|
Citat: Autor citiranog posta MARLI |
|
|
|
|
|
Nemam cega da se podsetim licno, samo znam ono sto mi je receno, da mi je jedan pradeda ubijen u koncentracionom logoru u Mauthauzenu, drugi pradeda je bio u Partizanima. Taj se vratio ziv.
Posle rata je za ovog prvog pradedu utvrdjeno da je ubijen u logoru pa su poslali neki papir u kome je prababa trebalo da prima odstetu neku, ali nista nikada nije dobila. Niti bilo ko iz porodice. Ne zna se ni gde mu je grob u sustini. Inace pradedu su odveli u logor jer se on zamenio sa svojim sinom tj mojim dedom koji je tada bio decak, rekao je da bolje vode njega nego dete bla bla. Posle i to ''dete'' moralo u rat. To je to od moje porodice. Ovaj drugi pradeda sto je bio u Partizanima dobio neko ordenje i nista vise. Nosio ih do kraja zivota da nam upadaju u oci.
I jel neko odgovarao za nacizam, jel Nemcima presudjeno za genocid, za istrebljenje jevreja i drugih naroda, za logore?
Jel su oni platili neku odstetu bilo kome? |
|
|
|
|
nisu oni platili klasičnu odštetu posebno svakom oštećenom međutim jugoslaviji konkretno sporazumom na državnom nivou plaćeno je(konkretno nemačka) pored ratnih reparacija i obeštećenje jugoslovenskom narodu u vidu bezpovratnih kredita tranši gotovog novca na ime ratnih zločina ali je tito sve te pare zadržao za državu odnosno njenu obnovu tako da narod iako je uredno pribavio i predao dokumenta komisijama koje su formirane za te svrhe nije dobio ni dinara. nemačkoj delom i mnogim zemljama u okruženju koje su bile na strani nemaca a imale okupacione zone na teritoriji jugoslavije(bugarska,mađarska rumunija italija i albanija )zarad uspostavljanja dobrosusedskih odnosa iako su međunarodni sudski i drugi organi naložil plaćanje otštete naša država se odrekla plaćanja ratnih reparacija čak smo albaniju pomogli sa nekoliko hiljada hektara pašnjaka u podnožju prokletija i šarplanine otrgnutih od kosova i makedonije. drugi kolosek pruge šamac -sarajevo komplet i nekoliko lokomotiva što parnih što motornih takođe je dato albaniji
u zadnjih nekoliko godina su neke države na inicijativu međunarodnih organizacija na osnovu dokumentacije i izjava svedoka i oštećenih isplaćivale otštetu ratnim zarobljenicima deportircima i drugim (ili njihovim naslednicima) koji su na bilo koji načim pretrpeli štetu ili druge represalije u II svetskom ratu