Pogledajte jednu poruku
Old 12.12.2007, 09:17 PM   #54
Ivaan

Ivaan's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 27.05.2007
Godine: 29

Citat:
Opet cu ti postaviti pitanje, kako su Rusi pratili i upravljali svojom sondom koja je sletela na Mesec?
Ajde prvo da ti odgovorim na ovo pitanje. Rusi su svoje sonde pratili i upravljali sa njima preko radio teleskopa, ali ne svojim radio teleskopom.
Citat:
Pre svega, ne postoje samo opticki teleskopi, a samo o njima si ti ispisao prvi deo poruke. Nadam se da si cuo za Radio astronomiju (a ona se takodje sluzi teleskopima, ali ne optickim).
Radio astronomija i SETI projekat
Koliko je tesko pratiti letelicu do Meseca? Ni malo.
Jos jedan fin tekst:
Space Today Online - 400th anniversary of the telescope
No, jbg, izgleda da stvarno ne vidis kako su mogli da prate i Apollo.
Tacno je da nije tesko pratiti letelicu na njenom putu ka Mesecu sa radio teleskopom, ali prvo trebas da imas taj teleskop. Jel ti znas mozda koji su teleskop u to vreme koristili Rusi i koje su njegove mogucnosti bile?
Od 1957 kada su Englezi napravili Lovell Teleskop u Jodrell Bank observatorijumu, narednih godina su preko njega Rusi i Amerikanci pratili svoje sonde, davali komande i primali informacije sa sondi i kao takav teleskop, bio je jedini u svetu koji je to tada mogao da radi. Pratio je od prvog Ruskog satelita Sputnik 1, preko Americkih Pionir 1,3,4,5, pa sve do Luna 15 koja je poslata 3 dana pred poletanje Apollo 11. Postavlja se pitanje zasto Lovell teleskop nije pratio Apollo 11, nego su pratili Luna 15, a sa manjim teleskopom slusali radio vezu sa Apolo brodom, sto su radili i mnogi drugi na Zemlji. I ako posaljete email Ian Morrison-u u Jodrell Bank i pitate ga zasto je pracen Luna 15, a ne Apollo 11 i po cijem nalogu je pracen Luna 15, odgovor necete nikada dobiti. Isto ako ga pitate da li je tacno da NASA nije htela da da koridinate za pracenje Apollo 11 broda, opet necete dobiti odgovor. Ovaj teleskop nije pratio nijedan Apollo let, tj. niko sem Amerikanca nije pratio Apolo let do Meseca. Rusi svoj prvi veliki radio teleskop prave polovinom 1974 god. RATAN 600, pa me ni ne cudi sto niko vec 35 godina nije otisao ponovo na Mesec.
Citat:
Brkas politiku i nauku. Osim toga, ni jedan argument nema protiv odlaska na Mesec, samo novinarske patke. A vidis kako su ti argumenti jaki.
Nemam sta da brkam politiku i nauku, jer to jako cesto ide jedno sa drugim. NASA-u je napravio Americki predsednik i ostali politicki vrh, takodje je finansira Americki kongres. Zna se zasto je stvorena i sa kojim ciljem, zna se ko je najavljivao let na Mesec, zna se zasto je to radjeno, a sve je to politika. Zasto Amerikanci nisu osnovali NASA-u sa idejom da istrazuju svemir za dobrobit covecanstva, nego su lansiranje prvog Ruskog satelita doziveli kao pretnju i onda tek osnivaju NASA-u. O mojim argumentima bas i ne razmisljam, jer ja ovde diskutujem i pricam o onim stvarima koje mi nisu bas jasne, za razliku od tebe koji samo sto ne pocnes da se kunes u NASA-u. Ne znam zasto uvek napad na nauku dozivljavas tako licno.
Citat:
Da, postavljanje zastave u Mesecevo tlo je prilicno 'normalno drzanje'. Obrati paznju na zglobove astronauta covece, pokretanje sipke itd. To sto pominjem kasnije nepomeranje zastave nije argument nego hint za razmisljanje. Pogledaj sve snimke postavljanja zastave na Mesec, svih misija. Uvek se zastava trese kad neko izvrsava rad na njoj, nakon toga samo dodje u ravnotezni polozaj i ne pomera se.
Na Mesecu nema vazduha tako da nema otpora. Ali postoji sila gravitacija koja je nekoliko puta manja nego na Zemlji. Prirodni zakon o tome da svako telo tezi da ostane u stanju mirovanja dok neka sila ne deluje na njega vazi i na Mesecu.
Malo pomeranje sipke (koja je provucena kroz gordnji deo zastave) ce pokrenuti zastavu iz prostog razloga sto ona tezi da ostane u stanju mirovanja, ali je sila delovala na nju. S tim sto bez otpora vazduha na Mesecu, ona ce mnogo vise "zaleprsati" nego da istom silom delujemo na nju dok smo na Zemlji (sto se vidi sa snimka koji si postavio). Posto se verovatno neces sloziti, interesuje me na koji deo ovoga imas primedbu.
Svako veruje i vidi ono sto on hoce. Ti si "naucnik", pa verovatno bolje znas.
Citat:
I mene cudi kako su izgubili taj snimak (mada iskreno, ne znam na kojih 700 traka prenosa mislis). Svaki snimak je umnozen, tako da sve sto je snimljeno ima na kopijama. Nije izgubljeno nista sto vec nije objavljeno, umnozeno i dostupno.
Mada mislim da je i taj snimak sklonio neko od naucnika koji je zeleo da originalni snimak zadrzi za sebe. Ni malo moralno sto se mene tice, i previse sebicno.
Mislim da vest ide ovako: Na snimku su i podaci o zdravstvenom stanju astronauta, kao i stanju svemirskog broda. On je rekao da ipak ne treba biti zabrinut, jer svi podaci s traka postoje "u ovom ili onom obliku". U ovo ili onom obliku? :D:D

Poslednju izmenu radio/la Ivaan: 12.12.2007 u 09:20 PM.
Ivaan nije na forumu   Odgovori sa citatom