Učenje ,zadovoljstvo ili mučenje..
Da li će biti zadovoljstvo ili mučenje zavisi kako se postaviš i šta sa tim što želiš da naučiš ,želiš da postigneš.Učenje se bazira na zapamćivanju gradiva koje se uči.Nekom nije prepreka čak ni glasna muzika dok uči.Sve zavisi od materije koja se pamti.Materija koja se bazira na pisanju i vežbanju(rešavanje raznih zadataka ) ja mogu da radim i uz najglasniju muziku..ostalo u noćnoj tišini!Kada se govori i učenu kao procesu potrebno je imati u vidu :motive,uslove i volju..
Motivi učenja su značajan elemenat u mehanizmu učenja. Ako je reč o pozitivnoj motivaciji, da se, recimo, završenom školom postigne neka subjektivna korist, afirmacija u društvu ili željeni cilj, onda je učenje znatno olakšano, bolje se pamti, a ono što je upamćeno postaje mnogo sigurnije i trajnije.
Uslovi za učenje - često čujemo kako neko kaže da nije imao uslova za učenje! Međutim, u udobnoj fotelji i s prepunim želucem teško da se nešto može naučiti. Onaj ko želi da uči sam stvara uslove za rad, nade mogućnosti i uslove za učenje.
Volja da se nešto nauči - svakako je najvažniji element učenja. Ako postoji volja za nekim saznanjem, tada se uči lakše i brže. Kad jednom učenik stekne sliku šta želi da nauči, potrebno je da u tome bude istrajan i dosledan. Interesovanje učenikovo treba da bude njegov motiv učenja.
Ponekad odrasli umeju da kažu: "suviše sam star za učenje." Međutim, to su samo dobri izgovori, jer oni ne misle da su prestari za učenje. U pitanju je samo lenjost. a za učenje nikad nije kasno, jer učenje je: "Bogatstvo siromašnima, čast bogatim, pomoć mladima i potpora starima." i ''Čovek se uči dok je živ!''