Pogledajte jednu poruku
Old 01.03.2008, 09:11 AM   #16
dollar

dollar's Avatar

Status: Moderator
Korisnik od: 23.12.2006
Godine: 22
Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku dollar

Citat: Autor citiranog posta Ivaan
Mozda ova knjiga nema za cilj da ljudima objasnjava kako doci do tog stadijuma. Kako i sam pisac kaze, posle napustanja katolicke crkve, lutao je dosta po nekim istocnjackim principima i nekih 20 godina je radio meditacije. Njemu se ovo jednostavno desilo i sve to sto je pitao i zapisavao, u pocetku, je bilo ono sto je njega zanimalo i ono sto je on hteo da sazna. Tek kasnije je dosla ideja da se to objavi i od toga napravi knjiga, kako bi to podelio i sa drugim ljudima.
Ni malo mu nije palo na pamet da je to njegova (pod)svest, da su to njegove zelje i nadanja, pretocene u papir? Ni malo mu nije palo na pamet da je to samo plod maste, kao ideja nekog velikog (ili malog) pisca? Sa sigurnoscu zna da je to upravo Bog? Mozda je Satana koji ga odvlaci u propast.
Ova knjiga mozda ima za cilj da ljudima pojasni sta je to ustvari Bog, jer ljudima se, hiljadama godina unazad, pune glave o tome sta je Bog, kakav je Bog i uopste nije mala stvar to ispraviti. Gomile ljudi idalje veruju da je Bog neko ko izgleda kao i mi, u fizickom obliku, neko ko sedi negde gore na nebu i sve nas gleda odozgo, neko kome Isus sedi sa desne strane, neko ko kaznjava, ko se ljuti, ko salje nas u pakao ako nismo bili dobri itd, itd. Promeniti takavog Boga u ono sto On zaista jeste, nije mala stvar i nije jednostavno, ali je to prvi korak da bi se doslo do onoga da sa njim pocnes da komuniciras. Kao kada ucis, pa onda prodje neko vreme, pa onda to bolje razumes, tako je i ovde, isto, potrebno neko vreme da bi neke stvari slegle i sazrele. I ovaj covek, nije jedini koji ima ovakvu komunikaciju, postoje mnogi ljudi koji je imaju, ali ne pise svako od njih knjige. Ima takvih ljudi i po Srbiji, i sve ce ih vise biti.
Zanimljivo kako neko tako olako ponistava Svete spise (iz kojih je uopste i dobio ideju o tom imaginarnom bicu) i prica da on 'zna' kakav je Bog u stvari. Znas li koliko se sektaskih ucenja zasnivalo upravo na tome: Bog nije onakav kakav se opisuje u religijama (hriscanstvu, islamu itd), nego je drugaciji, a ONI su to saznali
A zato da ne cita? Ovo je ipak samo knjiga. Nije sekta, nije religija, nije neka organizacija... i ako neko ko je cita misli da u njoj ima manipulacije, neka slobodno baci knjigu i uzme da cita nesto drugo. Knjiga je, i da odbacimo da se radi razgovorima sa Bogom, zanimljiva, i ne vidim sta je lose da neko procita necije iskustvo i nesto sto je neko doziveo. I ova knjiga ne propagira da ne treba citati tudja iskustva i druge knjige, vec je u njoj receno da ljudi zanemaruju svoja iskustva i mogucnost da cuju Boga na licnom nivou, a prihvataju tudja iskustva. Nema nista lose ako medjusobno uporedjujemo licna iskustva, jer samo tako mozemo da stignemo do istine.
Nemam ja nista protiv toga da neko cita knjigu, naprotiv. Ali uzimanje stvari zdravo-za-gotovo mi je neprimereno i , u najmanju ruku, smesno. A ukoliko sumnjas da je ovo sektaska knjiga (ili knjiga nekog ko zeli da zapocne jos jednu religiju), slobodno se uputi u druga sektaska, pa i siroko religiozna, ucenja. Slicnosti su daleko vise od pukih slucajnosti.
Ako uzmemo samo religije zasnovane na svetom pismu:
Mojsije pise knjige, prenoseci upravo ono sto mu Sveti Duh govori (Sveti Duh je jedan od cinilaca Bozijeg trojstva), dakle direktna komunikacija sa Bogom. Citanjem se moze uvedeti, pored gomile apsurdnih i paradoksalnih tvrdnji, dosta stvari koje su nemoguce i neshvatljive gledano sa pozicije covekovog dosadasnjeg iskustva, pa i razuma. Da bi se neugodna pitanja izbegla, dogma se ubacuje u velikoj meri, tako da je i sama sumnja u napisane Mojsijeve reci greh.
Uporedo sa ovom knjigom:
Donald pise knjigu, prenoseci ono sto mu Bog govori, dakle direktna komunikacija sa Bogom. Pored nekih paradoksa (koje sam naveo), javlja se jos nekoliko neshvatljivih stvari: u blizoj (a i daljoj istoriji) postojali su ljudi koji su ubijali u ime Boga, govoreci da im je sam Bog rekao da to cine. Nepotrebno je i pricati o bolestima koje mogu da izazovu ovo stanje, a isti ljudi su cesto okarakterisani kao sami sektasi. Verovatno zato sto cine stvari koje su u suprotnosti sa blagonaklonim i miroljubivim Bozijim 'propovedanjima'. Nasuprot tome, Donald pise o miroljubivom Bogu koji komunicira sa njim, tako da, posto nije jos ubio nikog, prolazi kao sasvim zdrav covek (ovo govorim pod hipotezom da on zaista cuje Boziji glas, a ne da ga izmislja i pise bestselere). Hmmm, niko se ne zapita kakvo je njegovo zdravstveno stanje i da li i on mozda pati od neke bolesti.
Da bi se izbegla neugodna pitanja, ovde se ne koristi grehovima, nego blazim nacinom zastrasivanja vernika - ako ne verujete, Vas zivot je pakao (iliti najgore iskustvo koje covek moze da iskusi ne priznavanjem Bozije egzistencije). Ako ne verujete - popricajte sami sa njim. Naravno, posto se to ne moze izvesti odmah, slobodno citajte tu knjigu, da Vam otvori oci. Mozda ce te i doci do tog stadijuma (ja odgovorno tvrdim da necete), a do tada.. neka Vam Bozije reci, koje je Donald zapisao, budu vodilja (verovatno ne samo njegove, nego jos nekih autora koji su 'razgovarali sa Bogom'.
Slicnosti?

Ova knjiga je bila je na NYT best sellers list preko 130 nedelja. Koliko sam video, na jednoj od sadasnjih NYT best sellers listi nalazi se knjiga The Secret, ciji je dokumentarac, skoro, neko postavio u delu psihologija, gde se prica upravo o istim stvarima kao i u ovoj knjizi, o tome sta sve mozemo da uradimo sa svojim mislima i kako mozemo mnoge stvari u nase zivote da privucemo, a da toga nismo ili jesmo svesni. Informacije se sire na razne nacine i tako ce biti sve dok ne budu stigle tamo gde treba.
I 'Da Vincijev kod' je bestseler, mislim cak mnogo duze vremena. To je merilo istinitosti knjige, ili samo merilo zaglupljenosti ljudi?
Ako sam dobro razumeo The Secret, u njoj se govori o sasvim drugom pristupu: bez Boga, vec velicanjem sebe kao nekog takvog bica, obecavajuci nam apsolutno ispunjavanje zelja, ako primenimo metode, koje su naravno opisane u knjizi.
Kada je sve tako ruzicasto, pitam se zasto, pored ovoliko vernika, ne dodje do nekog globalnog prosvecenja ljudi. Ovo su samo pojedinci. Oni su veci vernici ili.. samo zele da dodju do novca hodajuci linijom manjeg otpora? Ako im se posreci mozda postanu nove mesije.