Evo jedan tekst....
Boja bebinih očiju
Većina beba rađa se s plavim očima. To se dešava zbog toga što geni koji određuju boju očiju još uvek nisu aktivirani, pa u šarenici oka još uvek nema dovoljno pigmenta. Kasnije, a najčešće oko detetovog prvog rođendana, taj gen postaje aktivan, te boja bebinih očiju počinje da se menja u skladu sa genetskim zapisom koji je nasledila od roditelja (ili nekih drugih predaka). Što više pigmenta oko dobije, to mu je boja tamnija. I još nešto: gen tamnih očiju je dominantan, dok je onaj za svetle oči recesivan. Dakle, ako beba nasledi gen za smeđe oči od tate i gen za plave oči od mame, postaće smeđooka. Međutim, ako beba nasledi gen za plave oči od oba roditelja, biće plavooka. Siva, zelena i druge boje očiju rezultat su komplikovanijih genetskih kombinacija.
Nepredvidljiva igra gena
Nemoguće je predvideti kako će se vaši i suprugovi geni pomešati i kako će "podeliti uloge". Broj mogućih kombinacija doslovno je neograničen. Beba može da nasledi vašu bujnu kosu i tatine pune usne (što će vas obradovati), ali i dedine velike uši (što će vas, pak, rastužiti). Da stvari budu još zamršenije i neizvesnije, neke fizičke karakteristike mogu da preskoče jednu ili dve generacije, pa da se pojave u trećoj.
"Oduvek sam se pitala na koga naš sin ima riđu kosu", priča jedna mama koja ima petogodišnju Maju i dvogodišnjeg Vukašina. "A onda sam jednom prilikom naišla na fotografiju muževljeve prabake i istog trenutka bilo mi je jasno kolika je moć gentike!"
Naprosto, nemoguće je predvideti koje će se osobine predaka ispoljiti kod vašeg mališana, ali je zabavno prepoznavati ih i otkrivati.
Svet.co.yu