Pogledajte jednu poruku
Old 07.05.2008, 05:41 AM   #30
MARLI

MARLI's Avatar

Status: Globa(L)
Korisnik od: 16.02.2007
Godine: 24
Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku MARLI

Citat: Autor citiranog posta Shadowed
View Post
Btw, Marli, zasto pises bog velikim pocetnim slovom? :-)
Citat: Autor citiranog posta razbarusenaBUVA
View Post
Zar pitanje nije uputjeno Marli, il' sam ja obnevidela? I da, bash me zanima njen odgovor na ovo pitanje. O:-}
Ako ne verujem u Boga, ne znaci da ne verujem u pravopis :D

Citat: Autor citiranog posta Ivaan
View Post
Dobro, ja ti rece da prvo moras da poznajes nesto da bi o tome mogla da pricas.
Ok, ako ja ne poznajem, a trudila sam se, kako znas da ti ''to'' isto poznajes ?
Na osovu kog iskustva ?

Opisi mi kako izgleda taj Bog u tebi ?
U kom delu svesti si ga nasao ?
Nasao si ga dok si sanjao ili sta si vec radio?
Neka meditacija ?
Usao si u sebe ?
Gde si ga nasao ?

Citat:
Jel ti stvarno mislis da znas ko si i da mislis da znas sta je tvoja svrha?
Mislim da savrseno znam ko sam. Ono sto mozgom ne mogu da pojmim ne moze mene da definise. Zar ne ?

I ni jedan covek ne moze da bude Bog, jer sto rece Shadowed, ako smo Bogovi zasto onda nismo SVEMOGUCI.

Ti, ako mislis da si Bog, da li mislis da si svemoguc i da mozes da utices kao takav na sve oko tebe ?

Nadam se da si svestan da neke stvari ipak ne mozes da promenis niti da delujes na njih. (Ako pravilno razumem tvoj pojam da si ti Bog.)

Citat:
Pokusacu metaforicki da ti objasnim ono sto sam malopre rekao. Da uzmemo primer mora. More je jedna celina sacinjena od vode. Celina ne moze da spozna sebe kao celinu. Da bi to uradila, mora da se podeli na vise celina. E sad zamisli da to more eksplodira stvarajuci bezbroj manjih celina - kapi vode. Svaka ta manja celina je idalje voda, njena sustina je idalje ista. Ima sve ono sto je imala i dok je bila more. Svaka od tih kapljica postaje svest za sebe i svaka ta kapljica jednog dana moze ponovo da se sjedini sa svim ostalim kapljicama i da opet nastane jedna celina - more.
A sta ako kapljica vode bude novo more za sebe i podeli se na jos celina kako bi spoznala svoju celinu ? I tako do u beskonacnost ? Na primer. Ne mora tu da bude kraj.

Citat:
Samim tim razdvajanjem celina, nastaje i "Praznina" izmedju - Prostor. To je ta praznina u budizmu, to je taj Bog koji je svuda oko nas, jer praznina se nalazi u svemu, pa i u atomu. Ta Praznina je prostor koji drzi sve na okupu.
''Praznina'' u prvoj recenici razdvaja a u poslednjoj drzi na okupu ?

Citat:
Najveci deo univerzuma jeste upravo praznina. Da nema materije koja se nalazi u prostoru, ti nikada ne bi mogla da spoznas prostor i prazninu, jer bi to bilo sve sto imas. Jedna od tih kapljica si ti kao dusa koja ima svoju svest, a u materiji i svoj um. Upravo ono sto su mnogi duhovnici pricali, duhovnost je pronalazenje sebe, shvatanje svoje sustine, ali to ne mozes da shvatis dok ne pocnes sobom i da se bavis. To ne mozes da shvatis dok nemas svest o tome, niti si svesna ko si i sta si.
Slazem se, ne mozes naci sebe dok ne pocnes sobom da se bavis. Ok.

Ali, zasto ta svest o sebi mora da bude povezana Bogom?
Zasto ne kazes za sebe : Ja spoznajem sebe na osnovu Praznine.

Ne mozes reci sledece : Ja sam ta Praznina (posto je Bog Praznina).

Praznina razdvaja kapljice, razdvaja dakle tebe od drugih kapljica , ljudi ili cega vec, ali ti nisi ta Praznina.

Ti sebe spoznajes na osnovu Praznine (Boga) ALI NISI BOG (Praznina).

Citat:
Isus je govorio - Ja i Otac smo ista stvar - ne zato sto je on Boziji sin, a drugi nisu, nego zato sto je on shvatio svoju sustinu i spoznao je ko je i sta je. Prema tome, Bog je u svakom od nas, jer je Bog sebe podelio na bezbroj manjih celina i u svakoj od tih celina jeste On kao sustina i svi smo mi u Njemu, jer smo svi u "Praznini". Jednog dana univerzum ce se skupiti u ono tacku iz koje je eksplodirao i ponovo ce da eksplodira stvarajuci novi univerzum i tako u vecnost.
Kako mozemo da budemo u Praznini ?
Nismo u Praznini jer nas Praznina samo odvaja kako si gore napisao, i mi eventualno mozemo da sebe spoznamo na osnovu Praznine, ali nismo mi ta Praznina. Nismo Bog.

Praznina (Bog) Je oko nas ,ako cemo tako, a ne u nama.

I iako mislim da Praznina nema nema nikakav znacaj, znaci niti nass povezuje niti nas odvaja, jednostavno je tu i postoji kao nista. Prosto ne deluje na nas ni u kom slucaju jer je ta Praznina Nista.

Verovatno zato sto pojmim tu Prazninu kao Nista i ne verujem u Boga.:rolleyes:

Poslednju izmenu radio/la MARLI: 07.05.2008 u 05:45 AM.
MARLI nije na forumu   Odgovori sa citatom