|
|
|
|
|
|
|
Kvebek je na referendumu 1995 trazio suverenitet u odnosu na Kanadu uz opciono nudjenje partnerstva sa ostatkom Kanade. Protiv je glasalo 50.5%. Za ove ostale cemo sacekati da vidimo. Mada su razlike ogromne. U vecini ovih drzava se vodi izuzetno aktivna politika sa ciljem da se omoguci funkcionalni suzivot tih zajednica. Dok na Kosovu takve politike nije nikada bilo ni u tragovima. Imas detaljnije gore. :D
|
|
|
|
|
Vodi se i sada takva politika od promena 2000te,kada je premijer bio vas i nas zoran djindjic. ali njih NE INTERESUJE ko je na vlasti, u glavi je samo nezavisnost.
I ponavljam ti, referendum nije bio za otcepljenje, vec je pitanje bilo da li vlada kvebeka da ide sa politikom ka nezavisnoscu ili ne. Da je prosao referendum, onda bi krenula kampanja i insistiranje u medjunarodnoj zajednici da se otcepi kvebek.
|
|
|
|
|
|
|
Jos jednom, to nisu kolonije. To su prekookeanske teritorije koje nisu u sastavi GB vec samo priznaju njen suverenitet nad njihovom teritorijom. Nesto kao sto je suvereni deo Srbije hotelska soba u Londonu u kojoj se rodio prestolonaslednik (inace Britanska Imperija nije nikada kontrolisala kompletnu teritoriju danasnjih SAD). A sad i ti lupas gluposti. |
|
|
|
|
Ma znam vrlo dobro sta su kontrolisali lol, ali poenta je da i dan danas imaju suverenitet nad mnogim ostrvima. I zasto im je to bitno, nego iz teritorijalnih razloga? Pa i ako imaju samo suverenitet na papiru, zasto im je onda to bitno?
|
|
|
|
|
|
|
Severni Kipar je proglasio republiku a tamo nema separatistickih pokreta (i opet vices). Kako moze da nema separatistickih pokreta kada su proglasili republiku? A nju je samo Turska priznala jer Kipar ima poprilican broj zemalja kao vojne i ekonomske saveznike koji ne zele da priznaju nesto sto je na stetu Kipra (secas se, saveznici su oni koje mi prakticno nemamo zadnji 20tak godina). |
|
|
|
|
Nema separatistickih pokreta? AHAHAHAHA PROGLASILI SU REPUBLIKU UNUTAR KIPRA JBT! LOL kakav argument AHAHAHAH i opet ti sa svojim saveznicima. Znaci ko ima dobre saveznike, moze da rade sta hoce. I da ti sravne drzavu sa zemljom , da nema vise srba i srbije, ti bi samo rekao "jebi ga, saveznici , eto sta ces, jebes srbiju".
|
|
|
|
|
|
|
Sto se Severne Irske tice 1973 je odrzan referendum sa pitanjem da li zelite da se NI prikljuci Republici Irskoj ili da ostane u sastavu GB. Oko 60% od ukupnog broja stanovnistva se izjasnio za ostanak u GB. A kasnije je potpisan i mirovni sporazum (Dogovor u Belfastu 1998) koji je takodje izglasan na referendumu sa 70% podrske od ukupnog broja birackog tela. (da li sam ti vec rekao da opet vices?) |
|
|
|
|
Ma nije bitno to, bitno je da IRSKA trazi da to bude deo njene teritorije, i poziva se na suverenitet (jer je to jedno ostrvo). Zasto oni ne odustanu od toga, a svi su u EU? LOL
|
|
|
|
|
|
|
Otkud ti znas da oni hoce nezavisne drzave? Foklandska ostrva sa svojih 3500 stanovnika bi bili veoma produktivna nezavisna zemlja. A rat oko njih je zapocela Argentina, tj vojna hunta koja je u to vreme bila na celu Argenitine. Razlog je isto kao i kod Slobe kada je indirektno dozvolio proon Srba iz Krajne - da bi skrenule paznju na masovne proteste protiv njih i zaslepile narod ratom i nacionalizmom. Sto se tice nalazista nafte, predpostavlja se da ih ima, ali i da su ekstremno nepristupacna tako da su neisplativa za eksploataciju. (inace Argentina je istupila iz tog sporazuma odavno). Ili teritorije Antarktika koje Britanija kontrolise. Pingvini bi mogli da prave svoju drzavu. |
|
|
|
|
Antartik i koje kakve teritorije na tihom okeanu nisam ni nabrajao. Rekoh ti vec, 250 000 stanovnika u britanskim kolonijama. I logicno je da to pripadne zemlji u okruzenju, a ne 20 000km udaljenoj britaniji.
|
|
|
|
|
|
|
Mada priznajem da si jedno u pravu. Jebe mi se za granice i velicinu drzave u kojoj zivim ako mogu da ja, moja porodica i ljudi u mojoj okolini u njoj zivimo dostojanstven zivot. Sto se mene tice moze da bude i velicine Vatikana i da se zove Aganeighaioegaoefaoi. |
|
|
|
|
Naravno, jos samo cheda kad bi to rekao bio bi srecan i zadovoljan. Ovo i jeste poenta svega, barem si posteno rekao. Ali zato je dobro, i nadam se da ces traziti azil, jer nam zaista ne trebas.