Pogledajte jednu poruku
Old 29.02.2008, 02:24 AM   #3
zatra

zatra's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 16.01.2008
Godine: 44

Citat: Autor citiranog posta MARLI
View Post
Nemam cega da se podsetim licno, samo znam ono sto mi je receno, da mi je jedan pradeda ubijen u koncentracionom logoru u Mauthauzenu, drugi pradeda je bio u Partizanima. Taj se vratio ziv.

Posle rata je za ovog prvog pradedu utvrdjeno da je ubijen u logoru pa su poslali neki papir u kome je prababa trebalo da prima odstetu neku, ali nista nikada nije dobila. Niti bilo ko iz porodice. Ne zna se ni gde mu je grob u sustini. Inace pradedu su odveli u logor jer se on zamenio sa svojim sinom tj mojim dedom koji je tada bio decak, rekao je da bolje vode njega nego dete bla bla. Posle i to ''dete'' moralo u rat. To je to od moje porodice. Ovaj drugi pradeda sto je bio u Partizanima dobio neko ordenje i nista vise. Nosio ih do kraja zivota da nam upadaju u oci.

I jel neko odgovarao za nacizam, jel Nemcima presudjeno za genocid, za istrebljenje jevreja i drugih naroda, za logore?

Jel su oni platili neku odstetu bilo kome?
nisu oni platili klasičnu odštetu posebno svakom oštećenom međutim jugoslaviji konkretno sporazumom na državnom nivou plaćeno je(konkretno nemačka) pored ratnih reparacija i obeštećenje jugoslovenskom narodu u vidu bezpovratnih kredita tranši gotovog novca na ime ratnih zločina ali je tito sve te pare zadržao za državu odnosno njenu obnovu tako da narod iako je uredno pribavio i predao dokumenta komisijama koje su formirane za te svrhe nije dobio ni dinara. nemačkoj delom i mnogim zemljama u okruženju koje su bile na strani nemaca a imale okupacione zone na teritoriji jugoslavije(bugarska,mađarska rumunija italija i albanija )zarad uspostavljanja dobrosusedskih odnosa iako su međunarodni sudski i drugi organi naložil plaćanje otštete naša država se odrekla plaćanja ratnih reparacija čak smo albaniju pomogli sa nekoliko hiljada hektara pašnjaka u podnožju prokletija i šarplanine otrgnutih od kosova i makedonije. drugi kolosek pruge šamac -sarajevo komplet i nekoliko lokomotiva što parnih što motornih takođe je dato albaniji
u zadnjih nekoliko godina su neke države na inicijativu međunarodnih organizacija na osnovu dokumentacije i izjava svedoka i oštećenih isplaćivale otštetu ratnim zarobljenicima deportircima i drugim (ili njihovim naslednicima) koji su na bilo koji načim pretrpeli štetu ili druge represalije u II svetskom ratu

Poslednju izmenu radio/la zatra: 29.02.2008 u 02:26 AM. Razlog: prepravkai dopuna
zatra nije na forumu   Odgovori sa citatom