Pogledajte jednu poruku
Old 06.05.2008, 12:12 PM   #16
Ivaan

Ivaan's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 27.05.2007
Godine: 28

Citat: Autor citiranog posta MARLI
View Post
Ivane , to da li sam ja ili si ti Bog, to je tvoja pecepcija. Moja ne.

Ja nisam Visa sila , zar ne ?
Mozda ti za sebe smatras da si Visa sila, ako je tako, nemam nista protiv.
Veruj da si Napoleon ako hoces, ali ja svakako necu.
Nisam bas toliko obolela.
(Ne kazem da si ti oboleo, ali smatrati da si BOg je zesce diskutabilno.)

Ja koliko znam religije kazu da je Bog svuda oko nas, a ne da smo Bog mi.
Ali dobro, mozda ja ne znam nista.
Dobro, ja ti rece da prvo moras da poznajes nesto da bi o tome mogla da pricas. Jel ti stvarno mislis da znas ko si i da mislis da znas sta je tvoja svrha?
Pokusacu metaforicki da ti objasnim ono sto sam malopre rekao. Da uzmemo primer mora. More je jedna celina sacinjena od vode. Celina ne moze da spozna sebe kao celinu. Da bi to uradila, mora da se podeli na vise celina. E sad zamisli da to more eksplodira stvarajuci bezbroj manjih celina - kapi vode. Svaka ta manja celina je idalje voda, njena sustina je idalje ista. Ima sve ono sto je imala i dok je bila more. Svaka od tih kapljica postaje svest za sebe i svaka ta kapljica jednog dana moze ponovo da se sjedini sa svim ostalim kapljicama i da opet nastane jedna celina - more. Samim tim razdvajanjem celina, nastaje i "Praznina" izmedju - Prostor. To je ta praznina u budizmu, to je taj Bog koji je svuda oko nas, jer praznina se nalazi u svemu, pa i u atomu. Ta Praznina je prostor koji drzi sve na okupu. Najveci deo univerzuma jeste upravo praznina. Da nema materije koja se nalazi u prostoru, ti nikada ne bi mogla da spoznas prostor i prazninu, jer bi to bilo sve sto imas. Jedna od tih kapljica si ti kao dusa koja ima svoju svest, a u materiji i svoj um. Upravo ono sto su mnogi duhovnici pricali, duhovnost je pronalazenje sebe, shvatanje svoje sustine, ali to ne mozes da shvatis dok ne pocnes sobom i da se bavis. To ne mozes da shvatis dok nemas svest o tome, niti si svesna ko si i sta si. Isus je govorio - Ja i Otac smo ista stvar - ne zato sto je on Boziji sin, a drugi nisu, nego zato sto je on shvatio svoju sustinu i spoznao je ko je i sta je. Prema tome, Bog je u svakom od nas, jer je Bog sebe podelio na bezbroj manjih celina i u svakoj od tih celina jeste On kao sustina i svi smo mi u Njemu, jer smo svi u "Praznini". Jednog dana univerzum ce se skupiti u ono tacku iz koje je eksplodirao i ponovo ce da eksplodira stvarajuci novi univerzum i tako u vecnost.

@Shadowed Kako bi bilo da ako ti ne odgovora onako kako ja pisem, uopste ne citas?
Ivaan nije na forumu   Odgovori sa citatom