Pogledajte jednu poruku
Old 10.12.2007, 06:46 AM   #45
dollar

dollar's Avatar

Status: Moderator
Korisnik od: 23.12.2006
Godine: 22
Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku dollar

Citat: Autor citiranog posta Ivaan
Mislim da sam rekao da Sunceve erupcije odgovaraju radijaciji 40 milijardi atomskih bombi, a ne u Van Alenovom pojasu. Van Alenovo podrucje je samo po sebi opasno i kad nema tih erupcija, jer su tu uvek velika x zracenja i taj pojas hvata opasne cestice solarnog vetra koji stize sa Sunca. U vreme erupcija, zracenja su jos veca i opasnija, ali ne i za Amerikance.
Znam ja dobro sta si rekao: sunceve erupcije su snazna prepreka, njihovo zracenje je 40 milijardi puta jace od atomske bombe, NASA kaze da je Van Alenov pojas predjen za par sati, a onda smajli :P
Pre svega, radijacija u Van Alenovom pojasu je mnogoooo manja od te radijacije koje izazivaju sunceve erupcije, tako da brz prolazak kroz njih ne ostavlja smrtonosne posledice (+ izolacija samog Apolla i njihovih odela).
Pripreme za odlazak na mesec traju dugo, ali to nije smetalo Amerikancima da odu 7 puta za samo 3 godine, sa tehnologijom od pre 35-38 godina.
Misije na Mesec su tada bile prioritet, jos od kako je to Kenedi najavio, a plus budzet koji je NASA imala tada nasuprot ovog sadasnjeg. Mada, kad su vec lazirali jedan odlazak na Mesec, zar nisu mogli da izlaziraju jos nekoliko u zadnjih par godina?
Jedno je pratiti let Apolo rakete koja izlazi iz Zemljine orbite u to vreme, a drugo je pracenje sta se desava na Mesecu. Cime su to Rusi, u ono vreme, mogli da gledaju sta se radi na Mesecu?
Da, to su dve razlicite stvari, ali ako ti ne znas cime su Rusi pratili svoju sondu koja se spustila na Mesec, sta vredi moj odgovor?
I nisam rekao da su gledali sta se radi, nego su mogli da prate Apollo tokom njegovog puta, pa cak i da znaju da li se spustio na Mesec ili je lebdeo iznad povrsine.
A koje pare je mogla da dobije Kubrikova zena,a da ih vec nema, time sto je rekla da je njen muz bio angazovan da to snima? Izgleda su danas svi lovci na slavu, koji postavlaju pitanja o Mesecu za neke stvari koje se danas bolje znaju, nego sto je to bilo pre 35 godina.
Koje pare je mogao dobiti Kubrik, a da ih vec nema (tj nije imao)?
Mislim, interesuje me jedini razlog zbog kojeg je Kubrik cutao, a njegova udovica progovorila.
I sto bi Unicorn rekao, zasto Rusija cuti? Novinari prave dokumentarce, a Ruski astronauti i njihov naucni svet cute. Ne mogu da otkriju nesto sto novinari mogu?
Pogledaj ljude iz NASA-e koji kazu da nije bilo sletanja na Mesec. Svi su ili penzioneri ili nedavno skinuti sa nekih pozicija. Hmm ako su sada moralni, gde im je ta moralnst bila pre godinu ili dve? Plasili se za karijeru? :D
Sto se mene tice, ja mogu da sacekam 2011 god. kada Rusi budu imali let oko Meseca, pa da vidimo slike famoznog lunar rovera i ostalih stvari.
A mozes i da pogledas istrazivanje McDonald Opservatoriju u Tesasu, sta radi Jerry Wiant i sl. Da skratim, upere laserski zrak na 4 reflektora postavljena na Mesecu, on se odbija itd.. Poenta je, prvi reflektor je postavila misija Apolla 11

Da ne zaboravim oko procenjene starosti Meseca (na osnovu kamenja). Zaista ne znam za te podatke, ali provericu ipak. Mada, mozda na to utice drugacija radijacija na Mesecu, ili se elementi drugacije raspadaju u vakuumu i sl.
dollar nije na forumu   Odgovori sa citatom