Tema: Tito
Pogledajte jednu poruku
Old 30.05.2008, 02:00 PM   #284
Freelance

Freelance's Avatar

Status: Banovani Član
Korisnik od: 06.01.2008

Citat: Autor citiranog posta MARLI
View Post
Direktna posledica Titove politike je nezavisnost Kosova.

Da nije Tito posle II svetskog rata otvorio granice prema Albaniji i povezao dva nicim slicna naroda, ne bismo imali milione Albanaca danas na Kosovu a bilo ih je samo 2% nekada...

Bratstvo i jedinstvo nekada - danas Velika Albanija.

Neverovatno koliko se neznanje ispoljava kod ostrascenih diskutanata. Ili je to slucaj sa novim neinformisanim generacijama. Da pomenem samo nekoliko detalja.

Prvo, pitanje zaduzenja. Notorna neistina da je zemlja kojom je Tito vladao bila prezaduzena. Danas je Srbija duzna 30 i kusur milijardi (zaduzenje samo za osam godina vladavine zutih), a u vreme raspada SFRJ cela zemlja je bila duzna 18 milijardi. Ako se napravi uporedjenje sa zemljom od 24 miliona stanovnika (SFRJ) zaduzenom sa 18 milijardi dolara i sa zemljom od 10 miliona stanovnika (danasnja Srbija) zaduzenom sa 30 milijardi, onda se dobija jasna slika visine zaduzenosti po glavni stanovnistva. Uz to treba imati u vidu da je od 1945. pa do danas, prvo, obnovljena cela zemlja, a pri kraju 80tih godina proslog veka SFRJ je usla u grupu srednje razvijenih zemalja Evrope. Danas je Srbija poslednja u Evropi sa 24% drustvenog proizvoda u odnosu na period kada su uvedene ekonomske sankcije pocetkom 90tih godina. Danas Srbija izvozi samo hranu po veoma niskim cenama, a uvozimo po evropskim. Danas se nista ne gradi, a rasprodaje sve sto ima kupca.

Logor Goli otok. Privremeni, u vreme Rezolucije IB, kada je veliki broj komunista bio prostaljinisticki orijentisan i spreman na novu revoluciju. Trebalo je to spreciti. Pitanje sistema, tzv. prevaspitavanja logorasa je bio krajnje nehuman, ali njihova izolacija je u vreme kulminacije krize i najveceg stepena opasnosti od sovjetske okupacije bila neophodna. Da nije bilo Golog otoka i drugih manjih logora SFRJ bi kao i Madjarska i Cehoslovacka bila okupirana od strane trupa Varsavskog pakta.

Naseljavanje Albanaca na KiM. Izmisljena prica. Njihovo naseljvanje na KiM je otpocelo sa velikom seobom Srbalja pod Arsenijem III i docnijim iseljavanjem. Zatim, KiM su Albanci naseljavani u toku dva svetska rata. Dakle, vecina stanovnika Kosova su bili Albanci jos od davnih vremena. Iseljavanje Srba je nastavljeno i pod Titom, ali onda je zemlja kupovana od strane Siptara i do deset puta skuplje nego u drugim delovima Jugoalavije. Malo statistike ne bi skodilo.

Hrvatske granice. Ko ne zna istoriju Kraljevine Srba, Hravata i Slovenaca, odnosno kaznije Kraljevine Jugoslavije, bolje neka cuti. Kolike privilegije su Hrvati dobili od Aleksandra Karadjordjevica. U vreme posle II svetskog rata, Hrvatkas je uvecana za Istru, Zadar i neka podrucja kopnene Dalmacije, kao i sa velikim brojem ostrvlja koja su do kraja II svetskog rata pripadala Italiji. Za vreme Tita, Jugoslavioja je bila najveca i najbrojnija od njenog fformiranja.

Muslimani, Bosnjaci, Makedonci, Crnogorci. Sve sam “Srbin do Srbina”. Zasto se ljudi upustaju u diskuusiju o stvarima koje su im nepoznate. Moje je pravo kako cu ja da se nacionalno osecam. Garantujem da nema Srbina koji ne nosi i druge DNK a ne samo slovenske, a da ne govorimo srpske. Sve je to teska mesavina kroz vekove. Samo ljudi to ne prihvataju. Psiholoski im je neprihvatljivo. Pa mi smo na Balkan dosli zajedno sa Avarima. A ovde je bilo i romanskog i ilirskog stanovnistva. Ovo nije bila pusta zemlja. A tek za vreme petovekovne vladavine Osmanlija.

Tito je bio veliki drzavnik, Jugoslavija je bila uvazavana drzava, mi uvazavani gradjani Evrope. Putnici sa crvenim pasosom su odlazili u gotovo sve zemlje bez vize. Sa svim zemljama smo imali ugovore o konzularnim odnosima i zdravstenoj zastiti. Jugoslavija je proizvodila blizu 300 hiljada automoblia i kamiona, zatim, 80 hiljada traktora, izgradjeni su novi gradovi (samo N.Beograd je grad za sebe sa oko 300 hiljada stanovnika), moderan auto put od krajnjeg severa pa do Nisa. Proizvodili smo naoruzanje koje smo izvozili u brojne zemlje. Da ne govorimo o lakoj industriji. Sada se sve to rasprodaje po bagatelnim cenama ili unistava. Hvala lepo, ja bih, ipak, pre ziveo pod diktatorom Titom, nego pod zutim Tadicem. Danas se namnozilo tusta i tma lopova - zadriglih i priglupackih politicara da je i bogu tesko.

Poslednju izmenu radio/la Freelance: 30.05.2008 u 02:53 PM.
Freelance nije na forumu   Odgovori sa citatom