Dusanonline,
Nisam mislio na stambene zgrade. Ali, postoji i taj problem: zgrade i stanovi su nacionalizovani (oduzeti, rekvirirani) pa onda poklonjeni. Ne znam kako ce se to resiti.
Ali, siguran sam da je potpuna nepravda to sto su mnogi nacionalizovani stanovi (u Beogradu, to mi je dobro poznato) "otkupljivani" za smesne pare, pa potom prodati za destine i stotine hiljada Evra. A i danas se prodaju. Iako se zna i u knjigama pise ko ih je zidao.
Sa privrednim objektima je druga stvar.
Naravno, ni tu se ne moze ostvariti potpuna pravda, ali se nepravda moze ublaziti.
Tamo gde je rec o objektima ili zemljistu, oni se mogu vratiti vlasnicima. Zgrade u Knez Mihajlovoj nisu vlasnistvo ni drzave ni radnika RK Beograd. Zgrada Borbe nije vlasnistvo ni Borbe, ni Vecernjih Novosti, ni drzave.
Tamo gde je rec o fabrikama koje rade, mora se postici kompromis - drzava ce isplatiti vlasnike kojima su oduzete.
Fabrike koje ne rade - imaju neku imovinu? Zemljiste, objekte... Ne moze u "stecajnu masu" da ulazi privatna imovina. Tu se mora traziti resenje.
Cuoresportivo...
Mozda ti ovo nije poznato - ali Robne Kuce Beograd su zbog politickog uticaja i monopolskog polozaja koje su imale bukvalno unistile stotine malih proizvodjaca koji su sa njima poslovali. Zato se ja nadam da ovaj "gigant" nikad vise nece oziveti - na dobro srpske privrede!