Pogledajte jednu poruku
Old 04.02.2008, 02:39 PM   #21
Brizak

Brizak's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 08.09.2007

Када и зашто сте по други пут ухапшени?

БУРОВИЋ: - Пошто су им пропале провокације и покушаји да ме ухапсе за време одслужења војног рока у Гостивару, шест месеци након одслужења, 4. марта 1959. године, хапсе ме по други пут, правдајући ово хапшење изјавом Адема Демаћија, кога ми изведоше и пред суд као сведока Удбине оптужнице.

ИСТИНА: - Реч је о Адему Демаћију, такозавном ''националном хероју“ Албанаца на Космету...

БУРОВИЋ: - Тај је! УДБ-а га изиграла. Обећала му је да ће га одмах пустити из затвора, па и да ће га именовати и за министра Југославије, ако буде дао изјаву против мене. Да је Адем рекао истину, алал му било, али је ту изјаву напунио свакојаким лажима против мене. На моје питање пред суд какве нације сам му препоруцио да узме жену, Адем одговори: "Српкињом!" А зашто? Адем опет одговори: "Каплан ми је препоручио да се оженим Српкињом да бисмо и тим путем ковали братсво и јединство!" Тада мој адвокат скочи: "Тражим да се скине оптужба против мог клијента да је био против братства и јединства!"

ИСТИНА: - Па зашто сте осуђени?

БУРОВИЋ: - Парадоксално, али истинито: званично су ме казнили зато што сам бранио Устав и законе Југославије, по којима националне мањине имају право да се до осмогодишње школе образују на свом матерњем језику, што су им у Црној Гори од 1956. године оспоравали титоисти. Касније су им исти ови дозволили да се школују на свом језику и по средњим сколама, па су им отворили и факултете, а у Приштини - и универзитет. Они су им дозволили и помогли свестрано да фалсификују историју свог народа и да преко тих фалсификата хушкају Албанце Албаније и дијаспоре против српског, македонског и црногорског народа. Казнили су ме и за дисидентску приповетку КЊИЖЕВНИК, написана 1958. године, маскирајући овако моју дисидентску поему БОЈАНА, објављена 1952. године у Дубровник. Казнили су ме наводно и за некакве непријатељске разговоре са Адемом Демаћијем и некаквим њиховим агентом и провокатором Бахри Брискуом, и - на крају - као непријатеља братства и јединства народа Југославије. Исти ови, који су мене казнили тобоже као непријатеља братства и јединства, разорише братство и јединство југословенских народа, па нам сада забијају клинове, коље и ножеве између рођене браце да их раздоре и окрену једне против других.
Brizak nije na forumu  
Marketing: