvodina, ni Sandžak, ni Bog otac. To je rezultat Miloševićeve politike.
Greška za greškom. I najvećem laiku može da bude jasno, da je SFRJ razbio tzv. "Zapad" svojom podrškom onima, koji su počeli da rade na njenom razbijanju odmah poslije II. svjetskog rata. Poslije Titove smrti svima se ukazala prilika, pa su krenuli da ostvare svoje raznorazne "stoljetne" i "tisućljetne" snove. Sad imaju, šta su tražili. Živim u vivšoj Republici, za koju se govori da "je najbolje prošla". Glupost. Dobro su prošli političari i poneki poduzetnici. Obični čovjek, potrošač, mnogo je više izgubio, nego dobio. Nažalost, morat će proteći mnogo vode i Savom i Dunavom, a Bogami i Unom, da to mnogi shvate ili bar da steknu toliko hrabrosti, da to sami sebi priznaju. Što se tiče svih tih novih tvorevina, ja kao pojedinac ih ne priznajem. Na to imam pravo. Kako da priznam ili ne daj Bože poštujem nešto ili nekoga, ko mi je uzeo državu, koju sam volio, identitet, na koji sam bio ponosan.
Što se tiče svih tih dešavanja tokom raspada: Svako, ko je radio na raspadu ili ga potpomagao, moj je neprijatelj. Pa makar bio i moj rodjeni brat, a kamoli pripadnik moga naroda. Najveći zločin učinili su hrvatski političari (ne narod) protjerivarenjem Srba sa njihovih stoljetnih ognjišta. Sem toga u SR Hrvatskoj su Srbi bili kostitutivan narod, pored Hrvata. O Bosni da ne govorimo. Nažalost je pobjedila svjetska politika sile, hipokrizma i dvojnih mjerila. Nažalost živimo prekratko, da bi doživjeli i njihov poraz, koji je neizbježan. Republika Srpska-država? To de facto već jeste. Imaju sva prava. Samo nenormalan ili totalno neobaviješten mozak može to da im osporava. Svima pozdrav, pa bez zamjerke.
Sabic nije na forumu   Odgovori sa citatom