Pogledajte jednu poruku
Old 24.01.2008, 08:12 AM   #33
Honest liar

Honest liar's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 11.05.2007

Ovde bas pokusavas da teras mak na konac.

Ako mislis da u Grckoj privatnik kreira, sprovodi i kontrolise monetarnu politiku - nemam komentara. Mozda jedino - tog nema ni u vlaznim snovima!

Beznacajno je (za ovu pricu) ko je vlasnik te banke.
Znacajno je ko obavlja funkciju, odnosno - po cijem nalogu i uz ciju kontrolu se ta funkcija obavlja. A rec je o monetarnoj politici, da ne bude zabune.
Druga je stvar sto je Grcka od pre neku godinu u sistemu Evra, pa ga sama ne stampa. Ovde i nije rec o tome, nego o definicijama.

Idemo dalje, ovo si sam postavio:

"Иако основана као привилегована приватна акционарска установа, пословање Банке се одвијало под сталном контролом државе."

Tekst je tvoj, a bold je moj. Da li ti je jasno sta naglasava? Tu pise ono sto sam i ja rekao - drzava sprovodi i kontrolise monetarnu politiku.

Dalje:

Ko je brinuo o monetarnoj politici Kraljevine Srbije (do 1914. god.)?

Srbija je, dok je ministar finansija bio dr. Laza Pacu, imala sigurnu i cvrstu valutu, privredni rast i vrlo dobar kreditini "rejting". A to sve znaci da je (i) monetarna politika (kao i disciplina, itd) bila dobra. Kako je to postignuto? U redu, o tome se nije starala banka koju navodis (zasto si je onda naveo, pitam se), ali neko jeste. Ko i - kako?

Ko je brinuo o monetarnoj politici Kraljevine Jugoslavije do 1931. god.?

Nikola Pasic je 1924. za ministra finansija postavio Milana Stojadinovica. Kao glavni posao mu je poverio stabilnost dinara. Do izlaska iz vlade, 1928. Stojadinovic je postao poznat upravo po tome - sto je od dinara napravio cvrstu i stabilnu valutu.
Kako?

Pitaj Nikolu, mozda ti pomogne...