Zanimljivo je gledati kako se toliko boris da pokazes kako Bog ne postoji i kako neka knjiga je plod necijeg mastanja, iako knjigu nisi ni procitao, vec si je u startu odbacio kao neku glupost. Mora da je to taj napredni razum, koji mnogi nemaju, koji sve zna i pre nego sto nesto proba
|
Citat: Autor citiranog posta dollar |
|
|
|
|
|
Ni malo mu nije palo na pamet da je to njegova (pod)svest, da su to njegove zelje i nadanja, pretocene u papir? Ni malo mu nije palo na pamet da je to samo plod maste, kao ideja nekog velikog (ili malog) pisca? Sa sigurnoscu zna da je to upravo Bog? Mozda je Satana koji ga odvlaci u propast.  |
|
|
|
|
Prvo, Satana ne postoji. Drugo, sta je njemu padalo na pamet ne znam, ali posto nisi citao knjigu, onda ne znas ni o cemu se u njoj sve govori. Trece, mozda upravo ta vera u ovo sto je zapisivao i ta vera da uradi ono sto mu je receno, da od ovoga napravi knjigu, ga je i dovela dotle da danas taj covek zivi onako kako zivi. Kolika hrabrost treba da se napise jednu ovakva knjiga, koja je potpuno suprotna od onoga sto nam religije govore? Kolika hrabrost treba da uradis nesto ne znajuci kako ce to biti prihvaceno i da li ce biti prihvaceno, da li ce ljudi da te ispljuju i odbace zbog onog sto je potpuno suprotno od njihovih pogleda?
|
Citat: |
|
|
|
|
Zanimljivo kako neko tako olako ponistava Svete spise (iz kojih je uopste i dobio ideju o tom imaginarnom bicu) i prica da on 'zna' kakav je Bog u stvari. Znas li koliko se sektaskih ucenja zasnivalo upravo na tome: Bog nije onakav kakav se opisuje u religijama (hriscanstvu, islamu itd), nego je drugaciji, a ONI su to saznali  |
|
|
|
|
Niko ne ponistava Svete spise, samo govori da oni ne mogu da budu relevantni izvori istine. Ne zato sto je to glupost, vec zato sto su losi prevodi, losa tumacenja, izmene zarad nekih interesa dovele do toga, da u tim knjigama ima puno neistine. Pricao sam vec o nekim problemima koje su imali Karadzic i Danicic sa prevodima Biblije, sto je prouzlokovalo da ona ima samo oko 27% istine. Price o Bogu nisu samo iz ovih svetih spisa, jer je i pre svih ovih religija postojala vera u Boga i zivot posle smrti, iako mnogi od tih naroda su ziveli razdvojeno, na razlicitim kontinentima.
|
|
|
|
|
Nemam ja nista protiv toga da neko cita knjigu, naprotiv. Ali uzimanje stvari zdravo-za-gotovo mi je neprimereno i , u najmanju ruku, smesno. A ukoliko sumnjas da je ovo sektaska knjiga (ili knjiga nekog ko zeli da zapocne jos jednu religiju), slobodno se uputi u druga sektaska, pa i siroko religiozna, ucenja. Slicnosti su daleko vise od pukih slucajnosti. |
|
|
|
|
Niko nije ni rekao da svi treba da prihvate sve sto u ovo knjizi pise. Na pocetku teme sam rekao o cemu se radi u knjizi i da oni koji je procitaju, donesu sami sud o tome sta u njoj pise. Jel ti stvarno mislis da neko ko procita ovu knjigu i poveruje da u njoj pise nesto sto je istina, znaci da je on ili ona deo neke sekte? Jel ti znas sta je sekta i kako ona funkcionise? I navedi mi jednu sektu ili religiju koja je pricala o Bogu na ovakav nacin.
|
|
|
|
|
Ako uzmemo samo religije zasnovane na svetom pismu:
Mojsije pise knjige, prenoseci upravo ono sto mu Sveti Duh govori (Sveti Duh je jedan od cinilaca Bozijeg trojstva), dakle direktna komunikacija sa Bogom. Citanjem se moze uvedeti, pored gomile apsurdnih i paradoksalnih tvrdnji, dosta stvari koje su nemoguce i neshvatljive gledano sa pozicije covekovog dosadasnjeg iskustva, pa i razuma. Da bi se neugodna pitanja izbegla, dogma se ubacuje u velikoj meri, tako da je i sama sumnja u napisane Mojsijeve reci greh. |
|
|
|
|
Prvo, Mojsije nije pisao knjige. I da je pisao, gde je mogao tolike knjige da zapise u to vreme i na koji nacin? I da je opet pisao, na nacin koji se tada koristio, prvi onaj koji bi uzeo to da cita, bio bi pred velikim izazovom da to protumaci na nacin koji je to zapisano i da zna sta je Mojsije mislio kada je nesto zapisivao. Ali Mojsije, nije pisao knjige. Drugo, Sveti Duh je jedna dimenzija, Stvaraoc je druga dimenzija. Dobijati informacije od Svetog Duha, nije isto sto i dobijati informacije direktno od Boga. I postoji cela procedura kako informacija dolazi do coveka i sta sve moze da utice na tu istu informaciju da do coveka ne stigne u onom obliku u kom je poslata.
|
|
|
|
|
Uporedo sa ovom knjigom:
Donald pise knjigu, prenoseci ono sto mu Bog govori, dakle direktna komunikacija sa Bogom. Pored nekih paradoksa (koje sam naveo), javlja se jos nekoliko neshvatljivih stvari: u blizoj (a i daljoj istoriji) postojali su ljudi koji su ubijali u ime Boga, govoreci da im je sam Bog rekao da to cine. Nepotrebno je i pricati o bolestima koje mogu da izazovu ovo stanje, a isti ljudi su cesto okarakterisani kao sami sektasi. Verovatno zato sto cine stvari koje su u suprotnosti sa blagonaklonim i miroljubivim Bozijim 'propovedanjima'. Nasuprot tome, Donald pise o miroljubivom Bogu koji komunicira sa njim, tako da, posto nije jos ubio nikog, prolazi kao sasvim zdrav covek (ovo govorim pod hipotezom da on zaista cuje Boziji glas, a ne da ga izmislja i pise bestselere). Hmmm, niko se ne zapita kakvo je njegovo zdravstveno stanje i da li i on mozda pati od neke bolesti. |
|
|
|
|
Kada se prica o naucnicima, onda znas da kazes kako ima onih kojima je stalo do istine i onim naucnicima, kojima je stalo da to remete. Zasto tako isto ne gledas i ovde, da ima nekih ljudi kojima je stalo do istine o Bogu i nekima koji to ne zele? Donald pise, Donald pise, Donald pise .... jel ti znas uopste sta Donald pise? :rolleyes: Svrstavanje ovakvih ljudi u umno obolele osobe, samo zato sto takvi postoje i nije neki argument. Do sada ga jos niko nije proglasio ludim, niti sektasem. Zanimljivo je kako ti znas drugima da govoris kako treba prvo da nauce nesto o evoluciji, pa da onda pricaju o njoj, a ti ovde radis istu stvar pricajuci o Bogu o kome nista ne znas, sem sto si procitao Biblliju. Mislis da je dovoljno procitati jednu knjigu i reci sve sam procitao i sve znam o Njemu?
|
|
|
|
|
Da bi se izbegla neugodna pitanja, ovde se ne koristi grehovima, nego blazim nacinom zastrasivanja vernika - ako ne verujete, Vas zivot je pakao (iliti najgore iskustvo koje covek moze da iskusi ne priznavanjem Bozije egzistencije). Ako ne verujete - popricajte sami sa njim. Naravno, posto se to ne moze izvesti odmah, slobodno citajte tu knjigu, da Vam otvori oci. Mozda ce te i doci do tog stadijuma (ja odgovorno tvrdim da necete), a do tada.. neka Vam Bozije reci, koje je Donald zapisao, budu vodilja (verovatno ne samo njegove, nego jos nekih autora koji su 'razgovarali sa Bogom'.
Slicnosti? |
|
|
|
|
Ako mislis da pricas o necemu sta je ko rekao, onda malo bolje procitaj i ostale delove. Ako neces da procitas, onda ne vidim poentu da bilo sta komentarises. Ova knjiga im mozda nece otvoriti oci, ali ce mozda ljudi stvoriti mogucnost da stvari mozda i nisu onakve kakvim su ih do sada smatrali. Ne verujem da ce stici do tog stadijuma, jer im ti tvrdis da nece. Kako prepotentno.

Samo mi onda nije jasno, kako su svi oni ljudi, koji zive normalno kao i svi drugi ljudi i koje i sam licno poznajem, dosli tog stadijuma, ako ti tvrdis da je do toga ne moguce doci? Jel mozes isto tako da nam potvrdis sta ce se sve desavati u toku ove i par narednih godina? Verovatno ne.
|
|
|
|
|
I 'Da Vincijev kod' je bestseler, mislim cak mnogo duze vremena. To je merilo istinitosti knjige, ili samo merilo zaglupljenosti ljudi?
Ako sam dobro razumeo The Secret, u njoj se govori o sasvim drugom pristupu: bez Boga, vec velicanjem sebe kao nekog takvog bica, obecavajuci nam apsolutno ispunjavanje zelja, ako primenimo metode, koje su naravno opisane u knjizi.
Kada je sve tako ruzicasto, pitam se zasto, pored ovoliko vernika, ne dodje do nekog globalnog prosvecenja ljudi. Ovo su samo pojedinci. Oni su veci vernici ili.. samo zele da dodju do novca hodajuci linijom manjeg otpora? Ako im se posreci mozda postanu nove mesije. |
|
|
|
|
Pa i sama knjiga Da Vincijev Kod govori dosta stvari o simbolima na nacin koji to stvarno i jeste. Verovatno se ne razumes u simbole, pa ni ne znas kakvo oni znacenje imaju. The Secret govori o zakonu privlacnosti i kako ljudi mislima mogu da privuku stvari u svoj zivot, a isto to se govori u ovoj knjizi o tome sta sve covek moze. U tom dokumentarcu se pojavljuje i sam pisac knjige o kojoj ovde pricamo.
Ja se isto pitam kako nauka ne zna mnoge stvari, pa kazem sebi doci ce jednog dana, tako ce i doci do globalnog razvoja svesti. To nije nesto sto se desava preko noci, ali se vec desava. Polako, usli smo u vreme velikih globalnih promena.