Ja sam skoro pratila serijal na BBC, pod nazivom 'My brilliant brain' gde su pratili pijanistu od 7 godina, sahovskog velemajstora.... I svi su oni poceli da se bave stvarima u kojima su dostigli neverovatne rezultate, jako rano od kako su poceli da hodaju ili pricaju, jer su im roditelji pruzili tu priliku. Kroz celu emisiju se provlaci pitanje, da li je dovoljno da se dete usmerava ili ce deca, koja imaju xtraordinary mogucnosti i talente svakako razviti taj potencijal na ovaj ili onaj nacin. Svi strucnjaci (psiholozi, neurolozi...) se slazu, da ucenje pocinje od prvih meseci zivota, kada pocne interakcija sa spoljasnjim svetom. I da oni kojima se pokloni paznja od ranih dana, imaju daleko vece mogucnosti...
Smatram da dete treba podrzavati ukoliko pokaze isnteres za odredjenu oblast, i podrzati ga u svemu sto ga zainteresuje, ali takodje ne forsirati dete, koje samo nema ili ne pokazuje volju za saznanjem, jer mislim da je to mac sa dve ostrice i da roditelji mogu da stvore i odredjenu vrstu averzije, sopstvenim odnosom, i sopstvenim zeljama, koje se ne poklapaju sa prirodnim razvojem deteta...
p.s. ovo je laicki odgovor, ali verujem da na BBC sajtu moze da se nadje dosta o tome, kao i literatura, pa ako imas vremena googliraj malo....
Poslednju izmenu radio/la zaspala: 09.12.2007 u 06:52 AM.
|