Pogledajte jednu poruku
Old 17.03.2008, 06:12 PM   #25
gencic

gencic's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 17.03.2008
Godine: 20
Default Podrska kicu

Novi sam clan,pozdravljam sve prisutne!Rodom sam iz Cacka i znam o kakvom problemu se radi!
Naime,stvar je vrlo jednostavna.U Srpskom jeziku ,naravno,postoje imena kico,kica,pero,pera,ljubo,ljuba ali i vlada,vlade,vlado...
U regionu jugozapadne Srbije(uzice,prijepolje,zlatibor do negde ljubovije na severu,cacka i raske na istoku i N.Pazara na jugoistoku) govori se istocno-hercegovackim dijalektom,koji kao sto znamo ima ijekavski izgovor za osnovu(Danas se u Cacku i okolini moze cuti samo u govoru starijih ljudi).Ovo je posledica jake struje doseljavanja iz istocne hercegovine,severa crne gore u proslosti.Isto tako u govoru naroda,bukvalno nisu zamisliva muska imena :jova,sloba,ljuba,vasa, vec su to pretezno zenska imena, odmilja od(Slobodanka,Jovanka,Ljubica...),dok je "muski rod" tih imena Jovo,Slobo,Ljubo,Vaso...
Sledeci problem je sto isto tako za imena muskog roda npr.Pero postoje dve vrste promena :muska i zenska.
Pa je muska: i Zenska:
N Pero N Pero
G Pera G Pere
D Peru D Peri
A Pera A Pere
V Pero V Pero
I Perom I Perom
L Peru L Peri
Muska promena je zastupljena opet, u JZ Srbiji,Crnoj Gori i Istocnoj Hercegovini I centralnoj Bosni,a zenska U Zapadnoj hercegovini,SZ bosni,Lici,G Kotaru,Dalmaciji...
Obe promene su gramaticki ispravne.
Ime Pera je zastupljeno kao musko u Vojvodini,vecem delu Sumadije,centralne,istocne juzne i jugoistocne Srbije.Deklinacija se vrsi naravno kroz zenski ''tip''.
Da se ja pitam pravo musko ime mi je Pero a ,ne Pera...
Na kraju,da ne zaboravim ,ispravno je zvati coveka kako se zove i po pravilu treba postovati da se kaze kako se kaze tamo odakle potice i zivi.
Nadam se da nisam udavio,eto to su stvari koje bi trebalo da se znaju,a ako sam pogresio neka me neko ispravi.(ovo sve mora da se zna za prijemni na Filoloskom iz srpskog:confused

Pozdrav!
gencic nije na forumu   Odgovori sa citatom