Ponekad kad mislim o tome bude mi krivo sto ja ne bih mogla da odem na Svetu Goru, da vidim sta tamo ima sve. Ali nikako ne podrzavam kojekakve demonstracije, postoje mnogo bitnije stvari u zivotu za koje se treba boriti a ne da bi usleu neki manastir samo da bi videle sta ima.
Sto se tice "svojatanja" zemljista, to i jeste srpsko, dok broj monaha ne padne ispod 6, tada prelazi u grcki posed. Kada se ide na Svetu Goru , treba ti posebna viza i onako..poprilicno drndanja oko toga, ali ta viza se dobija od Grcke .:D Mislite o tome.

Jel to sprkinje ili grkinje demonstriraju?
Postoji puno zenskih manastira gde muskarci ne mogu da udju, i sta sad...:P
Religija je takva kakva je, stvar izbora, zar nije? Ako si vec izabrao/la i postujes, onda ispostuj i "pravila", ako zene ne smeju na Svetu Goru onda ne smeju i tacka, vernica si, ispostuj to i dovidjenja.
Sveta Gora vljda i jeste toliko interesantna jer budi neku radoznalost u nama, sta je tamo toliko zanimljivo sto mi ne smemo da vidimo.:P Sem gomile kamenja , prostorija gde zive, jedu i mole se monasi i pored velicnstvene riznice i ikona nema tu nista posebno. Car je u "duhovnosti" celog mesta, koje mozda i ne bi bilo takvo da su pravila drugacija.Jedino zbog cega bih ja demonstirala je to da se cesce organizuju izlozbe predmeta iz svetogorske riznice.