bilo je pitanje kako se orijentisati u prostoru bez kompasa a nije naglašeno kako se orijentisati u prostoru ako zalutaš
e sad zalutati je opšti pojam dal zalutati u nekom gradu pa neznaš da dođeš do određenog odredišta ili zalutaš u planini šumi
što se tiče orijentacije ako nemaš uslova za orijentaciju po onim načinima koje sam ja naveo ima još dosta načina
mahovina na drvetu je na severu na samom drvetu su grane razvijenije na jugu na posečenom drvetu odnosno panju godovi ka severu su uži mnogo je načina za orijentaciju u prostoru najtačnija je kompasom pa onda varijanta sa satom
cepidlačiš mnogo sa pitanjem šta ako nemaš sat reče imaš mobilni pa mobilnim zoveš kal centar a šta ako nema signala
drugo
ko može da zaluta u srbiji pa nisu to afričke ili šta ja znam čije prašume koliko god da zalutaš za dvanaest sati hoda naićićeš na neko naselje put prugu a to je vreme za koje čovek može da ostane psihički stabilan i ne uhvati ga panika tako da ti neka orijentacija i ne traba
postoji i ona varijanta orijentacija i kretanje pomoću orijentira u daljini odredimo najvišu tačku planinski vrh ili nešto drugo i krećemo se ztako što će nam taj orijentir biti s boka ispred ili iza nas (najbolje je da bude iza nas jer se udaljavamo od njega a samim tim idemo u dolinu de sigurno ima sela zaseoka ili pratimo potočić potok koji opet vode u dolinu ka većoj reci a opet pored reke sigurno postoji i neko naselje postoji i metod obeležavanja staze kretanja(kredom sekiricom nožem) ideš šumom i obeležavaš drvo ili neki kamen pored kojih si prošao pa će ti i povratak biti lakši (na svim planinskim vrhovima odnosno staze prema vrhu su obeležene crvenom ili zelenom bojom)
treće znaš li koliko je napuštenih grobljišta na mestima de su nekad bila naselja (pa i duboko u šumu iz razloga što su se cela sela raseljavala od lokacije blizu puta duboko u šumi nebili se skrila od razbojnika ili turski zulumćara koji putem prolaze ) i crkvi i crkvišta ostaci temelja istih mogu poslužiti za orijentaciju usamljeni grob takođe makar njegov spomenik
ali opet srbija nije prašuma za dvanaest sati hoda doćićeš do nekog naselja
|