Pogledajte jednu poruku
Old 29.04.2008, 04:47 AM   #1
Minea

Minea's Avatar

Status: Moderatorka
Korisnik od: 14.08.2006
Default Bratancu polomio lobanju zbog vradžbina

NIŠ - Četvorogodišnji M. F. iz sela Velja Glava kod Aleksandrovca Župskog, koga je u subotu drškom od vila pretukao stric Dragutin F., oporavlja se od preloma lobanje na Neurohirurgiji u Nišu. Lekari se nadaju da dečak neće imati posledice, iako je reč o veoma teškoj povredi lobanje koja je uzrokovala i manje krvarenje na mozgu.

Ni kriv ni dužan, kako kažu meštani ovog zabitog sela podno Kopaonika, dečak se rođenjem našao u centru sukoba dve rođačke porodice.
Dragutin je bio ljubomoran na brata Dragana, dečakovog oca, jer ima sina. Majku dečaka, Dragutin je smatrao krivom što mu je supruga podarila dve ćerke i ostavila ga bez muškog potomka.
- Milku, dečakovu majku, Dragutin je optužio da mu je bacila čini i zavračala mu da nema sina. Ona je iz Crne Gore došla pre šest godina. Jedno oko joj je stakleno, što je u selu bilo dovoljno da se posumnja u njene „veštičje moći“. Pola sela ju je zbog toga izbegavalo. Draganu je prvo rodila ćerku, a kada je rodila sina, počeo je sukob sa Dragutinom, kome je najveća želja bila da za sobom ostavi naslednika. Pošto u tome nije uspeo, okrivio je Milku - pričaju meštani sela.
Oni navode i da je Dragutina želja za sinom odvela u ludilo, zbog čega je prošle godine bio na psihijatrijskom lečenju.
- Ta mahnitost ga je sada odvela i u zatvor. Kažu da je nesrećno dete jurio pedeset metara, da ga je udarao tako krvnički kao da je hteo da ga ubije. Hvala Bogu da se dečak izvukao... - pričaju meštani.
Stalne čarke, prebacivanja, podsmevanja, pa čak i pretnje smrću, između ove dve porodice kulminirale su u subotu. Dragan i Milka su sa sinom, starijom i mlađom ćerkom krenuli u malinjak. Frezom su prošli pored kuće rođaka Dragutina.
- Bacio je vile na nas i pogodio me u leđa, ali me nije povredio. Onda me je oborio sa freze. Pale smo i ja i moja starija ćerka. Dragan je priskočio da nam pomogne, ali ga je Dragutin zgrabio i odvukao do štale. Pojavila se i njegova žena. Oboje su ga tukli motkama sve dok nije pao u nesvest, a Dragutin se tada okrenuo prema mom sinu, koji je u strahu već počeo da beži. Sustigao ga je posle pedeset metara. Oborio ga je na zemlju i besomučno tukao drškom od vila po glavi. Ležao je jadničak sav krvav, raširenih ručica. Mislila sam da je mrtav - priča Milka, koja je od subote u bolnici pored postelje sina.
Posle napada, ona je pozvala policiju koja je uhapsila Dragutina F. Milka potvrđuje da ih je Dragutin optuživao da znaju nekakvu magiju i da mu prave čini.
- Da znam čini, živela bih u centru Beograda, a ne ovde u Velja Glavi, zabitom selu sa 20 kuća. Mislim da je samo bio ljubomoran jer mi imamo sina, a on ne. Kada smo dobili prvu ćerku, bio nam je na krštenju. Sve je bilo u redu. Kada nam se rodio sin, počele su uvrede i pretnje. Govorio je: „Bog je dao muško dete slepcima i sirotinji, koji nemaju uslova da žive“. Pretio je i da će decu da pokolje i da ih baci u potok. U oktobru 2005. godine, kada sam došla iz porodilišta s najmlađom ćerkicom, on i njegova supruga su nam gađali kuću kamenjem i polomili prozore. Zvali smo policiju, a on je pred dva policajca nastavio da nam preti da će nam zatrti porodicu - kaže Milka.
Ona navodi i da se Dragutin, dva dana pre napada, sa vilama u rukama pojavio pred njihovom kućom.
- Izašla sam ispred, a on je rekao da je u prolazu i da ću mu kad-tad platiti. Od uvreda koje mi je upućivao za ove tri, četiri godine mogla bih knjigu da napišem. Prošle godine mi je napao decu, dok sam bila kod komšija. Tukao je po glavi i sina i najmlađu ćerkicu, ali ih, srećom, nije povredio - priča Milka i navodi da je pred Novu godinu, Dragutin noseći nož krenuo kod njih da ih pokolje, ali su ga njegovi ukućani sprečili i odveli na lečenje u kruševačku bolnicu, na odeljenje neuropsihijatrije.
- Pričali su da se leči od alkoholizma, ali smo saznali da to nije istina i da je tamo bio zbog psihičkih problema - kaže Milka.
Uz nju, pored dečakove postelje je i suprug Dragan. Da bi bio uz sina, Dragan je uprkos blažem potresu mozga, na svoj zahtev izašao iz kruševačke bolnice.
- Dragutin je moj brat od strica, a mojoj deci stric. On je sa mnom živeo lepo sve do rođenja mog sina. Od tada je promenio ponašanje. Govorio je da je Bog grešan što slepcima daje mušku decu, a njemu, bogatašu, samo žensku - priča Dragan.
Sudbina njegovog sina od subote je jedina tema svih razgovora u selu Velja Glava.
- Suludo je da Dragutin napadne četvorogodišnjeg bratanca i da ga tako pretuče. Šta mu je dete krivo, ako se on i Dragan ne slažu?! - kaže komšija Zoran Pribanović.
Baba povređenog dečaka Zorka potvrđuje da sukob između njene i Dragutinove porodice traje već decenijama.
- Moj pokojni muž je pre dvadeset godina kupio kućni plac u blizini kuće Dragutinovog oca. Od tada traju svađe, a kad mi se rodio unuk, mira više nije bilo. Dragutin je postao ljubomoran jer on nema sina. Zbog te ljubomore, on je u subotu i hteo da ubije mog unuka - tvrdi Zorka.

Traže zaštitu policije
Majka dečaka kaže da se nada da će nakon ovog incidenta dobiti policijsku zaštitu.
- Prijavljivala sam policiji 20 puta da nam Dragutin preti. Dolazili su, ali su rekli da za te optužbe nemamo svedoke. Jednom su rekli da su pričali s njim i da je obećao da neće više da nas maltretira - kaže Milka.
U aleksandrovačkoj policiji kažu da su reagovali na svaku prijavu svađe između ove dve porodice, ali da se sve završavalo samo na upozorenjima jer su komšije, ne želeći da se zameraju ni jednima ni drugima, odbijale da svedoče.

Napadač tvrdi da se ničega ne seća
Dragutin F. je na saslušanju u kruševačkoj policiji izjavio da se ne seća šta se desilo u subotu. Jovanka Milanović iz Paraćina, sestra dečakovog oca Dragana, kaže za „Blic“ da ne veruje u Dragutinovu odbranu.
- A kako se sećao kada je jurio dete?! Trčao je za njim 50 metara. Prošao je pored sestričine A. F. i nije je ni pogledao, jer je hteo samo da sustigne dečaka. On treba da odgovara za pokušaj ubistva mog brata i bratanca - kaže Jovanka

BLIC