Pogledajte jednu poruku
Old 26.05.2008, 09:20 AM   #211
GstopDmobing

GstopDmobing's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 04.01.2008
Default Veruj mi prijatelju da grešiš gadno...

Citat: Autor citiranog posta udjibranko
View Post
Cela prica o cepanju nekog dela teritorije neke drzave, konkretno bivse SFRJ se sastoji u sledecem: radjanju nacionalne svesti.

recimo, hrvati nikad nisu postojali kao narod i njima se nacionalna svest prvi put pojavila posle prvog svetskog rata. nakon drugog svetskog rata, ona je pospesena uz pomoc tita. hrvati pod broj jedan nisu imali cak ni zakonsku osnovu, cak ni raspisivanjem nekog referenduma ili bilo kog drugog nacina da odcepe tu republiku jer.. hrvatsku su cinila 2 konstitutivna naroda. hrvati i srbi, i nikakva drasticna odluka (koja bi mogla da steti drugom konstitutivnom narodu nije mogla da bude donesena) hrvati su to promenili ukidanjem svog ustava, i pisanjem novog u kome su srbi izbaceni kao konstitutivan narod = poceo rat.

e sad sto se vojvodine tice, ljudi poput canka, i ostali separatisti, pokusavaju srpskom narodu i ostalim manjinama da usade u svest neku "ideju" da srbi koji zive ovde, nisu srbi, vec vojvodjani, a to cine iz licnih interesa a ne zato sto ce narodu biti bolje, sto pre narod shvati da takvi ljudi koji zovu na separatizam, ustvari sami svom narodu navlace nevolju na vrat, a posle se deru kako je to maltretiranje i ostala sranja, to ce tim narodima biti bolje. ne samo ovde na nasim prostorima nego bilo gde u svetu. cist primer sranja je hrvatska. nicega ne bi bilo da su se drzali sami svog ustava koji im je napisao njihov zemljak tito. nije im srbin to pisao nego hrvat. a onda su oni odlucili da se pozabave menjanjem i ubedjivanjem stanovnistva kako je njihov potez dobar i skroz opravdan, brisanje 40% hrvatskog stanovnistva iz ustava (srbe). sjajan potez, koji su srbi tamo mirno trebali da prihvate.

e isto ti je i ovde sad, pokusavaju da ubede srbe koji zive u vojvodini da oni nisu srbi, ali srbi dobro znaju ko su i odakle su, i nece neki polutan koji ima zelju da i on malo vlada, makar nekom manjom teritorijom, uspeti te srbe da ubedi u ideju da su svi u vojvodini vojvodjani a ne srbi i ostali narodi... tu pricu ce mozda da piju madjari i hrvati, ali jbg, suvise je to malo ljudi, i iskreno bih voleo da srbija raspise referendum na kojem bi se ljudi iz vojvodine izjasnili, i jednom za sva vremena zapusili usta separatistima.

pozivaju se na to da srbija krade pare vojvodini i ne daje joj koliko zasluzuje, a vojvodina ne proizvede ni dovoljno zita za srbiju a ne izvoz. ali i to je verovatno greska srbije, posto osim sto daje budzet vojvodini (koji ona moze da investira u svoju poljoprivredu) treba da napravi jos jedan budzet za seljake u vojvodini verovatno, kojima bi kupili djubrivo, seme i nove masine. vi se bolje zapitajte gde su godinama pare trosili politicari iz skupstine vojvodine. a cak i kad bi vojvodina dobila nezavisnost cisto na 5 godina kao probu, isto bi bilo. ne bi ni sami za sebe dovoljno proizveli a ne za izvoz.... budale... za informaciju. srbija proizvede vise kukuruza od vojvodine.

manite se vise tih ideja o separatizmu i radjanju nekih tamo nacionalnih svesti, zakasnili ste 2 veka. to se radilo pre 200 godina, a ne sad. sad je kasno sad je prosao voz. okrenite se nekim pametnijim temama a ne glupavim pricama koje nikome dobro ne donose, nego samo zlo i patnju. dosta bre vise opametite se malo....

@ GstopDmobing :

to sto ti radis je upravo to, navodis primer kako je srbija ukinula autonomiju vojvodini, ja cu te samo pitati, i nemoj da se siris na to koliko je to "lose za vojvodinu i ostala sranja" nego konkretno odgovori.

tebi se cini da to nije uredu, ali je uredu ukinuti jedan narod koji cini 40% stanovnistva hrvatske. hrvati su sami sebi navukli rat na vrat, nismo im ga mi nametnuli.

a te price da vojvodina nikad nije bila srpska... eh to moze da kaze samo neko ko nije srbin. tako da brale moj, ti bas spadas u taj primer separatista koji misle na svoju guzicu a ne na narod. prestanite da mudrujete mnogo i da huskate. dosta je bilo.

zivim ovde i od tog ukidanja autonomije sve do sad, i (ne racunajuci period kad je celoj srbiji bilo grozno - embargo + sankcije) isto mi je bilo i tad i sad. svim mojim drugarima pa cak i rodbini koji zive na selu i obradjuju zemlju nista gore nije bilo od tog ukidanja autonomije, tako da mani se te price da vojvodina ne moze da funkicionise bez "boljeg statusa". to mogu da pricaju samo oni, koji zele a ne mogu, da kradu para trenutno koliko bi mogli kad bi imali vise para na raspolaganju.
Sve ovo što sam ja naveo kako bi se povela diskusije i o toj slobodno je možemo nazvati "vrućoj temi", ja apsolutno ne zastupam niti u jednoj jedinoj reči...

Naveo sam na nekoliko mesta da je izvor tekstova koje sam postavio ovaj sajt:

Liga socijaldemokrata Vojvodine

Sačuvaj me Bože da u bilo koje pomisli od mene lično da sam zagovornik te i takve ideje...
Jednostavno se ta tema nametnula sama po sebi, i to ne danas i ne pre par dana, već od davno pre... Uostalom ako ćemo iskreno od onog momenta od kad se Vojvodina pripojila Srbiji...

Ponavljam i podvlačim da sam svim svojim bićem protiv bilo kakvog komadanja i rasparčavanja teritorija Republike Srbije... Identično mišljenje delim po pitanjima teritorijalne celovitosti Reublike Srbije i nemogućnosti bilo kakvog separatizma i po pitanju Kosmeta, i po pitanju Vojvodine, i po pitanju Sandžaka, itd,itd...

Mislim da je u kontekstu Tvog obraćanja meni u pitanju nesporazum i nerazumevanje onoga što sam ja hteo pokrenuti ovom temom, jer sve u uvodnom delu navedene stvari i bukvalno rečeno "fakti" su nešto što se narodski rečeno "oseća i dobrano zaudara u vazduhu", bez obzira koliko to nekome izgledalo čudno ili ne daj Bože zlonamerno!!!

Uostalom glavni ideolog i otvoreni javni zagovarač tih ideja i predvodnik takvog kova ljudi je čovek iz ZES koalicije - Nenad Čanak, a ne ja...

A narod je glasajući za tu političku koaliciju, ujedno indirektno podržao i Čankovu političku opciju i viziju Vojvodine u budućnosti ... Iskreno ja nisam pristalica te smušene koalicije ...