Ovo sa Boingom sam i cuo i procitao mali milion puta. Iako je to klasicno nerazumevanje teorije o kojoj se prica :), moram da kazem par stvari, pa da povecam verovatnocu, cisto iz zabave :)
Moramo prvo uzeti u obzir to da nije bitno sa koje ce strane potrebni element da dodje u celiju. Dakle, da bi ga uporedili sa boingom, moramo slicnu stvar da uradimo i kod njega. Bitno je da elementi budu naslagani u gomilu, ne i da se srafovi smestaju u odgovarajucu rupicu. Vec raste verovatnoca, ogromnom brzinom, zar ne?
'Ajde sada da uzmemo u obzir i to da elemenata koji cine celiju ima na milione (da ne nabrajam sta sve cini celiju (pa cak i primitivnu)). Dakle, mora biti elemenata za milione boinga, ne samo za jedan. Uau, opet raste verovatnoca.
Sada uzmimo i to da ukoliko nekoliko pravih elemenata dodje na svoje mesto (u celiji ili u hrpi sa boingom), ti elementi se vise ne odvajaju od celije. Hmmm
Zatim dodamo i sledecu stvar, posto su ti delovi nerazdvojivi, uragan ih moze nositi dalje, pa ih sklopiti sa gomilom na kojoj se nalaze delovi boinga kojih nema u prvoj gomili. Raste verovatnoca, zar ne?
Naravno, uzecemo u obzir i celije koje nisu uspele (iliti previse nepotrebnih srafova je palo na jednu kamaru), tako da ce celija izumreti, ili ti delovi boinga vise nisu interesantni za nas. Odbacujemo milione boinga, milione celija.. ali imamo materijala za jos milione.
Naravno, neke celije nece izumreti,nego nece prihvatiti nepotrebne elemente. Tako da imamo gomile delova za boing od kojih ce se suvisni elementi odbiti. Naravno, te gomile ce uragan nositi i dalje, pa ce ih (mozda) spojiti sa nekom drugom gomilom (o kojoj sam vec pricao) :)
Iz pasusa u pasus verovatnoca se povecava, a nisam uneo ni jednu visu silu u to, nego jednostavno prirodnu selekciju (a ona nam je osnova u ovoj prici). Ta ideja o neverovatnosti malo gubi na snazi.
No, mislis li da je veca verovatnoca da se ovako stvori novi boing, ili da jednostavno nastane iako ni jedan sraf tog boinga nikada nije ni postojao? Think
E sad, jedan problem kod ljudi koji spominju boing (ne kazem za tebe, kazem uopsteno) je taj sto oni unapred planiraju sta bi trebalo da bude napravljeno (npr boing). U samom stvaranju prvih organizama, niko nije planirao ili ocekivao sta ce nastati. Kad se dva elementa spoje, deluje prirodna selekcija. Ako se mogu spojiti spajaju se, ako ne.. jednostavno se 'ignorisu' :)
Zatim, poznato je da su pojedine amino-kiseline, organski molekuli i sl pronadjeni na meteoritima koji su pali u dalekoj proslosti, tako da postoji verovatnoca da su i te amino-kiseline ucestvovale u stvaranju prve celije. (nisam napisao da jesu, nego da postoji verovatnoca)
|
|
|
|
|
|
Tacno,samo ta mogucnost kopiranja,dijeljenja,nastajanja primitivnog organizma,ali nekada i vrlo slozenih,pitanje je da li je spontano-slucajno,tek onako,zar ne |
|
|
|
|
U daljoj reprodukciji nema slucajnosti. Samo prirodna selekcija.
|
|
|
|
|
|
Zanimljivo,zaista zanimljivo baviti se poreklom celije.Koliko mi je ponzato u citologiji postoje 2 ili 3 teorije o nastanku celije.Znas li koje su? |
|
|
|
|
Upoznat sam okvirno sa tim (ako mislis na nastanak prve celije), mada ne dovoljno (sto sam vec naglasio u predhodnoj poruci). Zasto? Imas nesto zanimljivo?